1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagenov najjeftiniji EV model koštaće 20.000 evra
Volkswagenov najjeftiniji EV model koštaće 20.000 evra
6

Volkswagenov najjeftiniji EV model koštaće 20.000 evra

288
6
Podelite sa prijateljima:

Budući uvodni električni model marke iz Volfzburga trebalo bi da se nađe na tržištu 2025. godine, a imaće i svoje klonove u Cupri, odnosno Škodi. 

Ono što je već poznato to je da će se budući trojac električnih mališana proizvoditi u Španiji. Šta Volkswagen planira sa svojim najmanjim baterijskim modelom mogli smo naslutiti kroz prošlogodišnji koncept ID Life. U međuvremenu, nemačka marka potvrdila je da će se finalni dizajn ID.1 (negde se u štampi može videti i naziv ID.2) biti nešto drugačiji, futurističkiji u odnosu na ID Life.

Akcenat kod predstojećih urbanih aduta biće na digitalnim funkcijama, kako bi pre svega bili privlačni mlađim kupcima. Nadolazeći subkompaktni „strujaći“ koristiće platformu MEB Lite (Entry), koja je od arhitekture MEB kraća za nekih 100 mm. Što se tiče pogonskog sklopa, očekuje se da on ostane isti kao kod koncepta ID Life. To znači jedan elektromotor na prednjoj osovini sa više od 230 ks, uz bateriju od dostupnih 57 kWh. To mu u teoriji omogućava rejon kretanja od nekih 400 km (po WLTP protokolu).

I performanse bi trebalo da budu više nego prihvatljive. Iz Volkswagena najavljuju sprint do 100 km/h za manje od 7 s… Ne tako davno, to je bila teritorija rezervisana za hot heč modele… U svakom slučaju, brend iz Volfzburga najavljuje da će budući EV urbani modeli biti daleko sposobniji od električnih varijanti trojke up/citigo/mii.

Ostaje pitanje cene… Volkswagen grupacija ostaje pri stavu da nišane početnu cenu od 20.000 evra i da od toga neće odustati. Da li će tako i biti saznaćemo tek za tri godine, kada se pojavio ID.1, a zatim i ostala braća.

AutoRepublika 

(288)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Aktuelna cena VW E-Up je oko 27.000 evra. Ako novi malisa ostane pri obecanih 20.000 bice dobro. Ali ne verujem jer cena baterije raste vrtoglavom brzinom!

garbage

Vjerojatno misle 20.000 EUR kada se odbije 9.000 EUR njemačkih subvencija 😉

Matija

Da bi se izbegli trikovi takve vrste, zakon je obavezao proizvodjace da daju iskljucivo bruto cenu!

garbage

Najave za ID3 prije 2 / 3 godine su bile da će biti cijenom kao otprilike kao Golf. Primjer: Osnovna verzija ID.3 koštat će manje od 30.000 eura (bez državnih potpora), a bit će dostupna za narudžbu početkom 2021. godine

Današnji cjenik (HR) – najjeftiniji Golf – 188.000; najjeftiniji ID 3 – 333.000 (70% skuplji od Golfa) – ili prevedeno 45.000 EUR. Ako ovako nastave el. auti neće imati smisla. ID3 ne bi smio koštati više od 30.000 E sa baterijom od 58 kW.

Matija

„Ako ovako nastave el. auti neće imati smisla“ – slazem se! 🙂

moron

Ako ovako nastave sa rastom cena za SUS vozila, ni SUS vozila uskoro neće imati smisla.