1. Home
  2. Vesti
  3. Kirgistan dozvolio zatamnjivanje prednjih prozorskih stakala na vozilima uz naknadu
Kirgistan dozvolio zatamnjivanje prednjih prozorskih stakala na vozilima uz naknadu
0

Kirgistan dozvolio zatamnjivanje prednjih prozorskih stakala na vozilima uz naknadu

403
0
Podelite sa prijateljima:

Radio Azattyk koji je prilično popularan medij na domaćem terenu, odnosno u Kirgistanu je juče objavio da su tamošnje vlasti omogućile vlasnicima automobila, uz par izuzetaka, da koriste zatamnjena prozorska stakla na prednjim vratima. Tako će sada svi stanovnici te države biti u prilici da postanu „važni i moderni“, uz izuzetak taksi vozača, kao i vozila s više mesta za sedenje od osam.

Međutim, ono što još uvek nije regulisano, ili barem kolege s lokalnog radija nisu upoznate s tim, tiče se stepena propustljivosti svetlosti tih tamnijih stakala. U startu je još važno reći da ova „privilegija“ ne dolazi besplatno, već su vlasti odredile i izvesnu naknadu za one koji su namerni da je koriste.

Pride, važnost plaćene dozvole će se odnositi samo na izvestan (nenaveden) period vremena o čemu će dozvole izdavati lokalno Ministartvo unutrašnjih poslova.

Namet koji će morati da izmire oni s „tamnom stranom ličnosti“ će za fizička lica biti na nivou od 80 hiljada kirgistanskih somova (990 evra – kako nam je preveo Google), dok će preduzeća sa zaposlenima istih apetita, plaćati sumu koja je za polovinu veća, odnosno iznosi u „našem novcu“ 1.450 evra. Ono što ne znamo i što obesmišljava navođenje visine taksi jeste to što period važnosti dozvole nije specificiran.

Treba reći da je zatamnjivanje prozorskih stakala na automobilima registrovanim u ovoj bivšoj republici SSSR-a, do nedavno bilo zabranjeno, a prekršioci propisa su bivali oglobljeni, u slučaju da su bili uhvaćeni, sumom od nekih 65 evra.

Inače, o pravnom statusu po ovom pitanju pronađosmo informaciju da je zatamnjivanje stakala zakonom dozvoljeno u Republici Srbiji, što je učinjeno članom 72 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila, i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima. Sva auto-stakla koja se nalaze iza srednjeg stuba mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja. Tu spadaju zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo. Auto-stakla koja se nalaze u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30%.

AutoRepublika

(403)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments