1. Home
  2. Industrija
  3. CATL i Zeekr potvrđuju dolazak električnih automobila sa 1.000 km autonomije sledeće godine
CATL i Zeekr potvrđuju dolazak električnih automobila sa 1.000 km autonomije sledeće godine

CATL i Zeekr potvrđuju dolazak električnih automobila sa 1.000 km autonomije sledeće godine

1.12K
1
Podelite sa prijateljima:

CATL i Zeekr su zvanično najavili dolazak električnih automobila sa 1.000 kilometara autonomije 2023. godine. CATL-ov prvi automobil na baterije za masovnu proizvodnju Qilin biće novi Zeekr 001, model koji će se pojaviti kod dilera u drugoj polovini sledeće godine.

Električni automobili sa 1.000 kilometara autonomije su odmah iza ćoška. CATL-ove nove baterije Qilin obećavaju da će doneti revoluciju u održivu mobilnost. Nova tehnologija koja ima za cilj da jednom zauvek eliminiše strah od nestanka „goriva“. Kinezi planiraju da ovi električni automobili na baterije nove generacije stignu na tržište sledeće godine.

CATL i Zeekr su uspostavili sporazum o strateškoj saradnji u trajanju od pola decenije. Kao rezultat ove saradnje, Zeekr će postati prvi brend masovno proizvedenih električnih automobila sa baterijama Qilin koji obećavaju dugo očekivanih 1.000 km autonomije.

Zeekr 009

CATL-ova treća generacija tehnologije CTP (CELL TO PACK, bez tehnologije modula) je korišćena u procesu razvoja novih baterija Qilin. Imaju neviđenu efikasnost iskorišćenja zapremine od 72% i gustinu energije do 255 Wh po kilogramu. Ovo omogućava postizanje najvišeg nivoa sistemske integracije u svetu do sada. Za korisnika, ova tehnologija se pretvara u baterije koje omogućavaju da se pređe više od 1.000 km sa jednim punjenjem.

Još jedna od najistaknutijih karakteristika baterija Qilin je njihova tehnologija hlađenja ćelija velike površine. Sa istom hemijom i veličinom pakovanja, može da isporuči 13% više snage od baterije 4680, postižući sveobuhvatno poboljšanje dometa, brzo punjenje, bezbednost, životni vek, efikasnost i performanse na niskim temperaturama.

CATL predviđa da će dolazak baterija Qilin biti novi i definitivan podsticaj procesu prelaska na električne automobile. Baterije će moći u potpunosti da iskoriste svoju energetsku efikasnost.

Što se tiše prvog serijskog električnog automobila sa ovim baterijama sve su oči uprte u brend Zeekr. Sam Conghui, izvršni direktor Zeekr-a, potvrdio je da će prvi model njegovog brenda koji će se pojaviti na tržištu sa savremenim baterijama biti Zeekr 009. Prve isporuke kupcima zakazane su za prvi kvartal 2023. godine. Međutim, neće imati 1.000 km autonomije. Drugi model brenda će ih dobiti.

Zeekr 001

To će biti Zeekr 001. Njegovo lansiranje će se održati ubrzo nakon toga. Tačnije u drugom kvartalu sledeće godine.

AutoRepublika

(1115)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ime „Zeekr 001“ je bas glupo ali auto je atraktivan! Uz pristupacnu cenu sahranice pola evropske auto industrije!