1. Home
  2. Vesti
  3. „Porinut“ Hummer visok čak 6,4 metara
„Porinut“ Hummer visok čak 6,4 metara
2

„Porinut“ Hummer visok čak 6,4 metara

6.26K
2
Podelite sa prijateljima:

I pre nego što krenete sa pričama kako tako nešto može pasti na pamet samo bolesnim Amerikancima koji obično preteruju i ne znaju granice, moramo da vas razočaramo i kažemo vam da niste u pravu. Vest zapravo dolazi od jednih drugih „bolesnika“, takođe pozatih po rasipanju, zahvaljujući neograničenim izvorima nafte. Reč je o Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde je jedan bogataš odlučio da napravi Hummer visok čak 6,4 metra. I možda najbolji deo priče je onaj koji govori o tome da je ovaj automobil sasvim legalan za uličnu upotrebu.


Hummer H1 se proizvodio od 1992. do 2006. godine i u tom periodu je pronašao 11.818 kupaca. Nastao je kao civilna verzija vojnog terenca M998 Humvee nakon što je General Motors kupio firmu AM General, a masa je iznosila nešto manje od 3,7 tona.

H1 je otišao u istoriju kao jedna od najvećih serijskih grdosija koja je ikada videla masovnu proizvodnju, ali zapravo deluje kao igračka u poređenju s onim Emirata. Njegov otac je Hamad Bin Hamdan al Nahjan, milijarder iz emiratske kraljevske familije, koji u svom vlašništvu ima čak 718 vozila.

Veliki broj njih je glomazne prirode gde je Nahjan finansirao izgradnju modela sličnih dimenzija kao Hummer koji vidite na priloženim fotografijama. Nalaze se u muzeju u gradu Abu Dabi, a „divovski“ Jeep Willys će vas dočekati na samom ulazu.

H1 je dugačak četrnaest metara, a širok i visok po 6,4 metra. Pokreću ga četiri dizel motora od čega se svaki nalazi ispod točkova. Nije nam poznato koliko je moćan svaki od njih, ali sigurno razvijaju poveću snagu da bi povukli ovakvu grdosiju. Enterijer donosi dva sprata i Hummer je moguće voziti sa bilo kog od njih. Zanimljivo je da poseduje i malo kupatilo koje je, ruku na srce, potpuno otvoreno.

Nakon što je terenac kompletiran, preko javnih puteva je odvezen do zvaničnog muzeja da bi se pridružio ostalim džinovskim vozilima Nahjana. Tu će biti izložen pred očima svima koji su voljni da ga vide, i ne sumnjamo da će privući veliku pažnju javnosti.

AutoRepublika

(6256)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Spolja gladac, unutra jadac…. mogao je da se otvori za još para, pa da napravi neku perverziju enterijera. Ali, fakat je da će ga samo gledati…spolja.

ono, kad imaš previše para, nije ni to dobro…

moron

Ovi farovi su halogenke ili obični ?

Bog da pomogne …