1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mini predstavio poslednji novitet sa motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva
Mini predstavio poslednji novitet sa motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva
0

Mini predstavio poslednji novitet sa motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva

136
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je oko pet meseci od kada je Mini predstavio novu generaciju svog čuvenog modela Cooper. Tada su svetlost dana ugledala dva paketa i to E i SE, a zanimljivo je da su oba dostupna samo na struju. Cooper E pokreće jedan električni motor sa 184 konjske snage i uparen je sa baterijom kapaciteta 40,7 kWh dok se verzija SE može pohvaliti sa 218 „grla“ i baterijama od 54,2 kWh.

Međutim, britanski proizvođač vozila, čiji je vlasnik naravno BMW, već je tada najavio da će postojati i verzije sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva. Doduše, samo sa benzincima dok su dizeli i zvanično poslati u penziju.

Jeftiniji od dva nova modela je Cooper C i pokreće sa 1,5-litarski turbobenzinac sa tri cilindra. Može se pohvaliti sa 156 konjskih snaga i maksimalnih 230 Nm obrtnog momenta, a to je dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 7,7 sekundi. Za one kupce koji bi više snage, Mini će ponuditi i Cooper S sa većim dvolitarskim turbobenzincem s  204 „grla“ i maksimalnih 300 Nm obrtnog momenta. U tom slučaju, ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je brže za 1,1 sekundu, a kasnije će da debituju i još moćnija izdanja pod imenom JCW (John Cooper Works).

Zavisno koju verziju kupci izaberu, novitet se može dobiti sa nekoliko izbora 16 i 18-inčnih felni, četiri različita stila krova, 9,4-inčnim monitorom i još mnogo toga. Trenutno je svetlost dana ugledala samo verzija sa troje vrata, ali britanski gigant planira da ponudi i heč sa petoro vrata, kao i kabriolet.

Kao i mnogi drugi noviteti, i Cooper je naravno skuplji nego ranije. Početna cena na američkom tržištu iznosi 29.945 dolara ili čak 3.150 najmanjih zelenih novčanica više nego godinu dana ranije. Cooper S je takođe dobio jednako dramatičan rast cene i sada košta 33.195 „zelembaća“, a vrednosti električnih konfiguracija nisu poznate u vreme pisanja ove priče.

Mini nam takođe kaže da su Cooper C i S poslednji novi modeli kompanije sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva i da će se u budućnosti fokusirati samo na električne verzije. Ali kada znamo da je prethodna generacija imala karijeru od čak jedanaest godina, ljubitelji mirisa i vožnje benzinaca će moći da uživaju u njemu minimalno do sredine naredne decenije…

AutoRepiblika

(136)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments