1. Home
  2. Vesti
  3. Direktor Citroena tipuje na budućnost električnih ali malih, niskih krosovera
Direktor Citroena tipuje na budućnost električnih ali malih, niskih krosovera
6

Direktor Citroena tipuje na budućnost električnih ali malih, niskih krosovera

437
6
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je nedavno pričao s jednim ostvrskim automobilskim izdanjem, AutoExpressom, izvršni direktor Citroena Vensan Kobe je u razgovoru s drugim automobilskim medijem iz Engleske, Autocarom, kazao da veruje da će državni podsticaji za kupovinu glomaznih električnih vozila postepeno biti ukidani.

U prvoobjavljenom intervjuu, najviši predstavnik dvostrukog ševrona je izjavio da će prosperitet električnih vozila dovesti do propasti konvencionalno oblikovanih krosovera s električnim pogonom. Sada se izrazio i u pogledu toga šta bi valjalo očekivati nakon što dođe ranije prognozirani bolni trenutak za velike krosovere. Kobe dakle veruje da proizvođačima neće ostati drugi izbor nego da konstruišu vozila s nižom linijom krova i elegantnijom karoserijom, a kako bi unapredili efikasnost. Pored toga, na poboljšanje efikasnosti bi drastično uticalo i smanjenje mase vozila, što opet vodi ka jačoj autonomiji. Sveukupno, lako za reći – teško za ostvariti!

Najpre je jasno da bi intenzivnija upotreba aluminijuma umesto čelika dovela do rasta troškova proizvodnje što bi se neminovno odrazilo na maloprodajnu cenu. Pošto kompanije teže da izbegnu veće troškove, pokušaće da iznađu alternativne načine za jačanje dometa EV. Kobe je naglasio rastuću važnost što više aerodinamičnog dizajna jer kutijasti oblik veoma narušava energetsku efikasnost.

Citroenovi vrhunski projekti predviđaju da će zakonodavac takođe zakočiti bum segmenta SUV, ograničavajući podsticaje samo na električna vozila koja su skromnije mase od određenog, definisanog praga. Shodno tome, Kobe misli da će proizvođači automobila pre ili kasnije morati da se opredele ka ponudi manjih električnih automobila.

Masovna proizvodnja krosovera s aluminijumskom karoserijom nije izvodljiva zbog previsokih troškova izrade, tako da su kompaktnija vozila sa elegantnijim oblicima, način na koji treba nastaviti u električnoj eri.

Kakav bi to direktor bio da nije odmah izvadio iz rukava neki proizvod svoje kompanije i predstavio ga kao rešenje za budućnost. Tu ulogu je ovde odigrao koncept Oli koji je predstavljen prethodne godine. Razvijen je s ciljem da se masa vozila održi ispod granice od jedne tone, što je pomoglo i da autonomija bude pristojnih 400 kilometara. Baterijsko pakovanje poseduje kapacitet 40 kWh. Vozilo je izrađeno s visokim učešćem materijala podesnog za reciklažu, pa su tako krov, hauba i delovi karoserije izraženi od presovanog kartona u sendviču s panelima od plastike ojačanim ugljeničnim vlaknima.

Da bi dostigla malu težinu, kompanija sa logotipom dvostrukog ševrona izvadila je zvučni sistem i zamenila ga uklonjivim Bluetooth zvučnicima. Pored toga, prednja sedišta su koristila za 80% manje delova, od sedišta u ekvivalentnom SUV-u, dok su točkovi bili kombinacija aluminijuma i čelika. Oli je stvoren kao vežba dostizanja jednostavnosti, i kao takava je dovedena do krajnosti. Kobe veruje da proizvođači automobila i zakonodavci morati da postignu „zajedničku osnovu“ na putu ka postizanju ugljenične neutralnosti.

AutoRepublika

(437)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Oli mi se sviđa, ali mi de ne sviđa njegovo objašnjenje tipa niži krov, aerodinamika (Oli? 🤔). Nije manja masa toliko zavisna od visine krova. A ako je krov niži, onda za istu upotrebljivost auto treba d abude duži, čitaj teži, tako da je veliko pitanje koliko nizak krov doprinosi manjoj masi.

Matija

„koliko nizak krov doprinosi manjoj masi“ – vrlo malo, jer sve sto cini visinu jesu duzi nosaci krova i stakla, ostalo je vazduh. Par kilograma, ne vise.

moron

Sada ti na temu „Headroom“-a?
Što?
To je totalno nebitan parametar vozila.
Bitan je samo dizajn. Da je „Vaaauuuuuuuuuuu“.

Matija

Sef Citroena bacaka se sa izjavama kao da je totalni amater koji pripada zelenoj bandi bezveznjakovica! Mali gradski auto mora da bude visok da bi se u njemu ostvario zadovoljavajuci prostorni komfor! Zivi dokaz su japanska Keicar vozila koja imaju zakonom propisanu duzinu i sirinu a visina im je neogranicena. Covek koji u autu sedi kao za trpezarijskim stolom zauzima najmanje mesta po duzini. Svaki santimetar njegovog spustanja povecava njegovu duzinu! Aerodinamika nije uslovljena samo visinom vec vise oblikom karoserije – problem treba posmatrati trodimenzionalno jer vazduh ne tece samo preko krova vec i bocno i ispod vozila! Da li… Pročitaj više »

kikiriki

Citroen je davno prestao da bude automobil
Najgore sto Evropa nudi

Dragan

Parodija savremene auto industrije.
Stave vetrobran pod 90 stepeni i pričaju ti o aerodinamici.🤣