1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. 3D štampani električni automobili nisu više naučna fantastika
3D štampani električni automobili nisu više naučna fantastika

3D štampani električni automobili nisu više naučna fantastika

233
0
Podelite sa prijateljima:

China Daily izveštava da italijanska kompanija, X Electrical Vehicle (XEV), namerava da lansira „velikoserijski električni automobil“ u Kini, i to uz pomoć – 3D štampača!

U članku se kaže da bi dotični automobil mogao da uđe u serijsku proizvodnju u drugom kvartalu sledeće godine, citirajući izjavu Gua Ćaoženga, jednog od glavnih dizajnera kompanije.

„Start-up“ projekat predstavlja prvi 3D štampani automobil u Kini u kineskom 3D-printinig Cultural Museumu, mesec dana pred Auto China 2018 u Šangaju.

„Pre početka masovne proizvodnje, XEV je primio 7.000 porudžbina, a mnoge kineske kompanije su pokazale interes za naše proizvode“, izjavio je Guo.

XEV planira da konstantno unapređuje dotični model automobila u odnosu na reakcije tržišta, uključujući u ponudu mogućnost individualnog kreiranja po meri kupca, rekao je Guo.

Tehnologija 3D štampanja zahteva mnogo manji broj komponenti, dok je period istraživanja i razvoja skraćen za do dve trećine.

Stavljajući na stranu šasiju, sedišta i staklene površine, sve vidljive komponente automobile su napravljene uz pomoć tehnologije 3D štampe, što redukuje troškove investiranja za više od 70 odsto u odnosu na tradicionalna vozila, poentirao je Guo.

Međutim, većina proizvođača originalnih delova smatra da je 3D štampa efikasna za male serije i specijalne automobilske aplikacije, ali da nije dovoljno brza za velikoserijsku proizvodnju. U upotrebi je recimo u Formuli 1, koja zahteva preciznost na maksimalnom nivou.

Po nama, obrni-okreni, ovo je definitivno budućnost.

 

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments