1. Home
  2. Vesti
  3. Preminuo tvorac legendarne Buhanke
Preminuo tvorac legendarne Buhanke
2

Preminuo tvorac legendarne Buhanke

1.44K
2
Podelite sa prijateljima:

Umro je Jegor Romanovič Varčenoko, čovek koji je kreirao kombije tokom skoro pola veka, i iako smrt nikoga ne može da obraduje, razloga za tugu i nema previše. Inženjer je poživeo skoro stotinu godina (97), što je zaista pun životni vek.

Ostaće upamćen kao šef razvojnog tima modela koji je poneo oznaku UAZ-450 Buhanka. Život mu je obeležio period Drugog svestkog rata kada je završio u nemačkom koncentracionom logoru odakle je oslobođen tokom 1945. godine. Nakon povratka u otadžbinu, diplomirao je mašinstvo na Politehničkom institutu u Harkovu, nakon čega je dobio radno mesto u Uljanovskom automobilskom zavodu. Stručnjak je potonjih 47 godina posvetio konstrukciji legendarnih kombija, za šta je kasnije dobio veliku srebrnu i male bronzane medalje SSSR-a.

Minivan UAZ-450 je pod njegovim vođstvom postaoprvi serijski model fabrike automobila. U periodu od 1958. do 1965. godine je sklopljeno više od 55 hiljada primeraka različitih modifikacija Buhanke. Istovremeno, masovna proizvodnja ikoničnog automobila se nastavlja i do današnjeg dana.

Konstruktor je razvio 28 predloga za uštedu metala i poboljšanje dizajna mašina, a što je sve uvedeno u proizvodnju, odnosno što je komercijalizovano. Za napredne ideje, sovjetski inženjer je bio prepoznat kao odličan student u domenu pronalazaka i inovacija. Jegor Romanovič Varčenko je usavršavao Buhanku punih 47 godina.

AutoRepublika

(1438)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Buhanka – „ne menjaj konja koji pobedjuje!“ Nije bio pravljen za zapadno trziste vec za istocno, Rusija, Kina, Mongolija, itd., gde se trazi jednostavnost i robustnost a iznad svega mogucnost popravke bez rezervnih delova. Druze Jegor Romanovič Varčenko neka ti je vecna slava!

Renault Terminator

Počivaj u miru.Ima Buhanki i na zapadu.U Linzu ima jedna,ko čaša je.