1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Transit će dolaziti s njuškom Rangera
Ford Transit će dolaziti s njuškom Rangera
2

Ford Transit će dolaziti s njuškom Rangera

694
2
Podelite sa prijateljima:

Ford, tačnije zajednički poduhvat koji je američki proizovđač automobila oformio s firmom JMC (Jiangling Motors Corporation), u postupku je proširenja palete komercijalnih vozila u Kini. Sedma generacija Transita (primenjujući evropsku hronologiju događaja) ulazi na lokalno tržište, ali će Kinezi očito biti u prilici da uživaju u više pomodarskom dizajnu od kupaca na Starom kontinentu i onih u postojbini Forda. Razlikovaće se i enterijer.

Amerikanci su ranije ovog meseca najavili set izmena evropskog Transita sedmog naraštaja, a koji je na trakama evo već deset godina, uz opasku da je 2018. godine bio restilizovan. Iznenađujuće, sedom pokolenje Transita kao minivana i minibusa je poptuno novo za Kineze. Do sada su tamo sklapani i nuđeni modeli četvrte i šeste generacije, i nudili su jednistven stil, različit od evropskog.

Transit četvrte iteracije je u Kini znan pod imenom JMC Teshun, dok je “šestica” poznata kao JMC Fushun i Ford Transit. Trebalo bi naglasiti da je JMC Fushun posedovao pojednostavljen enterijer i sopstvenu njušku. U februaru ove godine je predstavljen lakši lokalni kombi po imenu Ford Transit Custom. Utemeljen je na evropskom adutu istog imena, ali prethodnih naraštaja, a sada i on ima osoben eksterijer i enterijer. Na nekim od ovih modela se nalaze i amblemi marke JMC, ali to nikome tamo ne smeta.

Ovih dana je kineski magazin Autohome objavio fotografije sedmog pokolenja Transita za Kinu i on kreće u prodajnu avanturu sledeće jeseni. Kao što se da videti, kineska verzija je značajno različitao d globalne, pri čemu mislimo na prednji kraj. Dizajn prednjih svetlosnih grupacija je inspirisan, ma šta inspirisan, prekopiran s pikap kamioneta srednje veličine po imenu Ford Ranger, dok neke varijante Transita nude i karakteristične detalje između farova, one svojstvene terencima.

Kineski Transit u bogatijim izdanjima nudi veliku hromiranu masku hladnjaka, dok električna izvođenja poseduju plastiku između farova u boji karoserije. Prizemnije alternative pružaju običnu plastičnu rešetku, a može se reći da je i zadnjica Transita za ovo tržište osobena, ali su sve glavni detalji karoserije preneti s globalne verzije.

Pred vozačem Transita se nalazi isti prizor koji nudi ranije pomenuti kineski Ford Transit Custom. Tu su dva displeja koja su objedinjena i poseduju dijagonalu od 12,3 inča. Dosta je mesta na kojima se mogu odložiti sitnice. Konstrukcija odeljka za putnike zavisi od modifikacije, pa tako imamo verzije s jedinstvenom klupom. Moguće je dobiti i raspored tipičan za autobuse s integrisanim naslonima za glave. Postoje i skupa, komfornija i prostranija sedišta koja su pripisiva poslovnim tipovima prevoza.

Nema informacija o mehanici. Kolege iz Autohomea kažu da će tamošnji novajlija biti pokretan dvolitarskim dizelima, a isto važi i za agregat zapremine 2,3 litra. Menjač će biti šestostepeni ili osmostepeni. Prvi je ručni, drugi hidromehanički, a njega će evropska verzija dobiti tek sledeće godine. Na listi opcionala su vazdušno oslanjanje na zadnjoj osovini i kompletan set elektronskih pomagala da bi se Transit kvalifikovao za drugi nivo autonomije.

Električne verzije će se razlikovati takođe, u odnosu na evropske i američke. Kineske alternative računaju na baterijske ćelije kapaciteta 100 kWh, dok globalna verzija nudi svega 68 kWh. Autonomija dakle na nivou od oko trista kilometara, a podatke o cenama ne dobismo.

AutoRepublika

(694)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nisam ni malo impresioniran ovim dizajnerskim ekzibicionizmom Forda! Tranzit je dostavno vozilo i fokus njegovog razvoja treba da bude na funkcionalnoj i tehnickoj efikasnosti a ne na dizajnu, koji ovde nema nikakve veze sa namenom i karakterom vozila. Ako je Ford zeleo da kreira visenamensku upotrebu unutrasnjeg prostora onda je trebalo da napravi pomerljiva sedista – samo preklapanje naslona ne donosi mnogo vise prostora. Pitanje: kolika je nosivost sedista sa oborenim naslonom? Aerodinamika – kod visokih vozila aerodinamiku treba analizirati u dve ravni, verztikalnoj i horizontalnoj. Prioritet ima ona ravan kod koje strujanje vazduha pravi kraci put za obilazak vozila.… Pročitaj više »

Bungi

Ovo je primjer kako ne treba da izgleda kombi.Prethodna generacija Tranzita je dizajnerski, mnogo uspješnija.Ako bih morao da navedem kombi čiji mi se izgled sviđa onda bi to bila poslednja generacija Fiata Dukato.