1. Home
  2. Vesti
  3. Turci uskaču na tržište Rusije koje su napustili američki sateliti
Turci uskaču na tržište Rusije koje su napustili američki sateliti
6

Turci uskaču na tržište Rusije koje su napustili američki sateliti

2.15K
6
Podelite sa prijateljima:

Veliki egzodus raznih proizvođača iz Ruske Federacije je izgubio na dinamici, ali nij prestao. Verovatnoća „čekanja“ se smanjuje svakim danom, pa mnoge evropske i američke kompanije traže kupce za svoja preduzeća na tamošnjim geografskim širinama i dužinama. I pronalaze. Tako Turci, koji umeju ne samo da prodaju, već i da proizvode, počinju da pokreću moćnu ekspanziju na ruskom tržištu.

Tako je „McConald’s” prestao da bude to što je bio decenijama u Rusiji, promenivši ime i vlasnika, a otvorio se i OBI, ali će poslovati pod drugim nazivom, a vratili su se i poljski tekstilici, ali ovaj put već pod kineskim barjacima. Tržište će se brzo preorijentisati, jer Rusija je u biznis smislu, sinonim za profit i novac. Mnogo novca…

A uzimajući u obzir sigurnu stagnaciju na Starom kontinentu, to je i temelj za burne godine koje čekaju planetu. Kriza je već počela, a cene na američkim benzinskim pumpama i berzama otkrivaju istinu, ma šta pisali mediji. Ekonomisti će potvrditi: potrebno je ulagati u tržišta sa mogućnošću rasta, a ne i u ona koja su već uspostavljena i koja su stabilna.

Državu su napustile i grupacije Renault, ali i Volkswagen, a paralelno s njihovim odlaskom je započela i omasovljena invazija kineskih konstruktora, doduše nešto usporenim tempom usled povampirenja novog korona virusa. Istini za volju, u svetu ima još lidera moćnih država koji nastupaju s ambicijama „doživotne“ vladavine, pa je takav „već vekovima“ na čelu Turske.

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, je neko ko iz prve ruke zna šta je cenkanje i koji autoritativno vlada, i on je takođe neko kome je preko potrebna podrška za ekonomiju koja se raspala. Turskoj nisu potrebna obećanja, već stvarne akcije i „živi“ novac koji Rusija ima. Stoga je vlastoljubivi Turčin zauzeo neutralnu poziciju, odbacio ideju o sankcijama Rusiji i tako muči Evropu, zarađujući poene i nove poslovne prilike u Rusiji.

Počelo je: Rusija i Turska su ušle u novu fazu pregovora o zameni odbeglih evropskih brendova turskim, najavio je Dmitrij Moskalenko, predsednik Ruskog saveta tržnih centara. Odnosno, neće biti problema sa paradajzom i odećom. Ali uostalom, Turska je i najmoćniji proizvođač automobila, koji, za razliku od istih Nemaca, nema problema sa vitalnim prirodnim gasom. Cevi gasovoda su pune, što znači da fabrike rade.

Iza teritorije brojnih odmarališta i prostranih tržnica organizovanih na orijentalni način, kriju se turska gigantska automobilska preduzeća: Turci proizvode više automobila od Rusije, dosledno su među prvih pet u Evropi po broju automobila koji silaze s proizvodnih traka, i u samoj industriji proizvodnje vozila je sreću pronašlo oko 400 rezidenata bivšeg Otomanskog carstva.

Renault, Ford, FIAT, Hyundai, Toyota, Honda, Isuzu… Svi oni imaju postrojenja u zemlji polumeseca i verovatno već pripremaju teren za to kako da iz Turske ponovo osvoje Rusiju. Problem ne bi predstavljale ni valute u kojima bi se kupoprodaja vršila jer se turska lira i ruska rublja u poslednje vreme odlično razumeju. „Sultan“ se složio s idejom trgovanja s „omraženom“ Rusijom, a i kanal isporuke preko Crnog mora je otvoren.

Uzgred budi rečeno, Turska je najveći proizvođač automobilskih komponenti u Evropi, ako je uopšte geografsku tu i možemo smestiti, što uostalom važi i za samu Rusiju. O snazi i automobilskoj industriji Turske smo pisali u više navrata.

AutoRepublika

(2152)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

U danasnjemkolumnistickom manifestu ću napisati: Svima dobro samo nama(običnim ljudima) ne. No, šahovske figure sa polako dovode u željenu poziciju, a to rade oni sa D.zvijezdom na ruci, kao 1939. u slucaju napada na tu i tu državicu mi se obavezujemo da ćemo odgovoriti i eto svjetskog rata. A znamo da će biti i veliki rat i armagedon i znamo kako će završiti, pa će sići Isus (da umre) i drug Tito :)))) a onda ste najebali :))) ajd, sretan dan Mladosti.

Matija

Dobra satira! 🙂

Matija

Cudim se Rusima zasto ne nacionalizuju napustene zapadnjacke firme? Sta cem Turci??? Turci imaju plivajuci karakter u medjunarodnoj politici i preko noci mogu da promene sve svoje fundamentalne stavove prema Rusiji. EU i Nato drzi Tursku uz sebe kao nekog pitbula protiv Rusije. Zbog toga su oduzeli Bugarima juzni deo zemlje i pripojili ga Turskoj, tako da Turci drze pod kontrolom Bosfor i Dardanele – bas zbog Rusa.

Ovde se od juce govori o totalnoj nacionalizaciji ruskog kapitala i imovine na teritoriji EU i saveznickih zemalja! Nacionalizacija stranih napustenih firmi bila bi adekvatan odgovor Rusije na stavove EU.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Matija

Reci otvoreno sta ti se ovde ne dopada!

Matija

Brale, reci slobodno sta mislis, bas me interesuje. Necu ti nista, majke mi! 🙂 Ja sam 1000 km daleko.

Slobodan

Opet komentari, daleko od teme. Na muci se junaci poznaju. Turska je pruzila ruku Rusiji u trenutku kada su se mnogi okrenuli od nje. To je dobar znak, jer je Turska jaka i stabilna, a imaju vec veliku trgovinsku razmenu sa Rusijom. Podzavam saradnju. A time je i za nas bolje, jer Rusi preko Turske a onda i preko Grcke, pa nama bratske ( dali auto kefalnost ) Severne Makedonije, Srbiji ( ako ne daj Boze uvedemo sankcije ?!? ) mogu dostavljati , sve neophodne resurse. Razmisljajte malo zrelo i takticki.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Slobodan