1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda Afriq je spremna za sve izazove! (GALERIJA)
Škoda Afriq je spremna za sve izazove! (GALERIJA)
0

Škoda Afriq je spremna za sve izazove! (GALERIJA)

248
0
Podelite sa prijateljima:

Škoda je predstavila novi koncept, delo njenih učenika iz programa obrazovanja koji finansira češka kompanija. 

Jednom godišnje brend iz Mlade Boleslav prikaže proizvod talentovanih đaka. Ovaj put je to Afriq, svojevrsna reli mašina nastala spajanjem komponenti više Škodinih modela. Za bazu je uzet Kamiq, a studentima je bilo potrebno četiri meseca i ukupno 2.000 radnih časova da završe transformaciju serijskog krosovera u nesvakidašnju reli zverku.

Naziv Afriq odabran je kao omaž severnoafričkim tržištima, gde Škoda od skoro predvodi napore VW grupe za uspostavljanje većeg prisustva u tom delu sveta. Dakle, u procesu metamorfoze od Kamiqa do Afriqa, vozilo je ostalo bez zadnjih vrata, dobilo nove odbojnike, prednji spliter u reli fazonu, a sam automobil ofarban je u belo-zelenu kombinaciju boja, kao nekada Fabia Rally 2 Evo.

Studenti su ugradili sistem pogona 4×4, a kako bi ubacili snažniji agregat, morali su da porade i na motoru, ali i menjaču kao i izduvnom sistemu. Sve to jer je prostor ispod haube kod Kamiqa mnogo manji nego li kod Octavije ili Kodiaqa.

Dakle, ovde se za pogon koristi dvolitarski turbo benzinski motor koji isporučuje 190 ks i 320 Nm. Snaga se na sve točkove prenosi putem sedmostepenog DSG menjača.

Što se tiče enterijera – spartansko uređenje! Nema tu ničega nepotrebnog, sve je podređeno svrsishodnosti. Zaboravite na silne displeje, jedini ekran koji ima realnu funkciju (pored instrumentalne table) je ispred suvozača i u pitanju je navigacija marke Garmin. Vidimo da su Škodini đaci upakovali i sportska sedišta, te da su ogolili kabinu, a primećuje se i rol kavez.

Naravno, Afriq će, kao i svi ostali projekti Škodine škole, ostati samo koncept, bez ikakvih ambicija da se svrsta u red serijskih četvorotočkaša.

AutoRepublika 

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments