1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen u Evropi postaje električna marka do 2030. godine
Citroen u Evropi postaje električna marka do 2030. godine
0

Citroen u Evropi postaje električna marka do 2030. godine

211
0
Podelite sa prijateljima:

Citroën je pokrenuo veoma ambiciozan proces, internu revoluciju takoreći, koja bi trebalo da rezultira time da marka postane proizvođač čisto električnih vozila koja bi prodavala u Evropi, i to do 2030. godine. Kultni francuski brend će lansirati celu plejadu novih električnih vozila, a među njima će se naći i potpuno novi Citroën ë-C3.

Citroën, uostalom kao i ostali brendovi pod šapom Stellantisa, pokreće plan koji za finalnu odrednicu ima jasnu viziju. Ideja je da Citroen za kratko vreme od svega par godina, ostane kao proizvođač i prodavac isključivo elektromobila na tlu Starog kontinenta.

 

Veći broj brendova koji posluju unutar Stellantisa, kao četvrtog po redu među najvećim svetskim proizvođačima automobila, je tokom prethodnih meseci izašao u javnost sa strateškim planom koji bi kompaniju trebalo da prevede u proizvođača vozila iz segmenta BEV. Tako smo saznali, na primer, da će pre isteka ove decenije, i kompanije Peugeot, DS Automobiles, FIAT i Opel preći na plasman čisto električnih auotmobila na našem kontinentu.

Šta je konkretan plan za Citroen, pogledaćemo u narednim redovima malo više obraćajući pažnju na pojedinosti.

Citroën ubrzava proces elektrifikacije u Evropi

U okviru predstavlja mape puta „Usudi se da kreneš napred ka 2030. godini“ (Dare Forward 2030), automobilski džin Stellantis je postavio neke motive koje bi trebalo zadržati u memoriji. Najviše pažnje je privukla najava tranzicije ka električnom pogonu. „Pripremamo uslove da postignemo cilj koji predviđa da pređemo na elektromobile u Evropi i u potpunosti do 2030. godine, a u Sjedinjenim državama do nivoa od 50%.“

Šef grupacije o kojoj izveštavamo, Karlos Tavarez je izneo uverenje da će, ukoliko to dozvoli infrastruktura stanica za dopunu baterija, svi proizvođači unutar grupacije obustaviti proizvodnju vozila pogonjenih motorima s unutrašnjim sagorevanjem na Starom kontinentu, i to najdalje u narednih osam godina. Shodno tome, ni Citroen neće biti izuzetak. Logično, to će biti ostvarivo jedino uz poplavu novorazvijenih vozila u narednih par godina.

Jedan od prvih Citroëna s električnim pogonom, a koji ćemo uskoro videti će biti predstavljen u vidu baterijskog gradskog mališana s oznakom C3. Sledeća generacija francuskog automobila, u internoj nomenklaturi indeksirana oznakom CC21, bi trebalo da bude prezentovana svetskoj javnosti negde tokom jeseni naredne godine i biće čin neformalnog obavezivanja marke na promociju koncepta održive mobilnosti.

Nakon ovog heča, valjalo bi očekivati i verziju istog s povišenom pozicijom sedenja. Nju Francuzi nazivaju C3 Aircross, a druga generacija ovog krosovera bi trebalo da debituje negde u 2024. godini. Oba modela će pokretati električni agregati koje je razvio Nidec, dok su baterije istih konstruisane od firme Svolt.

Zatim očekujemo da 2025. godine usledi električni Citroën C5 Aircross. Taj konkretan model bi se montirao u pogonima u francuskom Renu, a bio bi utemeljen na arhitekturi Medium Stellantisa, koja je prepoznatljiva po skraćenici STLA. Ako zanemarimo nedavno testirani Citroën ë-Berlingo, SUV C5 Aircross bi se mogao nazvati najvećim električnim Citroenom na evropskom tlu.

CITROËNOVI NOVI AUTOMOBILI DO 2025. GODINE

Citroën će morati još i više da se potrudi kako bi kompletirao paletu do zadatog trenutka u 2030. godine, a modeli koje smo naveli u ovom izveštaju, trebalo bi da imaju ulogu predvodnika marke u eru elektromobilnosti.

AutoRepublika

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments