1. Home
  2. Vesti
  3. Li Mega je električni miniven najuspešnijeg kineskog startapa
Li Mega je električni miniven najuspešnijeg kineskog startapa
4

Li Mega je električni miniven najuspešnijeg kineskog startapa

180
4
Podelite sa prijateljima:

Kompaniju Li Auto (Li Xiang) je 2015. godine osnovao kineski medijski tajkun Li Sijang. Posluje pod markom Li, što je skraćenica za Leading Ideal i istovremeno označava ime osnivača. Trenutna linija modela kompanije Li Auto se sastoji od tri hibridna plug-in krosovera – L7, L8 i L9, razlikuju se jedni od drugih po veličini i nekim elementima dizajna.

Svi krosoveri marke su hibridi sa produženjem dometa, kod kojih motor sa unutrašnjim sagorevanjem nije direktno povezan sa točkovima i koristi se kao generator za povećanje električnog dometa. Većina drugih kineskih startapa koji su pokrenuti otprilike u isto vreme kada i Li Auto oslanjala se na potpuno električne modele, ali hibridna strategija Li Auta je bila uspešnija.

Među mladim kompanijama stvorenim u Kini od nule, a ne pod kapom velikih proizvođača automobila, Li Auto je danas najproduktivniji: u prva tri kvartala ove godine, prema CAAM-u (Kinesko udruženje proizvođača automobila), prodao je 244.225 automobila (+ 181% u poređenju sa APPG).

Poređenja radi, ovo su rezultati prodaje kineskih kompanija nezavisnih od čisto električnih vozila na njihovom tržištu za prva tri kvartala ove godine: Nio – 109.993 jedinica. (+33,4%), Leapmotor – 88.827 jedinica. (+1,4%), Hozon Neta – 81.582 jedinica. (-26,6%), Xpeng – 81.429 jedinica. (-17,5%), HiPhi – 1735 kom. Među brendovima električnih vozila velikih korporacija, danas je samo GAC-ov Aion uspešniji od Li Auta: od januara do septembra prodao je 359.487 automobila (+97,2%).

U međuvremenu, Li Sijang, kao iskusan medijski menadžer sa oštrim osećajem za trendove i zahteve masovne publike, shvatio je da je vreme da Li Auto pređe na električna vozila. Nova faza u razvoju kompanije se pažljivo priprema.

Li Auto je održao prezentaciju na kojoj je rekao da će njegova buduća električna vozila imati arhitekturu od 800 volti, za koju će Li Auto izgraditi sopstvenu mrežu terminala za punjenje u Kini snage do 500 kW. Terminal ove snage omogućava „dopunu“ dometa za 400 km za samo 9 minuta i 30 sekundi, i za 600 km za 22 minuta (pod pretpostavkom da je električni automobil opremljen baterijom kapaciteta 100 kWh). Već ove godine Li Auto planira da instalira 300 sopstvenih terminala u Kini, a do 2025. njihov broj bi trebalo da se poveća na 3.000.

Prvo električno vozilo pod brendom Li biće veliki minivan imena Mega, čije špijunske fotografije kineski mediji objavljuju već nekoliko meseci. Danas je Li Sijang na svojoj stranici na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavio dve pune fotografije Megae sa natpisom „Pogodi šta Cx ima ovaj model?“ Li Sijang još nije dao odgovor, ali se podrazumeva da će aerodinamičke karakteristike modela Li Mega biti najbolje u klasi.

Puna premijera minivena Li Mega biće u decembru, prodaja počinje u januaru, isporuke u februaru. Još nema tehničkih detalja, zna se samo da će Li Mega biti prilično moćna i brza, njena ukupna dužina će premašiti 5,3 m, a početna cena će biti oko 68.300 američkih dolara.

Dodajmo i to da Li Auto još ne izlazi na strana tržišta, pokušavajući da se što više učvrsti u domovini.

AutoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Na dobrom je putu ali jos nije perfektan.

Milan

Ruzna verzija Hyundai Starie

Matija

Ma, isti su! 🙂

Matori

Miniven dužine 5,3 m.
Sve neki takvi napali u zadnje vreme.