1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen obeštećuje kupce u Belgiji zbog dizelgejta
Volkswagen obeštećuje kupce u Belgiji zbog dizelgejta
5

Volkswagen obeštećuje kupce u Belgiji zbog dizelgejta

467
5
Podelite sa prijateljima:

Afera dizelgejt (Dieselgate) izbila je u septembru 2015. godine, kada je otkriveno da je VW grupa opremila dizel motor EA 189 instaliran u mnogim vozilima nelegalnim softverom koji mu je omogućio da bude u skladu sa standardima emisije tokom procedura ispitivanja, dok su njegova ispuštanja štetnih materija premašila regulatorne granice u realnoj eksploataciji.

Usledili su brojni pravni postupci širom sveta, koji su primorali nemačkog giganta da plati velike kazne. Neki su još u toku. Već u junu 2016. godine, belgijsko udruženje potrošača Testachats pokrenulo je kolektivnu akciju koja je okupila oko 5.000 tužilaca. Prvostepeni sud u Briselu je dao nalog da VW obešteti navedene žrtve.

„Sud stoga priznaje da je VW grupa kriva za varanje, kršenjem kodeksa belgijskog ekonomskog zakona, dovođenjem potrošača u zabludu i prikrivanjem informacija“, pozdravlja organizacija. Procedura se odnosila na nova vozila nabavljena između septembra 2014. i septembra 2015. godine, a koja nisu bila podvrgnuta bilo kakvoj modifikaciji softvera. VW će morati da plati svakoj žrtvi iznos koji odgovara 5 % kupovne cene vozila ili 5 % razlike između kupovne cene i cene preprodaje ako se vozač od tada „rastao“ od svog automobila. Što se tiče automobila nabavljenih pre septembra 2014. godine, u Belgiji su u toku pojedinačne akcije koje podržava Testachats.

Ova odluka belgijskog pravosuđa podseća da skandal sa montiranim dizel motorima još nije davna istorija za VW grupu, koja skupo plaća svoje prevare velikih razmera. Ovo utiče na milione vozila širom sveta. Grupa je već morala da plati desetine milijardi evra kazni, odštete i drugih davanja. U Francuskoj je prošlog marta potvrđena optužnica protiv proizvođača na ovu temu. „Odluka je istorijska za zaštitu potrošača, u Belgiji i Evropi“, prokomentarisao je Žan-Filip Dukar, portparol Testahata.

AutoRepublika

(467)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„VW će morati da plati svakoj žrtvi iznos koji odgovara 5 % kupovne cene vozila ili 5 % razlike između kupovne cene i cene preprodaje ako se vozač od tada „rastao“ od svog automobila. “

„Odluka je istorijska za zaštitu potrošača, u Belgiji i Evropi“

Zaista istorijski obim obeštećenja prevarenih. 😊 A bilo je spornih preko 10 miliona vozila.

Ako ne grešim, u USA nije na ime „istorijskog obeštečenja“ isplaćeno samo 5% od cene vozila, već su otkupljena po punoj nabavnoj ceni, sa 100%.

Eto šta je VW.

J4ZZ3R

Ili je bolje reći, eto šta je USA… jer siguran sam da je Volkswagenu i ovih 5% u Belgiji previše, ali što se mora nije teško. Bravo Jenkiji 🙂

BB

Ne razumijem kako su vozači oštećeni tim softverom… Njihov auto je dobro vukao, ali ostali su morali udisati njihove gasove koji su bili stvarno iznad proklamovanih normi…

MRN

Koliko ja znam, na Zapadu su vlasnici Euro5 TDI motora bili prinudjeni da dozvole da im motori naknadno budu (hardverski i softvrski) ekološki usaglašeni sa deklarisanim Euro normamama. A što je istovremeno menjalo i osobine samih vozila.
Nije sve to baš bila bajka ni za njih.

BB

Dobro, opet su oni bili ispred auspuha svojih motora, ako je šteta bila u tome što emituju više nedozvoljenih čestica onda su svi ostali imali više štete… A njih ne dotiče ova presuda?