1. Home
  2. Vesti
  3. EU uvodi sankcije – Kina pokreće marku Evolute na tlu Rusije
EU uvodi sankcije – Kina pokreće marku Evolute na tlu Rusije
0

EU uvodi sankcije – Kina pokreće marku Evolute na tlu Rusije

220
0
Podelite sa prijateljima:

U napaćenoj Rusiji je danas najavljena realizacija jednog velikog i novog projekta. Radi se o organizaciji proizvodnje električnih vozila koja će biti upriličena u Lipeckom regionu, i u tom kontekstu je potpisan „ugovor o implementaciji tehnologije za proizvodnju ekološki podobnih urbanih vozila zasnovanih na trakcionim motorima.“

Fabrika Motorinvesta u Lipecku, u kojoj će se sklapati automobili, imala je dugu i mučnu istoriju. U pitanju je privatni projekat preduzetnika iz porodice Reznikova, koji je takođe vlasnik kompanije Irito, koja je stajala na početku ulaska kineskih proizvođača automobila na rusko tržište (brendovi Great Wall, Hafei, BYD, Dongfeng).

Gradnja je započela tokom 2011. godine, a proizvodnja vozila marke Great Wall (uključujući varilačke i farbarske radove) je započelo 2014. godine. Međutim, zbog neslaganja među ortacima, proizvodnja je ubrzo obustavljena, nakon čega je Great Wall ponovo započeo razvoj poslovanja u Rusiji na nezavisnim osnovama.

U periodu između 2017. i 2019. godine, Motorinvest (ili LMZ, Lipecki Motorni Zavod) je proizvodio krosovere zvane Changan CS35, ali je s proizvodne trake sišlo samo nešto manje od četiri hiljade primeraka, a kooperacija je obustavljena. Changan je potom počeo da u Rusiju doprema vozila iz Kine, a od tog trenutka proizvodne trake LMZ-a miruju.

Novim ugovorom koji podrazumeva da država subvencioniše proizvodnju električnih vozila i litijum-jonskih trakcionih baterija, je predviđeno da ulagači investiraju sumu od skoro 122 miliona evra tokom narednih jedanaest godina. Ovde je u pitanju puni proizvodni ciklus, što će reći da će se u fabrici farbati karoserije i da će biti odeljenje za varilačke radove.

Istovremeno, već ove godine će biti jednovremeno predstavljeno pet modela pod novom markom Evolute. Nema sumnje da ovo nije plod rada ruskih inženjera, već poslovanje pokreće ponovo jedan izdanak kineske automobilske industrije.

Evolute i-Jet: krosover 4.700 mm dug, elektromotor – 693 ks, baterija – 88 kWh, autonomija – 500 km

Ovoga puta je partner postala grupacija Sokon koja je specijalizovana u oblasti mašinskog inženjeringa i koja je osnovana 1986. godine. Firma proizvodi automobile pod više logotipa.

Za sada su “ruska električna vozila” Evolute prikazana samo na tizerima, a i vi ih možete videti. Govori se o jednom sedanu i minivanu, kao i o tri krosovera. Njihove tehničke specifikacije nisu u potpunosti obelodanjene, ali ono što jeste navodi na zaključak da su modeli Evolutea, zapravo replike vozila marke Seres, pa je tako Evolute i-Jet istih osobina kao krosover iz 2019. godine koji nosi ime Seres SF5. On se čak i prodaje u modifikovanoj formi kroz maloprodajnu mrežu čuvenog Huaweija.

Seres SF5

Deklarisani kapacitet ruske fabrike iznosi više od stotinu hiljada „pristupačnih električnih vozila“ godišnje. Tokom implementacije projekta, više od 242 hiljade, pet modela elektromobila će biti sklopljeno. Očekuje se da na kraju važnosti trajanja ugovora o subvencijama, stepen lokalizacije vozila iz ove fabrike premaši onaj koji karakteriše „originalnu rusku“ Ladu Grantu, što je fascinantan podatak.

Uz vest o potpisivanju ugovora o subvencijama ortaka u predmetnoj investiciji, postaje jasno zašto jedino Rusija, od članica Evroazijske unije ((EAEU – kojoj pripadaju i Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan), nije ukinula carine na električne autombile. Ipak, još uvek nije jasno kada će električna vozila marke Evolute početi da silaze s traka fabrike u Lipecku.
AutoRepublika

(220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments