1. Home
  2. Zelene strane
  3. Voz na vodonik već saobraća redovnim linijama
Voz na vodonik već saobraća redovnim linijama
5

Voz na vodonik već saobraća redovnim linijama

289
5
Podelite sa prijateljima:

Nemačka je pobedila u trci ko će prvi imati voz na vodonik puštanjem u rad prve putničke železničke linije. Četrnaest vozova pokriva rutu između Kukshafena i Bukstehudea, zamenjujući ranije korišćene dizel lokomotive.

Prvi putnički voz na vodonik, Coradia iLint, već saobraća u Nemačkoj. Konkretno na železničkoj liniji koja pokriva rutu između priobalnog grada Cukhafena na Severnom moru i Buktehude, prolazeći kroz Bremerhafen i Bremerverde.

Ukupno, putovanje od približno dva i po sata.

Ova vrsta vozova je posebno korisna na ovoj vrsti neelektrifikovanih koloseka koji i dalje rade sa dizel lokomotivama, koji mnogo više zagađuju. Nije iznenađujuće da je jedan kilogram vodonika ekvivalentan oko 4,5 litara dizela.

U praksi, ovo predstavlja posebno relevantnu prekretnicu za industriju vodonika, jer predstavlja prvi korak u njegovom uvođenju u putnički saobraćaj.

Alstom Coradia iLint emituje samo paru i kondenzovanu vodu dok radi sa niskim nivoom buke. Četrnaest lokomotiva sa pogonom na gorivne ćelije pripadaju kompaniji LNVG i nude domet od 1.000 kilometara, tako da mogu da pokriju putovanje bez potrebe za dopunom goriva tokom celog dana.

Pored toga, oni su sposobni da dostignu brzinu od 140 km/h, iako na ovoj prvoj ruti idu brzinom između 80 i 120 km/h zbog njenih karakteristika.

„Mobilnost bez emisija je jedan od najvažnijih ciljeva da se obezbedi održiva budućnost i Alstom ima jasnu ambiciju da postane svetski lider u alternativnim pogonskim sistemima za železnicu“, rekao je Henri Poupart-Lafarge, izvršni direktor i predsednik. upravnog odbora Alstoma, nakon premijere.

„Prvi voz na vodonik na svetu, Coradia iLint, pokazuje našu jasnu posvećenost zelenoj mobilnosti u kombinaciji sa najsavremenijom tehnologijom. Veoma smo ponosni što ovu tehnologiju uvodimo u priču u okviru svetske premijere, zajedno sa našim sjajnim partnerima“, naglasio je on.

Ovaj poslednji korak je preduzet nakon uspešnog dvogodišnjeg perioda testiranja sa predserijskim vozovima.

AutoRepublika

(289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

E to je bitno…a to što nemate više sa čim obrisati šupak poslije sranja a ni tople vode da isti operete to nije bitno.Kakvi retardi…
https://www.novosti.rs/planeta/svet/1148223/ozbiljna-kriza-olafa-solca-nemacka-smanjiti-proizvodnju-toalet-papira-zbog-cena-gasa

BB

Jedno usputno pitanje… Kkao to da razvijena Njemačka nema elektrifikovane pruge?
Pohvalno za razvoj nove tehnologije, mada nema ništa suštinski novo, ali kako su dobili vodonik i koji su stepen efikasnosti ostvarili, to bi bio interesantan podatak da se čuje…

igi

„razvijena Njemačka“ je očigledno manje razvijena nego što smo mi stvorili mit o njoj. Raspitaj se tek o internetu, Rumunija je Japan za Nemačku, na primer.

Renault Terminator

Živa istina,internet u Njemačkoj nije ni za orlovu kitu od kengura udovca.

S mile

Osnovno pitanje je: Da li je vodonik dobijen na ekološki način ili npr strujom dobijenom iz toplane na ugalj?

Nije isto !

Ako nije dobijen npr solarnom energijom, koja vajda od čistog sagorevanja vodonika….