1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renault Kiger (6.750 evra) blago osvežen nedugo nakon prošlogodišnje premijere
Renault Kiger (6.750 evra) blago osvežen nedugo nakon prošlogodišnje premijere
3

Renault Kiger (6.750 evra) blago osvežen nedugo nakon prošlogodišnje premijere

8.08K
3
Podelite sa prijateljima:

Začudo, ovaj SUV se i nije mnogo promenio, ali opet, model je još uvek baš taze. Ipak, i kao takav je izložen modernizaciji, pa je nakon ovog zahvata maleni krosover dobio bogatiju opremu.

Krosover Renault Kiger, koji je namenjen indijskom tržištu i zahvaljujući čijim fiskalnim propisima je dugačak ispod četiri metra (3.991 mm), je debitovao u januaru 2021. godine. Proizvodnja Renaultovog mališana je i organizovana u državi čijim kupcima je namenjen, uz visok stepen lokalizacije, što je omogućilo nižu prodajnu cenu vozila. Francuzi su polagali velike nade u uspeh ovog SUV-a, ali teško je reći da je novajlija baš ispunio očekivanja. Istina, zahvaljujući Kigeru, kompanija je godinu u Indiji završila u plusu, a broj prodatih Renaulta u Indiji se tokom prošle godine popeo na 95.878 jedinica. Lokalni mediji su preneli da je to za 19% bolji rezultat od onog iz 2020. godine.

Međutim, u isto vreme, krosover nije ušao čak ni u prvih trideset modela na tom tržištu, mereno brojem prodatih primeraka. Isporučeno je svega 28.586 jedinica, mada ne treba biti nepravičan, pa ne naglasiti da je prodaja Kigera startovala u februaru.

Promene na spoljašnosti su bile glavne u ovom ciklusu ulepšavanja. Sve novotarije su usmerene na verziju s turbo motorom, pa je tako zaština linija na prednjem braniku ofarbana u srebrnu boju, dok se na poklopcu prtljažnika pojavila traka koja deluje da je od hroma (ali naravno nije). Tu su i nalepnice na kojima piše Turbo i one se nalaze na bokovima vozila, plus vidimo i crvene ratkapne na točkovima. Inače, felne su i dalje prečnika 16 inča.

U putničkoj kabini ovakvog Kigera, sada imamo i crvene štepove. Proširena je i paleta dostupnih nijansi za karoseriju, pa krosover može biti žut poput senfa, baš kao i kompaktni MPV s oznakom Renaulta Tribera. Oba modela dele platformu CMF-A. Još da dodamo da će krov noviteta biti u crnoj boji.

Što se tiče specifikacija dostupne opreme, da kažemo da sve verzije Renaulta Kigera od sada poseduju filter za prečišćavanje vazduha s indikatorom PM 2.5, a tu je i dvotonska sirena. Najprestižniji Kiger u gami za modelnu 2022. godinu će u serijskoj opremi ponuditi i tempomat i opciju bežične dopune baterije pametnog telefona. Da naglasimo da tempomat pre modernizacije nije bio ni na listi opcionala, dok se za mogućnost dopune mobilnih spravica doplaćivalo.

Skuplji paketi opreme uključuju i ponudu do četiri vazdušna jastuka, dok su oni rudimentarniji Kigeri naoružani sa samo dva vazdušna jastuka. Skuplje modifikacije nude i multimedijalni sistem s ekranom prečnika 8 inča, dok je ekran od 7 inča namenjen instrumentacionom displeju. Tu su i kamera za lakši pregled zbivanja iza vozila, sistem za ulazak i izlazak iz automobila bez ključa, kao i startovanje motora pritiskom dugmeta.

Što se tiče mehanike – ništa novo. Kiger je u Indiji dostupan s atmosferskim trocilindarskim i jednolitarskim motorom koji sagoreva benzin i raspolaže sa 72 konjske snage uz 96 njutn metara obrtnog momenta. Pride, moguće je kupiti i motor slične zapremine, ali koji je uz turbo ispomoć nakupio celih sto konja (160 njutn metara). Najbolji drug paru motora je petostepeni ručni menjač, ali uz turbo može da sleduje i jedinica zvana X-Tronic CVT, dok se uz atmosferca može poručiti robotizovani menjač Easy-R. Testirali smo ga u Daciji svojevremeno i ostali sablažnjeni jezivo lošim tehničkim rešenjem (potražite test: „U ime naroda“).

Umalo da smetnemo s uma, pogon je isključivo na prednje točkove.

Renault Kiger za 2022. godinu košta od 6.780 do 12.075 evra. SUV izrađen u Indiji je namenjen i izvozu na tržišta Nepala, Indonezije i Južnoafričke Republike, ali nije jasno da li će se i na tim teritorijama pojaviti ova malo osavremenjena varijanta.

U međuvremenu da podsetimo da Kiger ima brata iz Nissana, i on se zove Magnite. Japanski brend nije modernizovao svoj proizvod, ali sudeći po nezvaničnim informacijama, Magnite bi uskoro mogao da dobije varijaciju koja bi bila u stanju da preveze do sedam putnika.

AutoRepublika

(8084)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kad se već u tekstu pominje CVT iz Dačije, pade mi na pamet, što Peki na test ne uzima ponovo neki CVT primerak, ali, noviju verziju?

Mustang

zašto se ovakva vozila ne prodaju u evropi sa istom cenom kao i u indiji

igi

Ne prolaze bezbednosne propise. A kad se sve napakuje što mora, onda je cena mnogo veća.