1. Home
  2. Prezentacije
  3. Luksuzni minivanovi Maxus G90 i MIFA 9 kao rivali Mercedesovoj V Klasi?
Luksuzni minivanovi Maxus G90 i MIFA 9 kao rivali Mercedesovoj V Klasi?
1

Luksuzni minivanovi Maxus G90 i MIFA 9 kao rivali Mercedesovoj V Klasi?

2.45K
1
Podelite sa prijateljima:

Pisali smo, ali evo da podsetimo, marka Maxus posluje u sastavu gigantske grupacije SAIC, i zadužena je za razvoj lakih komercijalnih vozila, terenaca koji se oslanjaju na koncept karoserije na šasiji, pikapova i minivanova. Povrh toga, posebno je naglašen broj MPV modela iz game, pa je najmanji među nama G50/Euniq 5, središnji i porodični G10/G20/Euniq 7.

Sada je predstavljen i perjanični kombi koji bi u skladu s planovima firme trebalo da se nadmeće s američkim modelom Buick GL8, kao i s nemačkom Mercedesovom V Klasom. Odmah da kažemo da Maxus u isto vreme poseduje dva varijateta novajlije.

Maxus Mifa 9

Prvi je debitovao u novembru prošle godine dok se s prodajom krenulo u februaru. U pitanju je električni model Maxus MIFA 9. Sada izveštavamo da se toj verziji pridružio i benzinski Maxus G90. Pored pogonskog sklopa, automobil se razlikuje i po dizajnu prednjeg dela, ali je u ostalom to identično vozilo s nezavisnim sistemom ogibljenja utemeljenim na oprugama, i uz međuosovinski razmak od 3.200 milimetara, prednji pogo i širinu od okruglo dva metra. Visina minivana iznosi 1.840 mm.

Uvođenjem model MIFA 9, kompanija je otvorila novu porodicu električnih vozila s ekstenzivnim mogućnostima bežičnog povezivanja, dok skraćenica MIFA reprezentuje kovanicu „Maximum Intelligent Friendly Artistic“ za koju verujemo da prevod nije nužan, a i da jeste, sumnjamo da bi vam išta značilo pošto deluje kao da ga je osmislila veštačka inteligencija.

Ali, ništa od toga nema veze s pogonskim sklopom. Minivan je dugačak 5.270 mm i opremljen je električnim motorom koji odbacuje 245 konjskih snaga uz 350 Nm obrtnog momenta. Trakciona baterija kapaciteta 90 kWh bi trebalo da traje u vožnji dugoj oko 560 kilometar (kineski ciklus CLTC).

Benzinski Maxus G90 promoviše preteći izraz lica s velikim očnjacima koji su zapravo dnevna svetla. Drugačiji dekor je doprineo tome da dužina ove alternative bude impresivnija i da se zaustavi tek na koti od 5.280 milimetara. Pod haubom se pak nalazi omanji (spram karoserije) dovlitarski turbo motor s 234 konjske snage i 390 njutn metara obrtnog momenta. Pride, motor je oplemenjen sistemom lažnog, pardon lakog hibrida (48V), a koji pomaže prilikom polaska iz mesta i naglog ubrzavanja.

Menjačku kutiju je obezbedila Toyota preko svoje firme Aisin, i radi se o osmostepenoj automatskoj jedinici. Deklarisano vreme potrebno za ubrzanje iz mesta do „stotke“ iznosi 9,6 sekundi.

Minivanovi nude isti enterijer i opremu. Na čeonom panelu se nalaze tri ekrana i nema fizičkih tastera. Paneli osetljivi na dodir su upotrebljeni kako bi se upravljalo funkcijama spoljne rasvete i uređaja za klimatizaciju. Desni ekran služi samo za praćenje rada multimedijalnog sistema, dok se pred vozačem nalazi projekcioni ekran s opcijom proširene realnosti (HUD).

„Ručica“ menjača, nezavisno od vrste pogonskog sklopa je smeštena s desne strane volana, nešto kao kod Mercedesa. Uz doplatu se dobija unutrašnji retrovizor s ugrađenim ekranom na kom se emituje slika koju obezbeđuje kamera montirana visoko na stražnjici MPV vozila.

Bazična organizacija enterijera podrazumeva sedam mesta za sedenje, pri čemu su u srednjem redu dve zasebne fotelje, dok je u trećem redu mesta za tri putnika. Najskuplje konfiguracije nude smeštaj za šest osoba, u kom slučaju središnje fotelje imaju rasklopive stočiće i male monitore osetljive na dodir i to u odmorištima za ruke. Preko njih se upravlja električnim mehanizom sedišta, ventilacijom istih i vibracijom (masažom). Zasebne fotelje u trećem redu nude delimično elektrifikovane funkcije i rasklopiva odmorišta za noge.

Dostupne su još neke luksuzne opcije. U krovu se nalazi otvor sa panoramskim prozorom koji pruža i sekciju koja je pokretna u zadnjem delu. Pred putnicima iz središnjeg reda se nalaze ekrani medijalnog uređaja i zasebne video kamere za pozive kojima je omogućeno i gledanje, a ne samo slušanje.

Kontrolni panelel u trećoj zoni rada uređaja za klimatizaciju je smešten u plafonu. Naposletku, dostupan je i adaptivni tempomat, autonomno parkiranje kao i ostali sistemi vozačkih asistencija.

Eleltrični minivan Maxus MIFA 9 se već prodaje u Kini, kako rekosmo, uz cene u rasponu od 43 do 60 hiljada dolara. Benzinski Maxus G90 je dostupan za naručivanje, ali će na tržište stići tek krajem tekućeg meseca. Biće pristupačniji od baterijskog brata, pa će se nuditi u intervalu od 36 do 55 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(2447)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Horhe

Inače čista kopija Toyote Alphard (za azijsko tržište) i u stvari je njena konkurencija na azijskom tržištu, gde se ti lux vanovi poprilično voze. Kad sam bio u Japanu, oduševio me taj auto, čak jurio da li ima da se uveze. Iako, moram da priznam, prednji deo je „diskutabilan“. Mene lično čudi da ih ne uvoze u EU, ne bi imali neku ludu prodaju ali sad kad ih ima manje u ponudi, sigurno bi se nešto prodalo…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Horhe