1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes najavljuje da će na leđa kupaca izmestiti teret rasta troškova poslovanja
Mercedes najavljuje da će na leđa kupaca izmestiti teret rasta troškova poslovanja
2

Mercedes najavljuje da će na leđa kupaca izmestiti teret rasta troškova poslovanja

1.62K
2
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo nemačkog proizvođača luksuznih automobila sa sedištem u Štutgartu, kompanije Mercedes-Benz je prošle nedelje objavilo poslovne rezultate ostvarene u prethodnom kvartalu i osvežilo je finansijske progonze. Na temelju objave se da zaključiti da ima pozitivnih naznaka.

Švabe kažu da su indeksirali 515.746 isporuka u drugom tromesečju ove godine, uz rast od 6%. Ono što posebno raduje pobornike teorije o strateškom raslojavanju populacije u svetu po bogatstvu, to se vidi u podacima koji otkrivaju da su najprestižnije divizije trokrake zvezde, one po imenu Mercedes-AMG i Mercedes-Maybach zabeležile još upečatljiviji procvat. Meri se sa 19 i 39%, redom. Ali, čak i uz takva postignuća, sede glave kompanije nemaju nameru da na niže koriguju cene.

Naprotiv, Mercedes će nastaviti da diže cene svojih proizvoda što je potvrdio i glavni finansijski direktor grupacije iz Štutgarta, Harald Vilhelm. “Da li će naše cene ostati jake i u narednim izveštajnim periodima? Moramo biti više oprezni… Ali i dalje moramo uvećavati cene kako bismo anulirali rast troškova,“ reče Vilhelm za redakciju cenjenog lista Automotive News Europe.

Šta je ovim rečima finansijski direktor zapravo poručio javnosti? Krajnje pojednostavljeno, on smatra da će troškovi nastaviti da rastu i da će stoga apetiti Mercedesa ostati neumanjeni, pa će i cene nastaviti s rastom, verovatno i jačim kako bi se ponovo ostvarile rekordne sume dobiti. Stručnjaci Mercedesa su izračunali da će doći do skoka proizvodnih troškova, amortizacije (kao dela istih), zatim onih koji se tiču istraživanja i razvoja. Proizvođač automobila je sračunao da su u poslednjoj godini troškovi drastično porasli.

Međutim, ono što raduje kupce, to je podatak da je Mercedes jedna od samo par kompanija koje izveštavaju o stabilizaciji situacije u nabavci. Pride, i cene energenata nastavljaju da padaju i biće niže nego lani, pa i nije najjasnije o rastu kojih troškova priča ugledni industrijski div. Kako bilo, stručnjaci iz Štutgarta smatraju da će obim prodaje ostati neoštećen rastom cena, to jest da će biti najmanje na lanjskom nivou.

Naposletku, kada bi rast cena gotovog proizvoda pratio rast troškova proizvodnje, dobit bi ostala na istom nivou, pod pretpostavkom stagnacije obima isporuka. Mercedesu (i drugim jadnicima koji se suočavaju s ekonomskim pritiskom) stopa dobiti raste iz godine u godinu…

AutoRepublika

(1623)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Moramo biti više oprezni… Ali i dalje moramo uvećavati cene kako bismo anulirali rast troškova,“ reče Vilhelm za redakciju cenjenog lista Automotive News Europe.“

Matija

„Krajnje pojednostavljeno, on smatra da će troškovi nastaviti da rastu i da će stoga apetiti Mercedesa ostati neumanjeni, pa će i cene nastaviti s rastom, verovatno i jačim kako bi se ponovo ostvarile rekordne sume dobiti.“

Ovo je hladnokrvna i drska izjava rukovodioca Mercedesa, koji se uzdaju u atraktivnost svoje marke. Sef Stelantisa, Tavares, sigurno bi izrazio brigu zbog porasta troskova i najavio akciju optimizacije poslovanja. Sta bi na ovu temu rekao sef VWa, Oliver Blume, koji se upravo bori da odrzi VW i Audi na trzistu?