1. Home
  2. Vesti
  3. Ultra jeftin Wuling Hongguang Mini EV restilizovan zbog pada prodaje
Ultra jeftin Wuling Hongguang Mini EV restilizovan zbog pada prodaje
8

Ultra jeftin Wuling Hongguang Mini EV restilizovan zbog pada prodaje

4.04K
8
Podelite sa prijateljima:

Wuling Hongguang Mini EV je debitovao 2020. godine i postao trendseter u žanru jeftinih gradskih električnih vozila na kineskom tržištu, gde su i ranije postojali slični tipovi električnih vozila, ali je Wuling uspeo da ponudi savršen balans potrošačkih kvaliteta: veoma kompaktne dimenzije i istovremeno praktičan enterijer četvoroseda, moderan izgled, vesele boje i veoma pristupačnu cenu.

Osnovna verzija Wulinga Hongguanga Minija EV-a i dalje košta samo 32.800 juana u Kini (oko 4.200 evra po Googleovom kursu), opremljena je elektromotorom od 20 kW (27 KS) postavljenim na zadnju osovinu i baterijom 9,3 kWh, čije je potpuno punjenje dovoljno za 120 km putovanja prema kineskom ciklusu CLTC  Maksimalna brzina je 100 km/h.

Vremenom je Wuling Hongguang Mini EV postao moćniji i skuplji – postoji čak i kabriolet sa preklopnim krovom od tkanine. Krajem 2022. godine postao je najprodavaniji električni automobil u Kini (više od 400.000 jedinica), ali su konkurenti brzo uskočili i pustili dosta analognih modela, uključujući i Geely Panda Mini i Chery QQ.

Pored toga, sam SAIC-GM (vlasnik Wulinga) je stvorio nekoliko alternativa za njihovo čedo (na primer, Wuling Air EV), čime je došlo do kanibalizma unutar kompanije. Rezultat je logičan: u periodu januar-septembar ove godine, prodaja u Kini, prema CAAM-u, iznosila je 169.526 jedinica, što je 49,5% manje nego u prethodnom periodu.

U međuvremenu, u svom segmentu, Wuling Hongguang Mini EV i dalje ostaje lider, a da bi održao ovo liderstvo, SAIC-GM je ažurirao svoj dizajn, učinio ga privlačnijim, u duhu pomenutih konkurenata: farovi i branici su zaobljeni, bočne strane su postale vizuelno glatkije, paleta boja je dopunjena novim voćnim nijansama. Ukupna dužina restilizovanog hečbeka je 3.064 mm, širina 1.493 mm, visina 1.629 mm, međuosovinsko rastojanje je 2.010 mm.

Unutrašnjost ima novi prednji panel sa zaobljenim ivicama i novi multimedijalni ekran osetljiv na dodir od 8 inča, a ažurirana je i grafika instrument table. Završni materijali su postali prijatniji i udobniji po izgledu, ima više mesta za male stvari, a sedišta su postala udobnija i elegantnija, ali u drugom redu još uvek nema normalnih naslona za glavu. Nasloni zadnje klupe se preklapaju u odnosu 50:50. Ako su oba dela sklopljena, zapremina prtljažnika dostiže 734 litara.

Proizvođač još nije objavio tehničke karakteristike ažuriranog Wulinga, ali se novi proizvod pojavio u elektronskoj bazi podataka kineskog Ministarstva industrije još u julu, gde je deklarisan samo elektromotor od 30 kW(41 KS) koji će verovatno biti u „prestižnim“ konfiguracijama Macaron, poput automobila na fotografijama, a osnovne verzije će verovatno zadržati elektromotor od 20 kW. Zadnje vešanje je i dalje zavisno, sa stabilizujućom šipkom Panhard.

Ažurirani Wuling Hongguang Mini EV će najverovatnije biti u prodaji pre kraja ove godine, uz eventualno neznatno poskupljenje.

AutoRepublika

(4036)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Malisa je pun pogodak! Za masovnost e-automobila potrebna su ovako mala i jeftina vozila svih mogucih namena u gradskom saobracaju. To sto mu je prodaja opala ima dva uzroka: prvo, opsti pad prodaje vozila u celom svetu pa i u Kini, drugo, dobio je ravnopravnu konkurenciju. Vrlo rado bih koristio ovakav autic, pogotovu kada bi mu cena u Evropi bila bar priblizno kao u Kini. Ono sto bih na ovom autu obavezno menjao, jesu mali tockovi, samo 12 cola. Ne samo iz estetskih razloga vec iz razloga bezbednosti, kocenje, i razloga udobnosti kotrljanja. U EU je za sada jedino Stelantis… Pročitaj više »

Franjo

Citroen je još davne 1985 počeo sa prizvodnjom i prodajom električnih automobil u EU.

Matija

Daj malo detalja!

deddza

crash test!!! ne gledaj samo economiju

BB

Uzmeš dva komada, jedan testiraš o komšijsko drvo, a drugi voziš …

Matija

Ko da si Svaba – kada im se spomene mali auto odmah pocinju da se deru: „crash test“! Gradski auto se krece prosecnom brzinom od oko 20 km/h. Ovi automobilcici nisu bas od putera, mogu oni da izdrze sudare od 30-40 km/h.

igi

Simpatično i praktično izgleda, da je do 5-6k EUR kod nas, ozbiljno bi me žuljao da ga kupim kao drugi auto, za po gradu.

Matija

Wuling-familija ima tri vozilca: limuzinicu, kabrioletic i SUVcic! Sve u deminutivu! 🙂 Ovaj je najinteresantniji:

comment image

Jos jedna primedba, pored malih tockova: sta trazi ona kamionska kruta osovina u ovakvom auticu?! Vidi poslednju sliku u izvestaju.