1. Home
  2. Vesti
  3. Mitsubishi priprema šesnaest noviteta
Mitsubishi priprema šesnaest noviteta
0

Mitsubishi priprema šesnaest noviteta

1.29K
0
Podelite sa prijateljima:

Japanski proizvođač automobila, kompanija Mitsubishi Motors je predstavila razvojnu strategiju koja se tiče perioda do kraja decenije. Istina, ona se sastoji iz više poglavlja u kojima su određene potpuno različite težnje, i to u različitim vremenskim okvirima. Tako na primer, kratkoročni plan nazvan Challenge 2025, a koji pokriva naredne tri godine, nameće nuždu rasta prodajnih rezultata sa aktuelnih 866 hiljada isporučenih jedinica u poslovnoj godini koja se u skladu s propisima važećim u Japanu, završava na dan 31. mart, na 1,1 miliona vozila u 2025. godini.

Poslovna dobit bi u istom periodu trebalo da naraste sa 17o milijardi jena na 220 milijardi, dok je u 2020. godine kompanija zabeležila poslovni gubitak od 95 milijardi jena.

Ono što je ljubiteljima automobila najzanimljiviji deo strategije, tiče se razvoja modelne game, a planirana je za period do 2028. Do tada bi trebalo da postanu javna stvar ukupno šesnaest modela, od čega bi njih devet bilo elektrifikovano (što će reći iz segmenta dopunjivih hibrida i baterijskih vozila). Istini za volju, za dva od ovih šesnaest modela već znamo i to su krosover Mitsubishi ASX za Evropu („maskirani“ Renault Captur) i kei automobil po imenu Mitsubishi Delica Mini. Prodaja tog sićušana je krenula početkom ove godine u Japanu.

Ovde vredi podsetiti se da je od strane Mitsubishija najavljeno još pre par godina, da su prioritetna tržišta firme jugoistočna Azija i Australia. Potom se po važnosti nameće Južna Amerika pa Afrika i Bliski istok. Na teritorijama Severne Amerike, Japana, Evrope, pa čak i Kine, kompanija bi se razvijala koliko je to moguće u datim okolnostima. To je razlog zašto je za evropsko tržište izabrana strategija ponude prepakovanih modela drugih brendova iz alijanse.

Tako će nakon Renaultovog Captura i model Clio obući dres Mitsubishija i tada će poneti oživljeno, da ne kažemo slavno ime Mitsubishija Colta. Za očekivati ga je već ove godine. Do 2025. bi se pod brendom Mitsubishija pojavila i dva električna vozila, izvorno razvijena od strane Renaulta i Nissana.

Prave, „punomasne“ premijere bi se odigrale samo na glavnim tržištima kompanije, onim s dodeljenim vrhusnkim značajem. Sledeći novitet koji ćemo videti, a koji se tiče nove generacije pikap kamioneta zvanog Mitsubishi L200, biće organizovana ove godine i doneće uvid i u električnu verziju. Model koji je na slajdovima naznačen kao PPV, što bi značilo „pikap putničko vozilo“ (Pickup Passenger Vehicle) zapravo je model Pajero Sport, i valja mu se nadati ne pre 2025.

Koncept Mitsubishi XFC će postati serijski krosover približno rečeno, krajem 2023. dok bi godinu dana kasnije mogli da vidimo i obećani SUV s tri reda za sedenje. U planovima je i proizvodnja vozila iz kategorije minivanova i ono bi trebalo doći u beninskoj i hibridnoj modifikaciji, a nadamo se krosoveru s mogućnošću prevoza do pet osoba (kao hibrid i električni model. Isto važi i za novi hibridni model po imenu Xpander. Svi oni bi trebalo da ugledaju svetlost dana do 2028. godine, i to najdalje.

Na polsetku, kompanija je postavila još neke ciljeve koji se tiču pomenute 203o. godine. Udeo električnih automobila u globalnim prodajnim rezultatima bi trebalo da dosegne do 50%, dok je u poslovnoj 2021. godini njihovo učešće bilo na skromnom nivou od samo 7%. Mitsubishi Motors planira i ulaganje od 1,54 milijardi američkih dolara do 2030. godine, s ciljem omogućavanja izgradnje i početka rada fabrike trakcionih baterija kapaciteta 15 GWh, i to na godišnjoj osnovi.

AutoRepublika

(1288)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments