1. Home
  2. Vesti
  3. Počela proizvodnja naprednijih retrovizora za vozila marke Lada
Počela proizvodnja naprednijih retrovizora za vozila marke Lada
4

Počela proizvodnja naprednijih retrovizora za vozila marke Lada

1.14K
4
Podelite sa prijateljima:

Pred sam kraj 2021. godine, počela je serijska proizvodnja unapređenih spoljnih retrovizora za vozila marke Lada. Univerzalni nosači će omogućiti da bilo koja Lada bude opremljena jedinicama nove generacije, a što se odnosi i na modele s imenom Vesta i Largus.

Ruska kompanija iz regije Uljanovsk, tačnije iz Dimitrovgrada je potpisala ugovor s Avtovazom o isporuci spoljnih retrovizora. Kako je preneo Interfax, proizvodnja je već počela, dok je za ostvarenje tog cilja uloženo više od 1,3 miliona evra, od čeka je skoro 900 hiljada evra pozajmljeno pod preferencijalnim uslovima od Razvojnog fonda. Retrovizori su nazvani unapređenim zahvaljujući unificiranim nosačima, na koji način je omogućena montaža na bilo kojoj Ladi.

Lista dodatih mogućnosti novih retrovizora iz kompanije Prism uključuje mogućnost električnog podešavanja i grejanja, uz senzor toplote. Tu su i signali namenjeni indikovanju pravca kretanja vozila, a koji se oslanjaju na optička vlakna. Povrh toga, konstruktor je obećao i bolju vidljivost u odnosu na aktuelna ogledala.

Pored postojeće investicije od oko 1,3 miliona evra, već je odobren još jedan zajam od nepunih 400 hiljada evra, od čega će malo manje od polovine biti obezbeđeno od pomenutog Razvojnog fonda, tačnije ruskog ekvivalenta naše instuticije tog imena. Sredstva će biti investirana u unapređenje proizvodnog ciklusa iz kog nastaju ogledala, pa će poboljšanja doživete sekcija s laserima, na koji način će se izbeći defekti, pukotine i strugotine. U ovom trenutku se ogledala još uvek seku ručnim putem.

Današnje rusko tržište automobilskih ogledala se procenjuje na nekih pet milijardi ruskih rubalja, to jest blizu 60 miliona evra, a jednako je izdeljeno među domaćim i inostranim proizvođačima. Nakon ulaganja koje je izvršila kompanija Prism, očekuje se da udeo lokalnih društava poraste za 12%.

Kada smo već kod vozila marke Lada, da kažemo da je pred samu Novu godinu, Avtovat objavio da će smena generacija, odnosno nova Lada Niva koja će ležati na taze arhitekturi, na tržište stići krajem 2024. godine. Tokom naredne tri godine će, prema najavama, Lada lansirati i tri potpuno nova modela u gami. Biće tu dva aduta u B segmentu, uz jedan krosover iz klase iznad.

AutoRepublika

(1144)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bravo za Ladu 😊

Goran Jurkovic

U hebote. Ovo ostali imaju već 20 godina. 😂
Ajde lijepo 🤭

S mile

To i mene čudi, milioni dati za razvoj nečega što postoji godinama. Jedino taj univerzalni nosač. Ali ako je jedan, lako se nacrta i da u proizvodnju.

Nego, muzi kravu koja daje mleko…

Mixito

Vau,kakva vest u 21.veku