1. Home
  2. Video
  3. Za vožnju Modela 3 bez straha od ostanka bez goriva (VIDEO)
Za vožnju Modela 3 bez straha od ostanka bez goriva (VIDEO)

Za vožnju Modela 3 bez straha od ostanka bez goriva (VIDEO)

313
0
Podelite sa prijateljima:

Velika prednost električnih u odnosu na konvencionalne automobile se ogleda u tome što potonji mogu biti dopunjivani energijom dobijenom iz obnovljivih izvora. Za primer se može uzeti struja generisana upotrebom vetrogeneratora ili pak solarnih panela. Popularni lik sa YouTube platforme, koji nastupa na ovoj društvenoj mreži pod nadimkom ItsYeBoi, je pokušao da ode korak dalje u ideji da uveća broj „potpuno zelenih“ prevaljenih kilometara.

Veseli vlasnik hedžbeka Tesla Model 3, ItsYeBoi je takođe i „majstor Kvariš“, pa tako u momentima kada dobije nagon da nešto „popravi“, on se uhvati u koštac sa izazovima. Ovaj put je prirpemio prikolicu za svoj automobil, koju je napunio solarnim panelima, kako ne bi ostao bez energije u baterijama. I za divno čudo, sokoćalo radi, ali izgleda da nije baš praktično oslanjati se njega…

Dakle, poznati jutjuber je pazario osam solarnih ploča od kojih svaka raspolaže snagom od 100 vati. Ovi paneli dopunjuju energijom klasične tri olovne baterije, prikačene na konvertor koji je dalje u vezi s utičnicom na Modelu 3.

Rezultati su mešoviti, može se reći. Naime, cela konstrukcija je u mogućnosti da generiše oko 600 vati električne energije, i to samo onda kada je vreme naklonjeno ekološkom cilju. Takođe, treba uzeti u obzir i gubitke u prenosu električne energije…

Sve u svemu, na ovaj način proizvedena struja je sasvim dovoljna za tečan rad laptop računara, ili pak kuvalice za kafu, ali aplikacija u kojoj se očekuje efektivna dopuna baterije elektromobila, prilično je bespredmetna.

Dok se Teslin hedžbek, na brzom punjaču od 240 kW, dopuni za veoma kratko vreme, solarnim panelima je za isti zadatak potrebno i svih deset dana, i to samo ako su ti dani „puni Sunca“. Nije ni čudo, 600 vati od panela je tačno 312 puta manji kapacitet od onog što nudi brzi punjač.

Verovatno je suvišno naglasiti da je primarni izvor dopune nužan, sve i sa komičnom prikolicom koju vuče američki hedžbek. Jutjuber je imao još neke pokušaje, koji su zazvučali kao utopija, na prvo slušanje, dok su se u praksi pokazali kao još grđa ideja!

Naime, on je u prošlosti pokušao da pripoji energetski sistem Modela 3 na vetro-turbinu, ali zbog tehničkih razloga, vrlo brzo je shvatio da je ušao u realizaciju veoma glupe ideje.

Uostalom, zabavite se gledajući priložene video klipove.

AutoRepublika

(313)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments