1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Desetine automobilskih veterana voze „trku“ izdržljivosti od Praga do Atine
Desetine automobilskih veterana voze „trku“ izdržljivosti od Praga do Atine

Desetine automobilskih veterana voze „trku“ izdržljivosti od Praga do Atine

141
1
Podelite sa prijateljima:

U drugoj godini događaja Oldtimer Express, u subotu ujutro, 43 ekipe starih, istorijskih automobila u očuvanom stanju krenule su iz Praga na put po južnoj Evropi. Imaće pet stanica i završiće putešestvije u Atini. Organizator Jozef Zajiček, koji je takođe jedan od učesnika, rekao je da to nije trka i da je cilj bezbedno završiti putovanje uz uživanje. U Atini će, međutim, organizatori izabrati pobednika, na primer, u kategoriji najlepšeg automobila.

Na ideju su došli Zajiček i njegov prijatelj iz Turske. „Moj prijatelj Turgut je sedamdesetih godina 20. vekan vozom išao da kupi auto od Istanbula do Nemačke, ali je u povratku vozio već kupljeni auto. Tako sam mu prošle godine predložio da doleti, a ja ću pripremiti Tatre i idemo u Tursku, onda smo prišli još trojici prijatelja i odjednom su bila 23 automobila, zato smo hteli da mu damo okvire za kvalitetan projekat.

Putovanje je podeljeno na etape. „Ne želimo da to bude trka. Cilj je da svi uživaju u putovanju i bezbedno stignu u svaki hotel, a zatim na svoje konačno odredište u Atini“, rekao je Zajiček. Prva etapa završava u Austrijskim Alpima, druga u Hrvatskoj u gradu Rijeci, gde se u blizini nalazi i staza na kojoj se učesnici mogu utrkivati sa vremenom. Sledeće stanice su Dubrovnik, Janina u Grčkoj, zatim Olimpija i kraj je u Atini.

Usput, učesnicima su na raspolaganju servisne ekipe, kao i prošle godine, u slučaju neophodnih popravki. „Teško je kvalifikovati se za učešće, ali vlasnici veterana znaju šta automobil želi. Automobilu stalno nešto treba, treba ga popraviti ili zameniti rezervne delove. Ali imamo i tri servisna tima sa nama na putovanju, uključujući kamione za vuču. Zato smo u mogućnosti da prilagodimo mnoge stvari i posle puta u Atinu“, rekao je Zajiček.

U Atini će organizatori proglasiti pobednika ili najlepši automobil. Svaki učesnik će dobiti pehar za učešće. Posle nedelju dana, automobili se utovaruju u kamione i učesnici lete nazad u Prag. Prošle godine su učestvovala 23 automobila, ove godine im se pridružilo još 20 automobila. Ekipe su ujutru postepeno krenule od Narodnog tehničkog muzeja, gde su bili parkirani automobili raznih marki, poput Tatre, Ferrarija, Mercedes-Benza ili Aston Martina.

AutoRepublika

Izvor: Novinky

(141)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Krepimir Ostrivojevic

fanarioti idu u obilazak pogrcenog carstva. Fali im ligorio i fila da im bacaju cvece do glavne destinacije gde ih cekaju bliski rodjaci pa da proslave kako to oni obicno slave sa bliskim rodjacima.