1. Home
  2. Industrija
  3. Oliver Blume je posvećen sintetičkim gorivima
Oliver Blume je posvećen sintetičkim gorivima

Oliver Blume je posvećen sintetičkim gorivima

159
3
Podelite sa prijateljima:

Herbert Dis, koji će još samo nekoliko dana biti na čelu Volkswagen grupe, smatra da su sintetička goriva beznadežno neefikasna. Njegov naslednik to vidi drugačije.

Budući generalni direktor Volkswagen grupe, Oliver Blume, ponovo se izjasnio za takozvana e-goriva. Ciljevi Pariskog sporazuma o klimi ne mogu se postići samo elektromobilnošću, rekao je on za trgovinski časopis „Automobilwoche“.

E-goriva su sintetička goriva za benzinske ili dizel motore. Ona proizvode manje ekološki štetnih emisija od konvencionalnog goriva. Međutim, oni još nisu dostupni za široku upotrebu na tržištu.

E-goriva su koristan dodatak elektromobilnosti, rekao je Blume, koji je i direktor Porschea. Čak i za nekoliko decenija, i dalje će biti vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Sa sintetičkim gorivima, ovi automobili bi mogli da doprinesu brzom smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO₂).

Blumeov prethodnik u VW-u, Herbert Dis, odbio je e-goriva zbog njihove slabe efikasnosti i kritikovao je veliku potrošnju energije tokom njihove proizvodnje. Kritičari se protive sintetičkim gorivima zbog toga što njihova proizvodnja zahteva mnogo energije i da je stoga veoma skupa i neefikasna.

Pored toga, automobili nastavljaju pri sagorevanju e-goriva da emituju CO₂ koji je štetan za klimu– za razliku od električnih vozila. Cilj inženjera za razvoj je da dizajniraju proizvodnju na takav način da automobili sa e-gorivom i dalje budu ugljenično neutralni u budućnosti.

Pre nekoliko nedelja pojavile su se tvrdnje da je Blume, kao šef Porschea, navodno uticao na ministra finansija Kristijana Lindnera (FDP – Stranka slobodnih demokrata) i na koalicioni sporazum takozvane „semafor“ koalicije koja je vladajuća na saveznom nivou u Nemačkoj. Pored plana da se od 2035. godine u Evropi dopuštaju samo vozila sa neutralnom emisijom CO₂, ugovor takođe uključuje obavezu korišćenja e-goriva. FDP i Porsche su odbacili optužbe.

Već mesecima, brendovi Porsche i Audi su takođe povezani sa ulaskom u Formulu 1. Od 2026. godine, trkački automobili će biti pogonjeni i sintetičkim gorivima.

Da podsetimo, pre otprilike mesec dana, Volkswagen je najavio da će Herbert Dis napustiti top menadžment prvog septembra. Njegova električna strategija je kontroverzna unutar kompanije.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Eksploatacija fosilnih goriva – njihovo vadjenje iz tla, rafinacija i distribucija – takodje je „beznadezno neefikasna“ pa ipak funkcionise perfektno! „Tajna“ je u efikasnosti ovih goriva u saobracaju – niska cena, brzo punjenje, velika autonomija i povoljan odnos kolicine energije po kilogramu goriva. Sa baterijom je sve obrnuto – proizvodnja i distribucija struje su energetski efikasni ali je njihova efikasnost u saobracaju mizerna: mala kolicina energije po kilogramu, visoka cena, sporo punjenje, ogranicena autonomija. Pored toga je sve jasnije da potrebnih sirovina u prirodi uskoro vise nece biti na raspolozenju. Zakljucak: posle 2035 godine potrebnan nam je alternativni nosac energije… Pročitaj više »

Garbage

E-fuel ima najviše smisla u avio prometu gdje je težina i gustoća energije 100x važnija nego kod kopnenog saobraćaja – neovisno o trošku proizvodnje. Problem e-fuel je što emitira NoX, PM2.5 – te mu treba jednako kompleksan SUS motor sa svim sustavima pročišćavanja ispušnih plinova koji će biti sve skuplji. Iako nisam vozio, rijetko tko sa Tesla 3 se žali za većinu stvari koje spominješ (nešto možda oko kvalitete izrade da) – niti je posebno teška, niti ima mali domet za normalnu upotrebu, niti sporo puni (ajd priznajem nije baš idealna za nekog tko želi brzo putovati 600 – 700… Pročitaj više »

Matija

Tacno, sinteticka goriva zahtevaju preciscavanje gasova kao i fosilna goriva. Licno smatram da su sinteticka goriva samo nepotrebna komplikacija, cist vodonik je mnogo kvalitetnije gorivo. Posto ima izuzetno veliku kaloricnu vrednost sagoreva sa visokim temperaturama sto dovodi do pojave azotnih oksida. Razvoj motora aktuelno ide u pravcu smanjenja temperature u cilindrima. Vodonik je takodje interesantan za vazdusni saobracaj. Airbus radi na razvoju tanka koji bi mogao da izdrzi visok pritisak i odrzi nisku temperaturu tecnog vodonika. Slican projekat je ovog proleca startovao BMW. Cilj je da se tankovi za vodonik u obliku voluminoznh cilindara zamene sasvim pljosnatim tankom u podu… Pročitaj više »