1. Home
  2. Vesti
  3. Najveće električno vozilo na svetu
Najveće električno vozilo na svetu

Najveće električno vozilo na svetu

2.65K
14
Podelite sa prijateljima:

Kako je moguće da (u dnevnoj rutini) više energije proizvede nego što utroši?

Proizvođač građevinske mehanizacije sa sedištem u Švajcarskoj, kompanija Kuhn Schweiz je osmislila najveće električno vozilo na svetu, damper težak 45 tona koji je u stanju da “ponese” terete koji dostižu težinu od čak 65 tona. Ali, nije samo to fascinantna činjenica. Kompanija naglašava da električni damper (u neto efektu) ne konzumira energiju.

Medijski izveštaji sugerišu da vozilo generiše, proizvodi više energije od one koju potroši kroz redovne dnevne aktivnosti koje se ogledaju u prevozu stena, kamenja do fabrike za proizvodnju cementa, s vrha do podnožja brda.

Gigantski damper je znan pod imenom Elektro Dumper, a u dužinu se prostire na 9,36 metara. Širok je 4,24 metra, dok je visinska odrednica na nivou od 4,4 metra. Međuosovinski razmak je takođe iznad granice od četiri metra i iznosi 4,30 metara.

„Kao pravo električno vozilo, ovaj ogroman damper proizvodi energiju tako što se sila koja se oslobađa kočenjem konvertuje u struju. Ovaj fenomen se često naziva regenerisanje kočne sile. Kada vozač primeni silu na papučicu kočnice, elektromotor počinje da se okreće u kontra smeru. Električna energija koja se tom prilikom oslobodi, skladišti se u baterijskim jedinicama,“ navodi se u izveštaju CNN-a.

U isom dokumentu se još može pročitati sledeće: „Što je teže vozilo, veća je kočna sila neophodna kako bi se obuzdalo, što implicira i veću količinu proizvedene električne energije u postupku regenerativnog ciklusa.”

“Na taj način, damper iz našeg članka postaje ekstremno efikasan, odličan po ekološkim parametrima, a pritom je i izuzetan s aspekta troškova održavanja”.

Sam golemi kamion poseduje baterijske jedinice monstruoznog formata. Njihova kumulativna težina iznosi 4.500 kilograma, a u moći su da lageruju ekvivalentnu količinu električne energije onoj koju obezbeđuju baterije iz sedam američkih električnih limuzina Tesla Model S.

Još da dodamo da, Elektro Dumper obezbeđuje uštedu u dizel gorivu od 100.000 tona na godišnjoj osnovi. Kada bi taj dizel bio utrošen za rad SUS motora, u amosferu bi bilo oslobođeno oko 130 tona ugljen-dioksida, i to, logično, svake godine.

Kuhn Schweiz je “s lanca pustio” prototip primerak ovog dampera, a on je trenutno u službi u kamenolomu u blizini švajcarskog grada Bijel.

AutoRepublika

(2650)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Jurković

Brutalno!

Matija

Objasni sta je ovde brutalno?

moron

Pa, kol’ka mu je ba(k)terija? Piše li to gde?
„Engine“?
Ima li neki menjač, reduktor? ZF, Borg Warner …?
Opremljen je kitom za reperaciju pneumatika ili je run flat?
I, koje mu je ubrzanje, bar „od nula do dvajess“?

Matija

Lepo pise covek – baterija je teska 4,5 tona.

DOn

znaci, ne trebas ga punit, ispada perpetum mobile…oce to, oce…

Boban

Puni se, al’ kamenjem na vr’ brda. Nizbrdo ide pun, uzbrdo prazan, Neto razlika energije je potencijalna energija kamenja spustenog niz brdo. U cem’ je problem?

Matija

Tako je receno ali da li je to ispravno? Od kada se kamenje vadi na vrhu brda? Poravnavaju brdo?

Matija

Sasvim si u pravu! U izvestaju pise da vise energije proizvede nego sto potrosi. Na kraju radnog dana na njega se prikljuce limuzine zaposlenih, tankuju struju dzabe!

xtrimi

Čekaj zar nisu svi ovi damperi i sada koji se voze po rudnicima na struju?
Mislim dizel motor okreće generator a pogon je na struju.

Joseph

Manje više je sve na hidrauliku/struju, nema direktnog prijenosa sa motora osovinom.

Matija

To nije cistokrvni e-pogon vec hibridni, koji se kod dizel-elektricnih lokomotiva primenjuje od 50-tih godina. Prednosti ovog pogona su sledece: e-motori su direktno na osovini tako da nema komplikovane mehanicke transmisije, zatim medjubaterija liferuje dodatnu energiju za slucaj preopterecenja tako da je ceo sistem mnogo fleksibilniji u vuci.

Bungi

Niste nam rekli, dali je ovo 100% električni damper, čiji je jedini pogon el. energija iz baterija ili je hibrid.???

Matija

Receno je da je cisto elektricni, dokaz je i ogromna baterija od 4,5 tona. Da je hibridni bila bi 5-10 puta manja.

Matija

Ekoloska i energetska efikasnost ovog vozila su ocigledno na vrlo visokom nivou, cime je njegova gradnja opravdana. Baterija od 4,5 tona nije nista novo – Mercedes primenjuje bateriju iste „tonaze“ u svom teskom dugoprugaskom kamionu „Mercedes E-Actros Long Haul“ – vidi ovaj izvestaj: https://www.auto-motor-und-sport.de/elektroauto/mercedes-e-actros-long-haul-elektro-lkw-fuer-den-fernverkehr/ Sa ovom baterijom Mercedes moze da predje navodno 500 km a zatim mora na punjenje. Baterija ima kapacitet od 600 kWh, dva motora na zadnjoj osovini imaju ukupnu snagu od 400 kW trajno i 600 kW kratkotrajno. Ako se puni superpujnacem snage od jednog megavata (1000 kW), koji jos ne postoji, kazu da ce se napuniti… Pročitaj više »