1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes Vision AMG nam govori o tome kako će izgledati rival Taycana
Mercedes Vision AMG nam govori o tome kako će izgledati rival Taycana
0

Mercedes Vision AMG nam govori o tome kako će izgledati rival Taycana

180
0
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikacija neće uticati samo na obične, takoreći „civilne“ Mercedese, već će se odraziti i na paletu koju održava čuveno odeljenje AMG, pa će tako i ti aduti Švaba preći na baterijsku tehnologiju. Verzije AMG modela EQE i EQS bi već trebalo da budu spermne za nastup pred kupcima, ali sportska divizija već radi i na razvoju nezavisnih električnih vozila.

Planovi uključuju celu gamu, dok bi prvorođenče trebalo da dođe u vidu liftbeka s petoro vrata, po obliku veoma bliskom aktuelnom benzinskom modelu Mercedes-AMG GT, ili pak Porscheu Taycanu. Prethodnica, vesnik tog modela je došao u vidu konceptnog vozila nazvanog Mercedes Vision AMG. Prezentacija istog je upriličena u predivnom gradu na Azurnoj obali, u francuskoj Nici.

Dizajnerski tim koje puno radno vreme trošio kako bi osmislio stil ovog vozila, a dirigentsku palicu je u rukama čvrsto držao šef Gordon Vagener. Ispostavilo se da je vozilo ispalo, najblaže rečeno, neobično. Prednja rasveta je izvedena u formi trokrake zvezde, dok je ona na stražnjici došla u vidu imitacije završetaka izduvnih cevi.

Mnoga aerodinamička rešenja su već razrađena na nedavno prikazanom, takođe konceptnom modelu Mercedes-Benz Vision EQXX, uključujući i kupeoliku siluetu s dugim repom. Na zadnjem kraju je instaliran i sklopivi spojler, dok su vrata izvedena bez okvira. Takvi detalji će sigurno biti preneti i na serijsku verziju automobila.

Izložbeni Vision AMG je po dimenzijama blizak serijskom liftbeku Mercedesu EQS-u, jer se po dužini prostire na 5,1 metar, dok je i međuosovinsko rastojanje poveliko (preko tri metra). Ali, koncept je u odnosu na masovno proizvedeni automobil osetno niži. Upravo to je tačka koja deli zasebnu arhitekturu AMG.EA, a koja je razvijena posebno za modele iz linije podmarke AMG.

Ključna razlika koja deli ovu platformu od one poznate pod skraćenicom MEA , i koja je upotrebljena za temelj modela iz asortimana EQ, jeste ta koja omogućava niže postavljeno težište.

Na primer, ćelije trakcione baterije su raspoređene u „stepenicama“ – sa udubljenjima u predelu nogu vozača i uzvišenjima ispod sedišta. Postoje neka rešenja u rasporedu drugih električnih komponenti, ali sva će biti otkrivena samo na serijski sklopljenim „mašinama“, što je i logično jer razvoj te verzije još uvek traje, odnosno nije završen.

Sama baterija nudi posebnu anodu i uvećani nivo energetske razmene. Aksijalni protočni motori se pripremaju i za AMG-ova električna vozila, i takvi elektromotori bi trebalo da postanu kompaktniji i lakši od sadašnje generacije agregata. Razvija ih britanska kompanija IASA, koja, iako je u vlasništvu koncerna Mercedes-Benz, već isporučuje slične motore, na primer, za hibridne Ferrarije.

Koncept Mercedes Vision AMG će na tržište stići u vidu masovno proizvedenog automobila tamo negde, tek 2025. godine. Ali, uslediće cela porodica moćnih električnih automobila, ona koja će takođe biti postavljena na pominjanu arhitekturu AMG.EA.

AutoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments