1. Home
  2. Testovi
  3. Citroen e-Berlingo – Greška u koracima
Citroen e-Berlingo – Greška u koracima
30

Citroen e-Berlingo – Greška u koracima

2.34K
30
Podelite sa prijateljima:

Da će ove godine Citreon Berlingo, kao i njegova braća Peugeot Rifter i Opel Combo, dobiti električnu verziju, nije bila nikakva tajna, ne i saznanje da će samim tim ostati bez SUS motora. Takvom odlukom bivša grupacija PSA pucala je sama sebi u nogu, jer je elektrifikacijom eliminisala brojne kupce ovog famijarnog kvazi minivana „par excellance“.

Prvo pitanje koje se nameće nakon ovakve odluke je da li su odgovorni u grupaciji Stellantis, sada bivšoj PSA, poludeli ili su preživeli strujni udar? Ukinuti tek tako, od danas do sutra, SUS agregate za toliko popularna porodična vozila, više je nego li nelogično, upravo zato postavih pitanje njihovog mentalnog zdravlja? Jer pored ovde voženog Berlinga, te Peugeota Riftera i Opela Combo Life, ujedno su ukinute i termičke verzije velike braće Citroena Spacetourera, Peugeota Travellera i Opela Zafire Life!

Vauu, takve čistke nije ni Staljin svojevremeno sprovodio, ma mora da neki jak razlog stoji iza ovakve odluke, kažete? I u pravu ste, postoji i zove se CAFE, što nema nikave veze s količinom kafe koju su odgovorni popili pre nego li su doneli ovako važne odluke! Naime, opravdanje treba tražiti u ekološkom malusu koji je nedavno stupio na snagu, evropski organizam CAFE (Corporate Average Fuel Economy) nametnuo je proizvođačima još strože norme u vezi štetnih izduvnih gasova, ko ih ne ispoštuje rizikuje ogromne finansijske sankcije.

Radi se o opštoj, ukupnoj količini CO2 svih modela jednog proizvođača, zbog čeka su ovi prinuđeni ukinuti pojedine, odnosno elektrifikovati ih, kao što je to slučaj s gore navedenim. Moralo se dakle negde zakinuti kako bi se spustio globalni nivo emisije, odluka je pala da se žrtvuju već pomenuti modeli. Apsolutno neopravdano jer njihovi kvaliteti sa SUS motorima dobro su nam poznati, što se pre svega odnosi na praktični aspekt.

Čim se 2018. godine Berlingo pojavio na tržištu, s jednim 1.5 BlueHDi/130 ispod haube za mesec dana prevalih desetak evropskih država i preko 7.000 km, naravno s familijom i „tonom“ stvari u prtljažniku! Za tako nešto, s električnim Berlingom, trebalo bi mi barem dva meseca i duplo više para za punjenje baterija, ukoliko ne i dopunski budžet za šlep zlužbu, ukoliko se isprazne na putu… Ako je za utehu transportne verzije zadržaće još koju godinu sve SUS motore, mada je po meni trebalo biti obrnuto.

Za dostavna vozila električna autonomija od 280 km (po proizvođaču) sasvim je dovoljno za svakodnevno obavljanje poslova, ne i za brojne familije koje se s putničkim verzijama transportuju s jednog na drugi kraj zemlje. Mogu samo zamisliti porodice s malom decom kako se za vreme zimskih i letnjih odmora smrzavaju, odnosno peku na suncu dok čekaju da im se vozilo napuni, i tako svakih 150 km, jer na auto-putu od obećane autonomije nema ni reči…

Treća (ne)sreća

E-Berlingo treći je 100 % električni model Citroena, nakon e-C4 i e-Spacetourer (mali Ami ne mogu da svrstam u automobile). Na estetskom planu razlike su minimalne, odnosne se pre svega na oznanke „e“ na prednjoj masci i petim vratima, kao i plavu boju na pojedinim mestima (oko svetala za maglu, na bočnim airbumps). Priključak za punjenje je na istom mestu kao i za gorivo, dakle na boku pozadi, s leve strane vozila. Sam izgled verovatno vam je dobro poznat, simpatično kamionče koliko toliko zaobljeno spreda, uz vertikalne bokove i peta vrata, kako bi se što bolje iskoristio unutrašnji prostor. Lice još uvek nije poprimilo crte novijih modela, drugim rečima ostalo je neizmenjeno od pojavljivanja. Šta, dakle, reći o ovom elektrifikovanom Belingu?

Ukoliko posedujete kuću ili garažu, te prelazite stotinjak kilometara dnevno, često napunjeni razno-raznim stvarima do plafona, te uz to imate izvesnu ekološku svest i kamaru para, možda vam ovaj e-Berlingo dobro legne. Zašto kao jedan od neophodnih uslova za eventualnu kupovinu navedoh posedovanje kuće, odnosno garaže? Jednostavno zato jer je to često jedina mogućnost da po želji i potrebi napunite baterije, a ne da kao moja malenkost moljakate po komšiluku „šoljicu struje“! E da, sve te priče i obećanja o punjačima na svakom ćosku, besplatnim ili ne, za sada su se pokazale preterano optimističnim!

Ok, stvar se pomera s mrtve tačke, posebno u velikim urbanim sredinama, ali ni blizu brzinom kojom se lansiraju i prodaju 100% električna i PHEV vozila. Javnih punjača u Francuskoj još uvek je malo, nedovoljno, uz to često ne rade ili su već su zauzeti drugim električnim vozilima, koji ostaju satima priključeni iako su napunjeni. O nesavesnim vozačima automobila sa SUS motorom, koji su tu parkirali bolje da ni ne govorim… Ne brojim na koliko takvih problema sam naleteo tokom ove moje jednosedmične „golgote“, nekako se ipak snađoh i uspeh da dva puta dopunim bateriju.

Jednom prilikom na slabom javnom punjaču od 7,4 kW, gde je plaćanje moguće Viza karticom (u većini slučajeva mora se imati pretplatna kartica), a drugi put u velikom predstavništvu Citoena nedaleko od kuće. Ne navozovah se znači, barem ne daleko od mesta prebivališta, uglavnom sam se „vrteo“ po Parizu i okolini, auto-puta se dočepah samo kada sam preuzeo i vratio vozilo u fabriku udaljenu 50-ak km. Po polasku, s baterijom punom do vrha i autonomijom od 262 km (toliko je stajalo na kilometar satu), ne štedim je, koristim maksimalne kapacitete e-Berlinga.

Za neupućene, kao i svi ostali električni modeli kuće i on poseduje identičan motor i baterije. Motor od „okruglo“ 100 kW, tj. 136 ks, napaja se litijum-jonskim baterijama maksimalnog kapaciteta 50 kWh (garantovana 8 godina ili 160.000 km), što je više-manje na nivou pojedinih konkurenata, s tim da ovi često imaju u ponudi i snažnije verzije. Naš Citroen po WLTP normama može da pređe do 280 km, što se u praksi pokazalo pomalo pretenciozno. Na kraju se ispostavilo da je manja za 30-ak kilometara, sve ipak zavisi od načina vožnje, temperature vazduha, vrste puta i izabranog programa.

Motor razvija 136 ks i 260 Nm samo kada je uključen program Sport, izborom programa Normal snaga je ograničena na 109 ks (220 Nm), odnosno 82 ks (180 Nm) u modu Eco. Verujte mi na reč, razlike su ogromne, tim bolje! Jer u svakodnevnoj upotrebi, u koloni ili od semafora da semafora, i 82 ks su „puna kapa“, posebno jer se njegovim izborom optimizuje potrošnja. Kasnije o njoj, za početak pričamo o performansama, koje su više nego li zadovoljavajuće.

Nigde ne pronađoh podatak koliko mu treba do 100 km/h, poslužih se zato mojim smartfonom, koji je polazao nekih 11 s. No, kako je snaga raspoloživa već s prvim pređenim metrima (pod uslovom da je asfalt suv, u protivnom eto proklizavanja točkova), impresivniji je na kratke staze, do recimo 70-80 km/h. Dakle, s punom baterijom bez oklevanja iskorišćavam maksimalne kapacitete, te tako za čas dostižem maksimalnih 135 km/h (brzinomer je pokazao 142 km/h). Radi se o ograničenoj brzini kako bi se sačuvala autonomija, u protivnom verujem da bi bez problema dostigao 160-170 km/h.

Tako dođosmo i do Ahilove pete svih električnih automobila, računajući i famoznog Teslu. Ne, nemojte se zavaravati fabričkim podacima, oni se ne odnose na vožnju auto-putem, gde je autonomija duplo manja! Konkretno, naš Citroen u ovakvim uslovima troši i do 30 kWh, tako da mu autonomija iznosi oko 150 km. Kratko ali slatko, e-Berlingo je prijatan za vožnju i udoban u svakom pogledu. Počevši od ogibljenja i sedišta, pa do male buke od podvozja i prihvatljivih šumova od strujanja vazduha. Motor ni ne spominjem jer jedva da se može čuti diskretno zujanje prilikom ubrzanja.

Ista priča i na putevima drugog reda, iako je par stotina kilograma teži od Berlinga sa SUS motorom, dobro se ponaša u krivinama, pre svega zbog niskog težišta, tj. baterija u podu vozila. Voženi je posedovao i elektronski sistem „Grip control“, s više pograma za različite vrste podloge (sneg, pesak, blato), u kombinaciji s adekvatnim gumama pomaže u otežanim uslovima vožnje. No, čim se malo jače potera evidentno je da se snažno ljulja i naginje, amortizeri su (pre)mekani, tj. isti kao i kod verzija s SUS motorom. Ipak, električni automobil se vozi malo drugačije, generalno uzevši „cool“, bez traženja maksimuma i „bacanja“ u krivine.

Ekonomičnom vožnjom u programu Normal, kada funkcioniše grejanje i klima uređaj (u modu Eco to nije slučaj), potrošnja pada na oko 18-19 kWh. Najmanja zabeležena iznosi nekih 15-16 kWh, koju sam ostvario u gradskoj vožnji, gde se može rekuperirati energija prilikom kočenja i usporavanja. Naravno da i ovde postoji mod Break, kada se snažnije usporava i bolje puni baterija. Treba naglasiti da se e-Berlingo vozi vrhovima prstiju, bez neprijatnog cimanja i naravno buke. Sve u svemu prevalih nekih 200 km pre prvog punjenja, kada je putni računar pokazivao autonomiju od još 30-ak kilometara (rezerva). Može verovatno i više ali radi se o zimskom periodu, osim što baterije gube na kapacitetu obilato sam koristio i grejanje, izuzev poslednjeg dana testa…

Ostade mi u „rezervoaru“ autonomije za još oko 70 km, tek da ga vratim u spomenutu fabriku. Štednja se prosto nametnula, zalepih se tako na auto-putu iza jednog kamiona, ne prelazeći 80-90 km/h. Pročitah par dana ranije kako je vozač jednog električnog Ford Mustanga uspeo da udvostruči autonomiju i pređe s jednim punjenjen 1.300 km, vozeći maksimalnom brzinom od 60-65 km/h, pa k’o velim hajde i ja da probam.

Jednom ispražnjena, baterija se na kućnoj utičnici puni oko 24 h, no ukoliko se snabdete tzv. Wall box-om od 7,4 kW (monofazni) smanjuje se na 8 h, odnosno nekih 5 h za trofazni od 11 kW. Za razliku od pojedinih električnih vozila ovaj Berlingo ima keca u rukavu, tj. sposoban je puniti se punjačem snage 100 kW, kada se 80 % baterija napuni za manje od 30 min. Pohvalno, ali takvi punjači su još uvek retki (maksimalna snaga ide i do 350 kW), skupi su i mora se imati pretplatna kartica. Primera radi, za 100 pređenih kilometara, uz potrošnju od 25 kWh, treba oko 20 evra, po ceni kWh od 0,8 evra. Za te pare može se kupiti nekih 12-13 litara dizela i s Berlingom 1.5 BlueHDi/130 preći duplo više, dakle oko 200 km!

Dobro, polako se instaliraju i jeftiniji distributeri, nedavno je otvoreno nekoliko stanica na auto-putevima, gde je cena po kWh izmedu 0,5 i 0,6 evra. Tim bolje, jer električni Berlingo je prijatniji za vožnju, ukoliko ne i performantniji od termičke verzije slične snage. Čak i razlika u ceni nije preterana, ukoliko za poređenje uzmemo isti završni nivo i benzinski 1.2 PureTech/130 s automatskim menjačem, nakon subvencije od 6.000 evra, koliko za električne automobile daje francuska vlada, ispada da je e-Berlingo skuplji za oko 3.000 evra! Skromna razlika u ceni nikako ne znači da je ovaj jeftin, za najjeftinji električni Berlingo treba oko 35.000 evra, pa sve do 40.000, koliko košta voženi!

Navodim cene u Francuskoj jer za domaće tržište nisu poznate, iako se na sajtu uvoznika za Srbiju naveliko reklamira. U suštini kod nas su osetno niže, jedino ostaje pitanje kako se ogrebati za subvenciju od 5.000 evra… Ovde predstavljen nosi oznaku Shine i kao svi moderni vanovi poseduje svu neophodnu opremu, pa i mnogo više od toga. Svi elektronski sigurnosni sistemi se podrazumevaju, upravo kao i oni zaduženi za udobnost.

Preuzimanjem savremene EMP2 platforme, Berlingu 3 omogućeno je da dođe u posed opreme kakvu poseduju najsavremeniji SUV modeli i pravi minivanovi. Za neupućene arhitektura ove platfome (na njoj su postavljeni brojni modeli PSA, kao što su Picasso, Space Tourer, 3008 i 5008, Opel Grandland X, DS7), između ostalog dozvoljava instaliranje brojnih elektronskih sistema, poznatih nam iz znatno prestižnijih modela kuće. Navođenje bi dugo trajalo, spomenimo samo auto adaptivni regulator brzine, sistem za održavanje budnosti na auto putu, kameru koja čita saobraćajne znakove, ključ „slobodne ruke“, „head up“ displej…

Dobro urađen posao

Iako se Berlingo „civilizovao“, čim se smesti za upravljač do izražaja dolaze geni dostavnog vozila. Osim što je sva plastika kamionski tvrda, vozačeva pozicija je povišena i vertikalna, kako i priliči jednom kombiju. No, kako se i sedište i upravljač podešavaju po svim pravcima, vozač lako pronađe željenu poziciji, posebno jer je i samo sedište veoma udobno za ovakav tip vozila. U voženom prednja poseduju nezavisne naslone za laktove, između njih je veliki centralni boks, s roletnom.

Naime, zahvaljujući menjaču u obliku omanje sklopke, dobilo se više prostora nego kada se radi o klasičnom ručnom menjaču. A uz jedno kamionče podrazumevaju se i velike staklene površine, što dobro dođe u gradskoj vožnji. Osim toga, vertikalno isečen pozadi, Berlingo se može parkirati u milimetar precizno, posebno ukoliko poseduje senzore i kameru, kao u našem slučaju. Sve se naravno lepo vidi na velikom centralnom ekranu od 8 inča, osetljivom na dodir, nakačenom na centralnu konzolu. Kad spomenuh ekran moram navesti još jedan, koji se odnosi na instrumentalnu tablu, izmenjenu i adaptiranu električnom pogonu.

Međutim najveći kvaliteti kriju se u samoj unutrašnjosti, kao što jednom napisah stekoh utisak da su dizajneri sarađivali sa dečijim zabavištem prilikom kreiranja enterijera. U voženoj verziji Shine ima toliko nadahnutog prostora za odlaganje igračaka, knjiga, časopisa, telefona, flaša i flašica s osvežavajućim pićima, kutije keksa, bombona, kao u retko kom drugom vozilu. I prethodni Berlingo bio je talentovan na ovom polju, ali novi je apsolutni šampion, posebno jer su dodati i savremeni elementi, kao što su USB priključci i beskontaktni punjač za smarfon. Sa strane suvozača pronađoh i klasičnu utičnicu od 220 V!

Na komandnoj tabli je recimo dupli pregradak za rukavice, zbog čega je vazdušni jastuk prebačen na plafon, što za posledicu ima uklanjanje suvozačevog ogledalca na zaštitniku za sunce. Po ugledu na klasične verzije ispod suvozačevog sedišta je poveća fioka, dok je ne plafonu mlečno bela providna konzola (opcija), isto tako zgodna za odlaganje svega i svačega, iznad koje je stakleni panoramik krov (ne otavara se). Električni Berlingo poseduje dakle sve kao i ostali, računajući i policu na plafonu prtljažnika, nazvanu Modutop, sa pristupom kroz zadnje staklo.

Velika vrata nije neophodno otvoriti ukoliko za to nema dovoljno prostora, ili se jednostavno radi o manjim predmetima. U tom cilju polica u prtljažniku može se postaviti i na središnji nivo. A kad smo se već latili prtljažnika, njegova zapremina ide i do čitavih 750 l, odnosno stotinjak litara više kada se radi o XL izvedbi. Električna verzija nije izgubila na prostoru, baterije su integrisane u pod vozila. Svojevremeno sam bio u prilici voziti i i produženi Berlingo, kada sam se uveriti da su dva dopunska sedišta i raspoloživ prostor dovoljni i za korpulentne putnike. Osim što su istih dimenzija kao i ostala, smeštena su na klizačima, s hodom od 15 cm. Ne i u drugom redu, ali su zato nezavisna, počevši od drugog završnog nivoa. Uz to, kao i kod nekog pravog mini vana, preklapaju se, kako bi se oslobodio maksimalni utovarni prostor.

Kada se obori i suvozačevo, standardni Berlino od 4,4 m dužine može primiti u svoja nedra predmete dužine 2,7 m, sasvim dovoljno za veliku rolnu tepiha ili evro paletu. Podrazumeva se da su za utovar robe, odnosno ulazak putnika, zadržana bočna klizna vrata, na kojima su sada standardna stakla sa električnom asistencijom. Jeste da se ne spuštaju kompletno (7-8 cm ostaje napolju), za uzvrat tu su integrisane zavesice za zaštitu od sunca. Kao što smo već rekli, upotrebljena plastika i dalje je na nivou dostavnih vozila, za uzvrat primetan je viši kvalitet fabrikacije u poređenju s bivšim generacijama.

Sve u svemu možda sam na početku teksta bio pomalo prestrog, e-Berlingo zaista nema većih mana, izuzmemo li skromnu autonomiju, odnosno cenu. Dakle, da su zadržani SUS motori, te uz njih priključena i verzija na baterije, rekao bih što da ne, neka kupci biraju. Jer za svakodnevnu vožnju autonomija je sasvim dovoljna, ali u Francuskoj i ostalim evropskim zemljama ovakva vozila uglavnom se koriste za duga porodična putovanja, s električnom verzijom ovako nešto je neizvodljivo. Barem za sada, no kako stoje stvari s infrastukturom i punjačima, situacija se sigurno neće promeniti nabolje još najmanje par godina…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Citroen e-Berlingo

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Minivan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.400 x 1.850 x 1.840 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.790 mm
Zapremina prtljažnika: 750 l
Masa praznog vozila: 1.700 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: Sinhroni elektromotor
Snaga: 100 kW/136 ks između 3.700 i 10.000 o/min
Maks. obrtni moment: 260 Nm od 300 do 3.700 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/60 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11 s
Maks. brzina: 135 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Električna energija
Kapacitet baterije: 50 kWh (upotrebljivih 46,2 kWh)
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 18/23 kWh
Emisija CO2: 0

Cena

Cena u Francuskoj od 35.000 evra 

Dobre strane:

Prijatna i laka vožnja, ubrzanja, opšta udobnost, unutrašnji prostor, modularnost, nivo raspoložive opreme, ekonomična upotreba ukoliko se puni kod kuce

Loše strane:

Nedovoljna autonomija, visoka početna cena, težina, cena eksploatacije ukoliko se baterije pune na javnim punjačima
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7,5 
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7 
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,25 
Potrošnja: 7,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 6
Ocena: 7,361

(2342)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

30 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pekiju hvala što nam je podario test još jednog primerka „naše svetle ekološke budućnosti“ i iskreno nam ovde preneo svoja izuzetno prijatna korisnička iskustva …
Tek kao što to reče @Don za mnogu EV sabraću i daleko veće autonomije, ovo PSA čudo ima smisla direktno odvesti samo u neku (ekološku) spalionicu. Jer za porodičnu upotrebu očigledno baš i nije, osim ako bi porodica da se voza samo po gradu ili u njegovoj veoma užoj okolini.

Iznogud Časni

Ljubi deda 🥰

Suki

Hvala na super testu i nemoj se nikad umoriti testirati i pisati za nas obične smrtnike! Mi uživamo u svakom slovu.

Balkanboj

– Majstore, rekli ste da ćete doći još pre 3 sata, kada mogu da vas očekujem?
– Zauzet je brzi punjač za automobil, kod vas sam najviše za 2 sata.

Propast preduzetnika u najavi.

Iznogud Časni

Uvod ko da ti je Iznogud pisao, ostatak opet si ukenjao ničim izazvanim pohvalama dildama. Uglavnom, auto sa ovakvim „pogonom“ je za prave morone, budale, kretene…dopunite dalje, što znamo bez da se ista napiše tj bez ikakvog testa, čisto zdravo razumski. Zanimljivo, ajmo reć da tesla ima 4-5 modela i onda svi da njom prave ugovore da izbjegnu kazne. Dobro, što onda recimo DS ne pretvore samo u električni, izdvoje ga u posebnu kompaniju i s njom potpisu ugovor, nešto kao dinamo i lokomotiva, imaš svoju filijalu a pare ostaju u firmi!?!? Znači, – domet komično mali – brzina kretanja… Pročitaj više »

moron

Ti, siguran sam, znaš da AdBlue mrzne već na -11 stepeni.
Misliš da on mrzne samo u AdBlue rezervoarima u PSA vozilima ? I da su samo kod njih u riziku pumpe ?

Iznogud Časni

Ma to nije bitno, bitno je malo bocnuti BeBu.
Btw, ja nemam pisalinu u autu, tak da me to ne zanima, pa ti je moj savjet kupovati samo takve dizelase.
Kad će Doblo test!? Btw, da pitam ovog dokonog odvjetnika ARa, što ne postane tester ala Šeki, ideš ionako po salonima, odmori malo druga, napaćen je. Otidji malo do Fiata i Honde. Posudi Doblo i tamo šta već ima i prezentiraj, ne fali ti ništa. Siguran sam, da drug Hasan ima kakav salon u Pazaru, da bi već bio dopisnik makar o toj marki koja je tamo.

BB

Beba nema nikakvih problema sadašnjim vozilom osim što nije u mogućnosti zamijeniti sa takvim novim… 😉
Vozićemo ovaj postojeći dok zadnji bunar crnog zlata ne presuši…

Iznogud Časni

Ih, kao da si i ti jedan od nas smotanih za zaradit pare.

BB

Nisam smotan za zaraditi pare za druge, ali sam izgleda smotan zaraditi za sebe…

Iznogud Časni

Na to sam mislio.

moron

😀😀😀

Iznogud Časni

Sad će Rikoset na ovoj slici ispod suknjice da uoči hrdju na novom autu 🤭 U oči upada ludost u nazivima tipa : sport i eco mod. Kakav sport i kakav eco na dildi?!?!

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Iznogud Časni

Gle ti dizajna prekidača tzv mjenjaca. Radi li im to ista firma kao i VW!? Koja sramota.
Samo Fiat i mjt2!💪💪💪💪

M M

Dostavno vozilo na gradskom nivou. Možda dobro za „tamo“ gde vlada ekološka bolest, tamo gde ljudi više nisu svoji, tamo gde su ljudske slobode ograničene ( to možda oni još nisu shvatili ali će…)
Kod nas ova skalamerija !? Obzirom pošto je, bspotreban je…. Da je cena na nivou dizela, i da se „šteka“ na srpsku jeftinu struju, možda bii nekome radio posao po većim gradovima.

A šta jew najveći problem Berlinga ? Dizel, gde je „on“?
Spašće vam gaće, „biznismeni“ PSA.

S mile

Skoro vozih bajs, po okolnim selima, manji saobraćaj. U susret mi naidje manji kamion, brza pošta. Tih.

Posle nekog vremena, preteće me isti takav, videh da je Nissan, i da mu na zadnjim vratima piše BEX električno vozilo.

Proguglah, i vidim da su kupili desetak komada.

Dali im je prednost ekologija, ekonomija, svakako će se valjano isplatiti onima ko ih puno, i svakodnevno koristi.

Peki

Francuska posta svojevremeno je kupila na hiljade elektricnih Renault Kangu, vise su nego zadovoljni! Nema odrzavanja u stilu menjanja ulja, bonova za gorivo i muvanja s njima, za ovakvu upotrebu elektricna vozila su dusu dala. Kada se zavrsi radno vreme samo ih treba prikljuce se na punjac! Autonomija je vise nego li dovoljna za ovakav vid upotrebe, upravo zato i napisah da mi je bilo logicno da su elektrifikovali dostavne verzije a ne putnicke…

s mile

To i hoću da kažem, vozila sa 200km autonomijom neće kupovati porodični kupci, koji bi prešli po par stotina KM putujući na odmor npr.

Ali će kupovati službe, kojima je potrebno da svakodnevno prelaze po 100-200km. Brza pošta, dostava hrane….naći će se kljentela.

Branko

Peki, trenutni limit za CO2 je 95 g/km za osobna vozila i 147 g/km za laka komercijalna. Obzirom da su osobna i komercijalna izvedba u ovom slučaju praktično iste, odgovor je jasan!🙂 Inače, kompletna paradigma auto industrije se okreće “naglavce” i nagledat ćemo još puno nama nelogičnih poteza, koji itekako imaju smisla za priizvođače u novoj konstelaciji. Btw, Tavaresa smatram novim guru-om auto industrije, što ne znači da mi se dopada to što radi.

Peki

Ma jasno je meni da su ovakvi potezi iznudeni, niko normalan se nece dobrovoljno odreci zlatnih koka kao sto su Berlingo i Rifter! Tim gore po njih, Renault ima da se razvali od prodaje novog Kangoo koji i dalje poseduje i dizele i benzince…

Branko

Da, samo je pitanje koliko dugo radi prijetećih kazni… Nema smisla prodavati uz gubitke.

BB

Pa kazna je i kad ne prodaješ nešto što ti dobro ide. I ne mogu doći sebi kako BMW i ostali može da pravi 3.0 dizel motore a ovi mučenici ne mogu duplo manji?
A šta je sa onom poluteretnom varijantom, u koja pravila ulazi?

BB

Ako je i jedan auto pogodan da bude elektrifikovan onda je to Berlingo, zbog činjenice da ima dupli pod i da mu se ne smanjuje funkcionalnost, pogotovo prtljažnik, ali to ujedno ne znači da se trebaju ukinuti SUS verzije 😠.
I sve duge dilde pompezno najavljuju a ovo isjeku naglo…

Iznogud Časni

Ima Doblo Jutlo u Fiata sa dizelom. Ne treba dildat ovo auto. Danas na fudbalu pričah sa c’ojkom koji radi u firmi za trotinete. 1200€ prodajna cijena ovih što su po gradovima. Kupuju ih od kineza a plaćanje je po kilazi a ne po primjerku, jer se dovode brodom. Navodno im zarada 200 Tinjak po primjerku. Nadalje, svi imaju gps i zaštitu kroz Bluetooth,jer moraš tinac povezati da trotinetom preko plavogzuba a onda se javlja ta Ip adresa u centralu. Uglavnom, ukradene se odvozi u bugarsku i tursku. Danas ukradenih u gradu – 131 primjerak. Plaćaju masnu lovu za osiguranje… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
BB

Kolege u Srbiji bili fan VW, faktički ih dijeli ograda od salona. Uvijek kupovali Caddy, sad kad su trebali da uzmu opet, VW im lupio cijenu da uši zvone, kupili Doblo Jutlo, 10.000 EUR jeftiniji. To ne pravda nikakva priča o „kvalitetu“ ili postprodajna cijena…

Iznogud Časni

Šta to fali Doblu? Pa ovdje je masovno u upotrebi , a i Berlingo takodje.
10 k po autu uštede? Uuuu, neko je kupio vilu.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
BB

Doblu ništa ne fali, Berlingu fali dozel motor 😠,

moron

Eh, kuda ide ovaj svet …

Iznogud Časni

U bugarsku i tursku 🙂 samo nas Šeki nikako do turske ( ko i ti do salona Fiata/Honde da nas počastis testom a njega odmoris). Ima škrtog šefa.

DUDE

Slabo ovo. Za porodice ipak GrandPicasso 2.0HDI.