1. Home
  2. Prezentacije
  3. Meyers Manx ušao u 21. vek
Meyers Manx ušao u 21. vek
12

Meyers Manx ušao u 21. vek

215
12
Podelite sa prijateljima:

Možda vam ime ove firme ne zvuči poznato, ali sasvim smo sigurni da ste ga prepoznali na priloženim fotografijama. Omiljeni svetski „dune buggy“ (peščani bagi) je stekao slavu na plažama Kalifornije i Meksika, a ime i reputaciju je zaradio tokom šezdesetih godina prošlog veka kada je čovek po imenu Brus Mejer predstavio prvi prototip.

Njegova želja je bila da napravi pristupačan terenac za vožnju po pesku, pa je „dune buggy“ dobio svoj nadimak iz dva razloga. Reč „dune“ označava peščane pustinje, dok „buggy“ znači „mala buba“ i nagoveštava nam na kom vozilu je zasnovan.

To je Volkswagen Type 2, a Amerikanci su ga zvali „Bug“ (Buba). Mejer je iskoristio šasiju i mehaniku čuvenog nemačkog automobila i ugradio sopstvenu školjku i na taj način je legenda rođena.

Meyers Manx je promenio vlasnika pre dve godine kada je Brus konačno odlučio da se penzioniše. Novi gazda je firma Trousdale Ventures, a ona se može pohvaliti s nekoliko osoba sa dosta iskustva u automobilskoj industriji. Vlasnik Filip Sarofim poseduje veliku kolekciju klasičnih četvorotočkaša dok je predsednik Friman Tomas dugo godina radio za gigante kao što su Volkswagen, Audi, Porsche, Ford i Chrysler.


Ispred nas je sada moderna kreacija i kao sve drugo u automobilskom svetu ovih dana, na struju je. Zove se 2.0 što označava da je reč o drugoj generaciji, ali većina nas to sigurno neće ni primetiti. Štaviše, Trousdale Ventures je održao obećavanje da ga neće izmeniti u velikoj meri sa dizajnerske strane, sa izuzetkom detalja kao što su LED osvetlenje i nekoliko novih boja u enterijeru.

Ono gde se 2.0 razlikuje je mehanika. Kao što smo spomenuli, od sada će biti dostupan samo u električnoj verziji i to preko dve konfiguracije po pitanju baterija. Onaj bazni paket pruža baterije zapremine 20 kWh i autonomiju od 240 kilometara, dok dvostruko veće baterije pružaju, pogađate, i dvostruko dužu autonomiju.

Manx će pružati dva električna motora i to po jedan na svakom zadnjem točku. Nije nam poznato koliko je moćna bazna konfiguracija, ali ona sa baterijama od 40 kWh se može pohvaliti sa 202 konjske snage, U stanju je da zabeleži i ubrzanje od nule do 100 km/h za samo 4,5 sekundi. Spomenućemo i da masa vozila iznosi skromnih 675 kilograma.

Prošla su vremena kada je Manx koristio Volkswagenovu šasiju, pa firma ovih dana razvija sopstvenu. To znači da možemo da vidimo i neku drugu moderniju mehaniku, kao što su samonoseća karoserija, nezavisno ogibljenje i disk kočnice. U suštini, ovo nije Meyers Manx za kojim je vaš otac ili deda ludovao pre nekih pet decenija.

Kompanija planira da isporuči prvih 50 jedinica do 2023. godine, nakon čega će vlasnici imati prilike da ih voze i detaljno testiraju, a njihova iskustva će biti iskorišćena u daljnem razvoju.

Ne sumnjamo da će Meyers Manx nastaviti sa proizvodnjom i posle toga, ali bi naredna zaliha mogla da se razlikuje zavisno od spomenutog iskustva ranih vlasnika.

AutoRepublika

(215)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Bagi je neodoljivo simpatican auto i drago mi je da i dalje zivi i to pod imenom svog prvog tvorca, Brusa Mejersa! Sa e-pogonom imace mnogo vecu sansu da se odomaci u turizmu.

BB

„Njegova želja je bila da napravi pristupačan terenac za vožnju po pesku,“

Od ove činjenice mnogo zavisi i sada…

Matija

Od voznje po pesku nema vise nista – uglavnom je zabranjena. Mozda ce e-vozilima ipak dozvoliti?

BB

Mislio sam staviti akcenat na „pristupačan auto“ 😉

A može se voziti i po travi, livadama, seoskim pejzažima, ne mora biti pijesak 😄

Ali ako ima ubrzanje od 0-100 za 4.5 s, onda mu cijena neće biti mala. A i pitanje kako prenijeti 200 ks na rastresitu podlogu. Dakle opet će se čuditi u budućnosti: a zašto nije zaživio?
Iako je simpatičan, ja mu ne vidim logiku…

Yankee

California, Nevada, Arizona, Utah, New Mexico, Wyoming, Idaho, itd su puni ovakvih predela i niko ih ne kontrolise jer su javna povrsina. Uzivanje za voznju Meyer Manxa.

comment image

Matija

U pravu si. Kada sam govorio o zabrani mislio sam na obalske predele. Vec odavno sam citao da je pristup automobilima tu uglavnom zabranjen.

S mile

Onako kako se vozi off road, ili po pesku, autonomija ce mu biti max 100km. Mada, ko jos prelazi 100km po pesku. Dobar malisa…

Matija

To je auto za lokalne setnje, od kuce/hotela do plaze, uz put do samousluge i nazad. 100km bice OK. Sutradan ujutro sve iz pocetka! 🙂

BB

Pa tu neće brzo da ide, onda nema otpora vazduha 😉
Mada kako ne iskorititi raskošno ubrzanje i zabiti se u prvu bukvu 😜

Matija

Iskreno, ne znam sta ce mu takvo ubrzanje i 200 KS?! Informacija za hvalisanje u stilu „vidi sta ja imam!“ A sto te performanse ne mogu da iskoristim nije bitno. 🙂

BB

Malonsam bacio oko na tržište polovnih VW Buggy-ja… Auuu što je to skupo… Đalo sam se iznenadio…
Dakle to treba praviti 😂

Matija

Bagiji su sve redji, cini mi se da ih u Evropi niko vise ne pravi. Male firme se plase propisa, nemaju kvalifikovan personal za takve probleme i raspolazu sa malo kaptala. Onaj Mejers jos uvek radi Bagije na bazi starih Buba i koristi njihovu prastaru homologaciju! Trebalo bi ih praviti u jednostavnoj tehnologiji cevi+plastika. Cisti rucni rad, minimalna investicija, minimalan rizik. Pocetni kapital ce uglavnom otici na projekat i homologaciju ali nije nemoguce, na protiv!