1. Home
  2. Vesti
  3. Danas je rođen Stellantis
Danas je rođen Stellantis
4

Danas je rođen Stellantis

4.31K
4
Podelite sa prijateljima:

Fiat Chrysler i PSA su danas i formalno ustanovili ugovor o spajanju, stvarajući na taj način Stellantis kao četvrtu po veličini svetsku automobilsku grupaciju, s primarnim ciljem obezbeđenja dovoljno izdašnih finansijskih fondova kako bi se isfinansirala tranzicija ka elektromobilnosti i kako bi se uspešnije pariralo rivalskim grupacijama okupljenim oko Toyote i Volkswagena.

Cela ova priča od prvih najava pa do današnjeg dana je potrajala i duže od godinu dana, ali su danas konačno, italo-američka i galska kompanija potpisale 52 milijarde američkih dolara vredan ugovor. Prve reči o spajanju dve mega kompanije su se čule u oktobru 2019. godine, kada je i objavljeno da bi ukupan broj isporučenih vozila ujedinjene kompanije iznosio 8,1 milion jedinica na godišnjoj osnovi.

“Spajanje entiteta Peugeot S.A. i Fiat Chrysler Automobiles N.V. će otvoriti put rađanju društva Stellantis N.V. danas je postalo pravosnažno,” stigle su izjave iz oba proizvođača.

Zvaničan početak trgovanja akcijama Stellantisa, na čijem čelu će se naći aktuelni šef PSA grupe Karlos Tavarez, zakazan je za ponedeljak na berzama u Milanu i Parizu, a Njujork startuje s danom zakašnjenja u odnosu na evropske metropole.

Sada se sav fokus analitičara i ulagača okreće ka detaljima vezanim za plan Tavareza koji je osmišljen s ciljem prevazilaženja predstojećih izazova, počev od predimenzioniranih proizvodnih kapaciteta, pa sve do ponižavajućeg položoja grupacije najvećem svetskom tržištu, odnosno u Kini.

Tavarez će održati prvu konferenciju za medije s pozicije izvršnog direktora Stellantisa već u utorak, i to neposredno nakon razgovora s predsednikom grupacije Džonom Elkanom.

FCA i PSA su objavili da će stvaranje Stellantisa doneti uštedu u rashodima koja se iskazuje kroz pet milijardi evra, a da pritom neće biti zatvaranja fabrika, pa će i ulagači verovatno biti najviše zainteresovani za pojedinosti s tim u vezi.

Marko Santino, jedan od vodećih konsultanata firme Oliver Wyman, je izjavio da će Tavarez verovatno uskoro ući u neku površnu priču o svom akcionom planu, ali da neće izlaziti ni sa kakvim detaljima, niti gromoglasnim najavama, jer slovi za čoveka od dela, a ne za brbljivog i hvalisavog čoveka.

Inače, Stellantis uostalom kao i svi globalni proizvođači se nalazi pred neophodnošću ulaganja teškog više milijardi evra u godinama koje dolaze. Cilj je upodobiti proizvodni miks eri električnih automobila koja je neizbežna.

Povrh svega, Stellantis ima problem s izrazito lošom tržišnom pozicijom u Kini, a poznato je da su i proizvodni kapaciteti mega poslovnog subjekta značajno veći nego što su tržišni potencijali za plasman vozila.

“Dug je put pred Stellantisom, Ne očekujem da ćemo imati uvid u sveobuhvatan plan u narednih godinu dana, što će dati vremena i tržištu da se navikne na novonastalu situaciju,” rekao je Santino.

Majk Menli, kom je nakon pozicije izvršnog direktora u FCA grupi, preostalo mesto ključnog čoveka Stellantisa za Severnu Ameriku, naveo je da očekuje da će oko 40% sinergetskih efekata kompanije doći od procesa objedinjenja platformi i pogonskih sklopova i kroz optimizaciju rashoda istraživanja i razvoja, dok će 35% uštede biti generisano u sistemu nabavki. Daljih 7% nižih troškova će doneti uštede u prodajnom ciklusu, uključujući tu i segment opštih i administrativnih troškova.

AutoRepublika

Naslovna fotografija: Motor1

(4305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Zelim im uspeha i srece. Fiat je gurao biznis u USA ali zapostavio Evropu. Pezo valjano grabi zadnjih godina, dizajnom a nadam se i kvalitetom. Voleo bih da vidim nove modele sa Fiatovom znakom i dizajnom, pa makar bili tehnicki 100% Peugeot…

Bungi

Živim za dan kada će Fiat da predstavi limuzinu u rangu BMW5. Obzirom na popularnost SUV segmenta poslednjih godina, možda taj dan nikad i ne dođe.

BB

Croma je bio odličan auto, ja imao mk1, zet ima mk2. Neko će reći ni blizu BMW 5 ali meni je bilo više od petice jer je imao neke osobine koje je meni pašu: dobar prostor, manje „namještaja“, iskoristljiviji prtljažnik, ljepšu vuču (kod mene je bio manuelac 2.5tdi, samo gas- ne treba mijenjati brzine kod preticanja, kasnije sam imao Omegu B sa BMW 2.5 td motorom, motor se ponašao kao benzinac) – iz pete u treću), nije napadan (auto za mene, a ne da mi drugi zavide), kao polovan dosta jeftiniji…

Don

Sad smo ga najebali …mogli su bar 6 dana pričekati…