1. Home
  2. Vesti
  3. Fenomenalna godina za Renault Zoe
Fenomenalna godina za Renault Zoe
1

Fenomenalna godina za Renault Zoe

226
1
Podelite sa prijateljima:

Francuski mališan sigurno će biti najprodavaniji električni automobil u Evropi 2020. godine. 

Od januara pa zaključno sa novembrom, Renault je na Starom kontinentu isporučio više od 84.000 jedinica modela Zoe. Postoji ozbiljna šansa da Zoe pređe i magičnu brojku od 100.000 automobila do kraja tekuće godine.

Da nije bilo zatvaranja zbog pandemije korona virusa, verovatno bi ovaj električni model stigao i do većeg broja kupaca. No, i sadašnji uspeh je odličan. Zoe je već ostvario dva puta veću prodaju ove godine nego tokom čitave 2019, i uz to, uspeh nije zabeležen samo na domaćem tržištu.

Naravno, Francuska ostaje na prvoj poziciji kada je reč o zemljama gde Zoe ima odličnu prodaju. Ovde je dostavljeno oko 33.000 vozila, ali je i 25.000 jedinica otišlo u Nemačku, a Zoe je ujedno i najprodavaniji EV u Španiji, Portugalu i Italiji.

Uspeh Renaultovog baterijskog automobila odlično ilustruje i ogroman rast potražnje za ovakvim modelima. Prodaju u EV segmentu značajno guraju razne državne subvencije. Tako se u Francuskoj može računati na 7.000 evra državne podrške za kupovinu električnog automobila, a u Nemačkoj na 6.000 evra, pa čak i do 10.000 evropskih novčanica, ako zamenite stari „prljavi“ model za novi baterijski.

Uspeh malenog Zoe nije slučajan, jer se ipak, ruku na srce, radi o jednom od najkompletnijih električnih automobila koji pripadaju klasi gradskih automobila. Na nedavnom testu ekipe carwow-a na čelu sa Metom Votsonom, Zoe je bez problema nadmašio svojom autonomijom sve druge konkurente u ovom segmentu. Tako je na ovom „ispitu“ Renaultov automobil prevalio bez problema 368,5 km, od čega je veći deo proveo na auto-putu.

Zoe je na scenu stupio 2013. godine, tako da se ne radi o vozilu koje je novitet na tržištu, a test prve generacije možete pročitati OVDE. No, sa dolaskom novih konkurenata, francuska marka je rešila da poradi na ovom modelu. Tako je prošle godine stigao Zoe 2, mada se ne radi o potpuno novom automobilu, pre bi se ovo moglo opisati kao jedna dubinska restilizacija sa unapređivanjem vozila u raznim sferama.

Jasno je da potražnja za električnim modelima raste u Evropi. Šta više, gledano na primeru Renaulta Zoe, čak 31% od ukupnog broja do sada proizvedenih primeraka pronašao je prvog vlasnika tokom tekuće godine. Zoe ćemo gledati na tržištu još četiri godine, do 2024, za kada je predviđeno da aktuelna generacija ode u penziju. U suštini, biće to 11 godina duga karijera jedne iteracije.

AutoRepublika 

(226)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bravo za Reno i Zoe.
Siguran sam da za neke ljude ovo strujno vozilo ima puni smisao.