1. Home
  2. Vesti
  3. Trolejbuski damper na testovima u Švedskoj
Trolejbuski damper na testovima u Švedskoj
4

Trolejbuski damper na testovima u Švedskoj

497
4
Podelite sa prijateljima:

Više puta smo u nedavnoj prošlosti izveštavali o tome kako se u Nemačkoj već neko vreme sprovode testovi teškaša koji crpu energiju iz elektromreže postavljene duž sekcija autoputeva putem pantografa (trola), ali sada se ova ideja širi i van granica svakodnevnog javnog saobraćaja. Na primer, jedna od kompanija angažovana u sektoru iskopa mineralnih sirovina u Švedskoj je nedavno krenula s testiranjem Caterpillarovog dampera s trolama, koji se može kretati zahvaljujući starom, dobrom dizelu ili pak utroškom struje iz kontaktne mreže.

Nadležni u toj firmi gubili vreme na sitnice i opremili su jedan od najtežih kipera na svetu neobičnim pogonom. Ovaj kolos je sposoban da u svom sanduku ponese tovar težine 313 tona, a njegova bruto masa dostiže skoro 571 tonu. Srce sve ove „gvožđurije“ je dizel motor koji razvije monstruoznih 3.400 konjskih snaga, a koji u ovom slučaju dejstvuje kao generator (agregat za proizvodnju električne energije). Elektromotori u glavčinama zadnjih točkova dobijaju energiju proizvedenu zahvaljujući radu motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Pa, u ovoj gigantskoj eksperimentalnoj mašini, točkovi se takođe mogu pokretati direktno zahvaljujući struji koja stiže iz kontaktne mreže. Da bi se to uradilo, na mašini je ugrađen poseban kolektor električne energije – i to ne manje kiklopske veličine od samog kipera. Kontaktna mreža (na odgovarajućoj visini) je položena na deonici dužine sedam stotina metara – na spustu / usponu do mesta utovara. Kao rezultat toga, ovaj uređaj koristi sopstveni dizel motor samo za manevrisanje van lokacije i većinu vremena provodi „pod naponom“.

Prvi rezultati su već objavljeni. Dakle, navodi se da u radu tegljećeg giganta, instalirani trolejbuski sistem omogućava uštedu do čak četrdeset litara dizel goriva po prevaljenom kilometru. A troškovi funkcionisanja mašine su generalno smanjeni za enormnih 90%. Štaviše, kada se vozite uzbrdo s punim opterećenjem, produktivnost se povećava: kamion je u stanju da savlada nagib brzinom od 28 km/h, što je dvostruko brže od mogućnosti koje su pred grdosijom onda kada je pokreće dizel motor.

S eksperimentom u Švedskoj će se nastaviti, dok je rukovodstvo društva Caterpillar već najavilo da su spremni da implementiraju slična „trolejbuska“ rešnje i kod drugih proizvoda iz sopstvenog asortimana.

AutoRepublika

(497)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Horhe

Sjajno! Stvarno jednostavno rešenje. Oni su ionako dizel-elektro vozila. Na usponu povlači energiju iz sistema a u silasku može i da je vraća u sistem 😂😂

moron

Genijalno !

Dok sam gledao samo fotografiju i naslov članka, nisam ni očekivao ovako nešto.

M M

Ovo nije nikakva novost, jer slični sistemi rade širom sveta po velikim površinskim kopovima, već više decenija. Mislim da su piniri u ovome rudnici boksita u Argentini…..
Možda je novost da se u sve uključio i CAT…. mada me čudi da dosad nije.

https://www.youtube.com/watch?v=JhqgVimGZRs

https://www.youtube.com/watch?v=JiZn6dqTuy4

https://www.youtube.com/watch?v=fmMMmcFvBUM

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
BB

I ja htio da napišem… Ovo postoji odavno. Pa u Americi i vozovi većinom jure na dizel umjesto na struju.