1. Home
  2. Vesti
  3. Land Rover Defender (2018.): prve informacije i fotografije ranog prototipa
Land Rover Defender (2018.): prve informacije i fotografije ranog prototipa
0

Land Rover Defender (2018.): prve informacije i fotografije ranog prototipa

562
0
Podelite sa prijateljima:

Spekulacije i nagađanja u vezi sa novom generacijom modela Land Rover Defender, koji treba da se pojavi tokom 2018. godine, se nastavljaju, ali ovo je prvi put da je kamera zapazila i ovekovečila test primerak čudnog izgleda, koji sa svoja troja vrata podseća na verziju modela Defender 90.

Nagledali smo se različitih ranih test prototip primeraka tokom prethodnih godina, a ovo što vidimo je među najčudnijima do sada. Gledano odnapred i otpozadi, deluje kao prerušeni Range Rover Sport, ali pogled iz profila otkriva znatno kraće međuosovinsko rastojanje.

Ovaj prototip je očigledno dizajniran u želji da nas baci u konfuziju, međutim, teško će u tome uspeti jer neodoljivo podseća na staru 90 Series Defendera sa troje vrata. Iako snimljeni primerak ima polovinu zadnjih vrata, malo je verovatno da će u proizvodnju ući sa ovakvim međuosovinskim rastojanjem.

Diskusije na Upravnom odboru kompanije JLR na temu novog Defendera, svakako je bilo već dosta, ali kompanija krije informacije od javnosti kao zmija noge. Jedan od JLR rukovodilaca je nedavno izašao sa infomacijom da su rane prototip verzije proizvedene, kao i da su prve test vožnje u toku. Tom prilikom, javnosti su pružena uveravanja da će novi model imati još bolje terenske sposobnosti spram prethodnika.

Svejedno, zadržati status kultnog modela nikada nije lak zadatak, pa će tako Land Rover morati da konstruiše potpuno nov 4×4 sistem, sa izvanrednim terenskim sposobnostima, što je imperativ u odnosu na imidž brenda. Pored toga, moraće da ispuni i sve standarde modernog inženjeringa u pogledu komfora i ekonomske isplativosti za proizvođača, posebno u uslovima anticipiranog malog broja prodatih primeraka.

Dr Spet je priznao da dizajnerska i inženjerska rešenja za novi Defender, još uvek nisu do kraja utvrđena, pa shodno tome, nije momenat za prikupljanje prvih novinarskih iskustava sa pretproizvodnim primercima, a što nije retkost u današnje doba. Raspaljujući dalje našu maštu, Dr Spet je izjavio: “Već sam vozio rani prototip… probao sam ga i na drumu kao i u terenskoj vožnji, uporedio sa konkurentskim modelima. Mogu samo da kažem da će novi Defender biti senzacionalan.”

Sagovornik nije želeo da licitira o bilo kakvim vremenskim okvirima u pogledu debija Defendera, ali je ipak naveo: “Radimo na tome intenzivno i zadovoljni smo napretkom, samo malo strpljenja molim. Moram da kažem da je stopiranje proizvodnje prethodnika predstavljalo jedan od najtužnijih momenata u celoj mojoj karijeri, jer jednostavno obožavam Defender. Zato, budite sigurni da će ovo vozilo biti pravi naslednik sa još većim mogućnostima u terenskoj eksploataciji. Nemojte imati sumnje da će i novi model zadržati genetske veze sa prethodnikom.”

Nakon što je upitan da li novi Defender ima ekonomski potencijal, dovoljan da bi bio profitabilan, ili bar da ne bi proizvodio gubitke, sagovornik je odgovorio da kompanija cilja na prodaju uz minimalne gubitke, ali sa velikim pozitivnim efektom na imidž celog brenda što bi otvorilo vrata daljem porastu prodaje drugih Range Rover modela: “Novo vozilo, kao i svako drugo u našem portfoliju, mora da pravi profit. Kako će ovo biti spektakularan model, očekujem da tržište to prepozna i da se formira velika potražnja za njim.”  

Kako bi potpomogli proces spoznaje kod kupaca, za očekivati je da će Defender koristiti neke sklopove sa drugih Land Rover vozila. Dr Spat nastavlja priču sa novinarima: “Već se bavimo time… Koristimo modularnu arhitekturu i elemente šasije koji doprinose smanjenju mase. Od toga će i novi Discovery imati koristi. Nastavićemo ovakvu praksu i u budućnosti, jer kroz rad uvek napredujemo i širimo našu ekspertizu. Još da dodam da je verovatno da će novi Defender silaziti sa istih proizvodnih linija koje su u upotrebi i za druge modele kompanije”.

Velika familija Land Rover Defender modela u planu

Nakon debija osnovnog modela, Land Rover će publici predstaviti i celu familiju novih Defendera, a šef odeljenja dizajna kompanije Džeri Mekgavern, je nagovestio da treba očekivati i performantnu SVR verziju Defendera.

Ovakvo vozilo bi bilo razvijeno od strane novoformirane divizije Vozila za specijalne namene (Special Vehicle Operations division), a omogućilo bi kompaniji proboj na rusko i kinesko tržište, na kojem trenutno dominira Mercedes G63 AMG.

Vrlo je verovatno da će ultra sposobni terenac Defender SVX biti priključen gami, u nekom trenutku, a vrlo moguće da će biti ponuđen i sa SVAutobiography paketom opreme, kao najluksuznija izvedba Defendera.

“Lepota novooformljene SVO divizije je u tome što nam pruža mogućnost da se igramo idejama i automobilima. Omogućava nam da čak proširimo suštinu postojanja određenog modela iz game, bez razlike o kom modelu se konkretno radi”, priča Mekgavern.

Prvi primerak novog Defendera sigurno neće biti predstavljen ove godine, a kada stupi na tržište, biće ponuđen u najmanje tri verzije. “Suština Defendera je u njegovoj trajnosti, neuništivosti, pa želimo da ta osobina krasi apsolutno svakog člana te porodice. Kako god se stvari u budućnosti odigravale, Defender će doprineti daljem rastu ugleda JLR. Svakako će biti poseban model u globalnoj ponudi, a kupcima će već na prvi pogled biti jasno da Defender zaslužuje da nosi te oznake”, završava svoju priču sa novinarima Mekgavern.

Tačni detalji u vezi sa novitetom nisu poznati još uvek, ali je vrlo verovatno da će karoserija biti izrađena od aluminijuma, što bi trebalo da obezbedi dovoljnu torzionu krutost, uz redukciju mase u odnosu na tradicionalnu 4×4 čeličnu šasiju.

Izvor: Auto Express

 

 

(562)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments