1. Home
  2. Vesti
  3. Audi Q3 dobija blizanca s grbom Cupre
Audi Q3 dobija blizanca s grbom Cupre
0

Audi Q3 dobija blizanca s grbom Cupre

784
0
Podelite sa prijateljima:

Seat je nedavano najavio tri nova električna vozila koja će lansirati u okviru širenja game podmarke Cupra. Ali, Španci još uvek nisu napustili koncept izrade konvencionalnih automobila. Stoga je najavljena još jedna premijera koja bi trebalo da se dogodi 2024. godine. Shodno tome, očekujemo oko četiri i po metra dug krosover s amblemom Cupre, koji bi došao kao blagi hibrid, uz ponudu alternativa i u vidu dopunjivih hibrida sposobnih da u bešumnom režimu prevale i po stotinak kilometara.

Novi model će se montirati u mađarskim pogonima Audija koji su funkcionalni u gradu na severu zemlje, to jest u Đeru. Tamo se sklapaju i modeli koji počivaju na modularnoj arhitekturi MQB, Audi Q3 i TT. Mesto proizvodnje nije odabrano nasumično, već je opredeljeno time i što se kupeoliki SUV s imenom Audi Q3 Sportback imenuje kao najbliži rođak budućeg aduta Cupre.

Ali, sudeći po upravo objavljenim tizerima, Cupra će se šepuriti sopstvenom karoserijom s različitom siluetom. Uzgred budi rečeno, u gami pirinejske marke već postoji SUV koji je približne dužine. Mislimo na model Cupra Formentor koji je dug 4,45 metara i koji leži na istoj (MQB) platformi. Krosover koji je sada najavljen će biti nešto malo duži, i očito nešto „malo“ skuplji.

Inače, marka Cupra za sada donosi radost utemeljivačima. Prošle godine je 79.300 vozila ovog brenda pronašlo kupce, što je za skoro tri puta više nego što je to bio slučaj tokom 2020. godine, i kao rezultat toga, podmarka Cupra već okupira oko 17% prodajnog miksa kompanije Seat. Ali, prodaja patronskog brenda Seat je opala za 2% tokom godine za nama, pa je isporučeno oko 391 hiljada četvorotočkaša ove marke. Povrh toga, nakon šest profitabilnih godina, prošla je preduzuću Seat SA, ponovo donela gubitak. Izneo je 256 miliona evra.

Međutim, dugoročni program poslovanja ostaje na snazi. Glavna tačka svih planova se zove elektrifikacija, a namera uprave firme je da u tom cilju utroši sumu od sedam milijardi evra. Jedna od ključnih oblasti u planu podrazumeva izgradnju fabrike baterija u Valenciji, one čija će gradnja započeti krajem tekuće godine. Kapacitet ovih pogona bi bio 40 GWh na godišnjoj osnovi, uz najavljen početak poslovanja za 2026. godinu. Baterijske jedinice iz tih postrojenja neće biti dodeljivane samo Seatu, već i ostalim divizijama grupacije Volkswagen.

AutoRepublika

(784)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments