1. Home
  2. Vesti
  3. Prodavac u Americi traži deset hiljada dolara preko preporučene cene za ovu Kiju
Prodavac u Americi traži deset hiljada dolara preko preporučene cene za ovu Kiju
3

Prodavac u Americi traži deset hiljada dolara preko preporučene cene za ovu Kiju

2.14K
3
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se svi sećamo vremena kada su vozila iz Južne Koreje uglavnom kupovali oni koji nisu u stanju da priušte nešto bolje, ili ih je pak privlačila desetogodišnja garancija na mehaniku. Naravno, situacija sa raznim modelima brendova Hyundai, Kia i Genesis nije takva, već neko vreme, a čak je i General Motors uspeo da od nekadašnje marke Daewoo napravi poštovani brend u pristupačnoj klasi (mada on danas posluje pod imenom GM Korea).

Koliko su korejski giganti napredovali možda najbolje potvrđuje Kijin model Telluride. Kada je predstavljen protekle godine, veliki krosover je oduševio sve one koji su imali prilike da ga testiraju, a protekle godine 75.129 Amerikanca je izabralo ovaj model.

Navedena cifra je daleko od one sa kojom se Ford Explorer, Toyota Highlander i Honda Pilot mogu pohvaliti, ali Kia kaže da proda gotovo svaki primerak koji stigne u izložbeno-prodajne salone i to pre nego što siđe sa proizvodne trake. To je dalo krila nekim salonima da po prvi put u istoriji traže veće sume novca nego što je fabrika odredila, što Kia nikada ranije nije mogla da uradi (čak ni sa modelom Stinger).

Početna cena krosovera Telluride iznosi 32.190 američkiht dolara, a u vrhu se nalazi paket opreme nazvan Prestige. Kada se kupac opredeli za verziju s tim nivoom opreme, biće mu potrebno da izdvoji 50.805 najmanjih zelenih novčanica.

Ali, jedan salon u američkoj saveznoj državi Kaliforniji nazvan Kia Vacaville kaže da će kupac morati da plati još 10 hiljada „zelembaća“ ukoliko želi da postane vlasnik ovog krosovera. Ovaj podatak nije objavljen na njihovom zvaničnom sajtu, a potencijalni kupac je prosledio informaciju sajtu Car Direct. Ovi su kontaktirali salon i dobili odgovor da je u pitanju jednostavan zakon „potražnje i ponude“ i da su kupci takođe spremni platiti i do 5 hiljada dolara preko fabričke cene Tellurideovog mehaničkog blizanca, modela Hyundai Palisade.


Ne znamo koliko dugo će korejski gigant uspevati da održi cenu tako visokom, ali očigledno i posle skoro dve godine postoji veliko interesovanje za novim krosoverom. Telluride je još jedan primer koliko daleko je Kia dogurala i neće nas iznenaditi ako se trend nastavi i sa budućim modelima kompanije.

AutoRepublika

(2139)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Cuore sportivo

Vi ste ozb sajt, prema tome ne pisite krosover za grdosije. Krosover su samo mala auta a,b,c segment! Kross over znaci prijeci preko, dok suv ime je nastalo kad su nastsli prvi jeep modeli. Suv je ime za terenca, zato je izmisljeno krosover za nesto sto lici na terenca

Yankee

Crossover vozila su ona koja dele platformu sa automobilima i skoljku sa SUV, bez obzira na dimenzije. Telluride deli istu N platformu sa Hyundai Sonatom i Kijom K5/Optimom tako da je crossover.
SUV izraz je nastao tek pocetkom 1990-ih godina (znaci daleko posle Jeepa) kada su debitovali ulicni modeli (pre svega Ford Explorer). Oba izraza (i crossover i SUV) su na engleskom jeziku i SUV se koristi za sva vozila „body on frame“ (školjka na šasiji) – i za recimo Ford Explorer i za Jeep Wrangler, iako je njihova svrha potpuno drugacija.

HondaMan

Imao priliku da se vozim u jednom i odaje utisak jako kvalitetnog auta.
Svaka čast.