1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV Turbo/160 ks
AR test: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV Turbo/160 ks
69

AR test: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV Turbo/160 ks

6.25K
69
Podelite sa prijateljima:

Sveti Tonale spasitelj

Poslednji novitet italijanskog proizvođača Alfe Romeo datira još iz 2017. godine, normalno je dakle što se Tonale dočekuje kao Mesija, čudo koji bi trebalo da spase ovaj legendarni brend, od nedavno u sastavu grupacije Stellantis.

Od kako je 2020. godine Alfa Romeo prestala s proizvodnjom sportskog modela 4C, ponuda se svela na duo Gullia/Stelvio, nedovoljno da bi se na njega gledalo kao na „ozbiljnog“ proizvođača.

Zašto je tako i ko je krivac, duga je priča, činjenica je da Alfa nije što je nekada bila, na žalost brojnih poklonika, računajući i moju malenkost. Davno je to bilo kada smo k’o klinci balavili na prozorima Alfette i Alfasuda, odnosno Alfe 33 i 75, da bi se par decenija kasnije divili formama Alfe 156, 159 i modela zvanog Brera…

Već u zrelim godinama dočekah i da se nađem za upravljačem modela Mito, Giulietta, Giulia i Stelvio, danas eto i kompaktnog SUV-a Tonalea. I priznajem da sam baš bio zaintrigiran, da ne kažem uzbuđen kao pubertetlija pred prvi ljubavni randevu, iako sam nakon tolikih godina i voženih noviteta pomalo „otupeo“! I dobih ga bogami na čitavu sedmicu, tako smo se barem intimno dobro upoznali, bez obzira što sam bio pomalo razočaran njegovom otužnom sivom bojom, umesto tradicionalne crvene, odnosno zelene „Montreal“, koja je obeležila početak komercijalizacije.

Retki su dakle trenuci kada imamo jedan novitet kod Alfe, rekao bih u najboljem slučaju svake prestupne godine, što zaslužuje da mu se posveti dužna pažnja. Tonale je zapravo trebalo da ugleda svetlost dana još odavno, uzevši u obzir da je u manje-više istom obliku predstavljen još daleke 2019. godine, te da je odmah pobrao silne pohvale medija i javnosti po pitanju dizajna.

U Milanu su to ozbiljno shvatili tako da je i serijski model zadržao praktično sve glavne karakteristike koncepta. Sve je tu, elegantna i prepoznatljiva maska, tanka svetla iz tri dela kao referenca ka nekadašnjim modelima SZ i RZ (Radster Zagato) iz osamdesetih godina, zaobljeni bočni prozori i snažno zakošeno zadnje staklo, bez da su zaboravljeni dobro poznati naplaci s pet okruglih otvora od 20 cola (opcija), iz kojih vire crvene kočione čeljusti Brembo.

Zaobljena stražnjica s isto tako orginalnom svetlosnom grupom deluje ujedno elegantno i snažno, no ukoliko ste ljubitelji velikog završetka izduvne cevi, bićete razočarani, kod Tonalea ova su totalno nevidljiva. Sve u svemu po pitanju vanjskog izgleda, Alfa Tonale je tačno kakva bi trebalo da bude, zavodljiva i atraktivna. Prema mom skromnom sudu u ovom trenutku možda je i najlepša u segmentu, uostalom može se pohvaliti titulom „Best New Design 2022“ u kategoriji kompaktnih SUV-ova, koji su joj dodeli čitaoci popularnog nemačkog časopisa „Auto Motor und Sport“.

Neću dakle ulaziti u detalje i opisivanje, tu su fotografije pa sami procenite, iako je evidentno da deluje privlačnije u nekoj „življoj“ boji. U svakom slučaju ta privlačnost na prvi pogled dobro će doći, jer se Tonale namerio na jake igrače, počevši od nemačke trojke zvane: Audi Q3, BMW X1 i Mercedes GLA, pa sve do Volvoa XC40 i Range Rovera Evoquea, te brojnih aziskih i francuskih konkurenata, gde pre svega mislim na osveženi DS7 i novi Renault Austral, s kojima ćemo se družiti početkom decembra…

Što se tiče spoljašnih dimenzija Tonale spada među najkorpulentije u segmentu (4,53 m), za osnovu je poslužio Jeep Compass, s tim da je kod Italijana platforma znatno izmenjena. Pored poznatog dizela 1.6/130, benzinski blok u Tonaleu isti je kao kod Jeepa, dakle 1.5 Turbo, potpomognut električnim motorom od 20 ks, koji se napaja iz litijum-jonske baterije kapaciteta 0,77 KWh.

Tonale je tako prvi elektrifikovan model proizvođača, nakon ovde predstavljenog „mild“ hibrida, pred kraj godine očekuje se i PHEV verzija s pogonom na sva četiri točka. I ona je na bazi Compassa ali „navijena“ na 275 ks (245 kod Jeepa), zahvaljujući snažnijoj bateriji i elektromotoru, uz maksimalnu električnu autonomiju od 62 km.

Proizvodnja se obavlja u fabrici Pomiligliano d’Arco pored Napulja, u koju je Stellantis uložio značajna sredstva. Napravljena 1972. godine za potrebe izrade modela Alfasud, u njoj su se do 2011. proizvodili različiti modeli kuće (poslednji je Alfa Romeo 159), od tada s njenjih proizvodnih traka silazi samo Fiat Panda.

Navedeno kašnjenje jednim delom se objašnjava potrebom njene modernizacije ali i činjenicom da su odmah nakon fuzije PSA-FCA direktor stila kod Stellantis Žan-Pjer Pluje i generalni direktor grupe Karlos Taverez, insistirali na izvesnim estetskim i  tehničkim detaljima, što se pre svega odnosi na elektrifikaciju… A kad smo već kod fabrikacije (proizvodnje) recimo da Tonale ima garanciju od 5 godina ili 200.000 pređenih kilometara.

„Bella macchina“

Za upravljačem Tonalea, odmah se možemo uveriti u savršen sklad između autentičnog stila Alfe i njene tradice, uz upotrebu najmodernije tehnologije koja se danas podrazumeva. Komandna tabla istovremeno je koktel klasičnih formi i haj-tek (high-tech) detalja, teško da se nekome neće dopasti!

Na masivnoj centralnoj konzoli je poveći ekran od 10,25 inča, ispod kog su elegantni izduvi za dopao/hladan vazduh, s retko lepim i kvalitetnim dugmića za njihovo podešavanje (čitajte otvaranje/zatvaranje i smer vazduha), a još malo niže su izdvojene funkcije klima uređaja, tj grejanja. Ako ništa drugo barem su one direktne i jednostavne za upotrebu, jer na centralnom ekranu je meni dugačak kao gladna godina, trebala mi je čitava sedmica da pronađem određene funkcije, kao što je to recimo izbor dekorativnog osvetljenja kabine (pet boja).

Instrument tabla s svoje strane je zaista primer kako bi trebalo da izgleda jedna numerička, opet se radi o suptilnoj kombinaciji tradicije i digitalne tehnologije. Smešteni ispod tradicionalnog dvostrukog „kačketa“, savršeno imitiraju klasične isntrumente s kazaljkama, uz još gomilu važnih i interesantnih informacija, kao što je stanje baterije i pomoć koju elektromotor pruža u datom trenutku.

I ovde je meni retko bogat, bogami i komplikovan, u jednom trenutku ne znam na šta sam klikno te mi se „slika“ izgubila, bio sam na muci da ponovo pronađem i vratim željeni ekran s instrumentima… Kad kažem željeni ekran mislim na takozvani „Heritage“, koji po svemu podseća na instrumente Alfe iz slavne epohe osamdesetih godina.

Zaključak je da je Tonale moderan SUV, bogato opremljen, predviđen da funkcioniše u paru s vašim smartfonom, koji se može bežično napuniti na centralnoj konzoli između sedišta, potpomognut konekcijama Apple Car Play i Android Auto. Mnogima će biti mnogo važnije da u rukama imaju lep sportski upravljač s integrisanim dugmetom za startovanje motora s leve strane, koje se dakle koristi levom rukom (palcem u principu).

Uvaljen u savršeno oblikovano kožno sedište sa snažnim bočnim osloncima i svim mogućim električnim podešavanjima, koje je ujedno grejano i ventilirajuće, vozač do nekih 1,9 m visine oseća se savršeno. U protivnom poželeće da spusti sedište još niže, što je bio slučaj s mojim kršnim prijateljem koji mi je pomogao u realizaciji fotografija u vožnji.

Sve što je vidljivo u unutrašnjosti deluje zaista lepo i kvalitetno, kako na oko tako i na dodir, računajući i centralnu armaturu od mekane plastike, prošivenu koncem. Osim što deluje privlačno, enterijer je i veoma praktičan, prostora za odlaganje sitnica ima u izobilju. Ni putnici pozadi nisu zapostavljeni, no Tonale se na ovom polju ne može nadmetati s tenorima u segmentu.

Nakon što sam se nekako smestio iza delije za upravljačem od bezmalo 1,9 m, shvatih da s mojih  skromnih 1,72 m visine, kolenima dodirujem sedište. Naprotiv, kada je moja malenkost za upravljačem pozadi mogu komforno putovati dve znatno više osobe, koje nemaju nikakvih problema ni s kolenima ni s glavom.

Ipak se ne mogu oteti utisku da je prostor na zadnjoj klupi u izvesnoj meri žrtvovan na račun prtljažnika, a sve u propagandnom stilu kako je ovo SUV za dinamične i mlade bračne parove, eventualno s decom nižeg uzrasta, kojima je važniji utovarni prostor.

Ponosni vlasnik može da računa na „lepih“ 500 litara pa i više, u zavisnosti od položaja police koja ga deli po horizontali, što je za samo 25 litara manje od onog što nudi veliki Stelvio. Naravno da se nasloni obaraju i da je dobijena površina ravna, dok je u središnjem delu naslona otvor za skije i duže predmete. U dnu već kao po običaju ne pronađoh rezervni točak, no prostora ima za jedan „ćopavac“, koji ne smanjuje ukupnu zapreminu.

Prva „električna“ Alfa

Novi Tonale označava mini revoluciju za proizvođača, po prvi put srećemo se s jednom, nazovi elektrifikovanom Alfom Romeo! Naime, ovde je primenjeno kompromisno rešenje, ne radi se dakle o nekakvom blagom hibridu zanemarljive snage, još manje o hibridu sa spoljašnjim punjenjem i snažnim elektromotorom, već o „elektromotorčiću“ od 15 KW (20 ks), koji je ubačen u sedmostepenu automatsku menjačku kutiju DCT.

Umesto „motor“ pravilnije bi bilo reći starter-generator (anlaser-alternator), napajan 48-voltnom baterijom snage 0,77 KWh. Osnovni agregat je naravno benzinski 1.5 od 160 ks, savremen blok s direktnim ubrizgavanjem i turbo punjačem s promenjivom geometrijom VGT (variable geometry turbo), što nije slučaj kod slabije modifikacije od 130 ks.

Oba paradosksalno razvijaju isti obrtni moment od 240 Nm, i kao što se podrazumeva kod Alfe Romeo, poseduju selektor vožnje s tri različita programa. No, pre toga treba pritisnuti na to famozno dugme Start na upravljaču, kada se, pod uslovom da u bateriji ima dovoljno energije, upali jedino instrument tabla. Ne i SUS agregat jer je Tonale sposoban pokrenuti se samo uz pomoć elektromotora, te s laganim stopalom na gasu pogurati do nekih 20 km/h.

No, njegova prevashodna uloga nije vožnja na struju već da pomogne SUS motoru u fazi ubrzanja i međubrzanja, pošto je sposoban isporučiti 55 Nm obrnog momenta. Upravo zahvaljujući elektromotoru, perfomanse su dobre, uprkos težini od oko 1,6 tona Tonale ubrzava do 100 km/h za manje od 9 sekundi. Na papiru sve je dakle u superlativima, nažalost u praksi je druga priča.

Prvih para dana koristio sam ga isključivo u gradskoj i prigradskoj vožnji, gde hibrid funkcioniše manje-više očekivano. U jačim gužvama, dok se „puzi“ u koloni, lampica EV koja označava vožnju na struju se često pali, te je i potrošnja relativno niska, između  8,5-9 litara (naravno uzevši u obzir masu vozila i uslove vožnje).

Uslovno rečeno „problem“ nastupa kada se na otvorenom putu želi voziti dinamično, gde odgovor na gas često kasni! Prođe tu dobra sekunda ukoliko ne i više dok sistem ne „razmisli“ i izabere adekvatni prenosni odnos, pre nego li ubrza. Da pojasnim, ne prilikom ubrzanja iz mesta, kada se brzine izređaju bez oklevanja, već prevashodno kada se radi o međubrzanjima.

Pritom stekoh utisak da jednom izabran prenos ostaje nepotrebno dugo angažovan, pre nego li menjač prebaci u viši. Osećaj je kao kod starijih automatskih menjača, koji su daleko sporiji od sadašnjih i kojima je trebalo podosta vremena da prenesu snagu na točkove. Voženi Tonale Ti ne poseduje ručice pored upravljača s kojim bi se to moglo korigovati prebacivanjem u viši ili niži prenosni odnos, za razliku od najskupljeg zvanog Veloce (velike i od aluminijuma).

Pokušah ovo izbeći manuelnim prebacivanjem (ručica se privuče ka sebi te pomera napred/nazad), izvodljivo ali zaboga neću se valjda maltretirati menjačem ukoliko je automatski i navodno „pametan“!? Slično je i kada se podigne stopalo s papučice gasa, ne dolazi odmah do očekivanog kočenja motorom (opet tih jedna do dve sekunde zakašnjenja), zbog čega je neophodno poslužiti se kočnicama, koje su apsolutno na visni zadatka.

Osim što je sila usporenja ekstremno snažna, kočnice nisu nimalo delikatne za doziranje kao što je to često slučaj kod hibridnih vozila, pošto moraju da rekuperiraju energiju za punjenje baterije. Kao što možete videti na fotografijama u voženom su bile marke Brembo, s četiri kočiona klipa, podrazumeva se crvene boje.

Moram reći da sam svo vreme test vožnje obraćao pažnju upravo na tu spregu motora/menjača, nakon što sam pročitao vrlo oprečna mišljenja u specijalizivanim automobilskim medijima. Pojedini su baš „ispljuvali“ čitav sistem i sihronizaciju, dok se drugi nisu ni osvrnuli na taj deo, dajući akcenat na dizajn, luksuz, ponašanje na putu i korektne perfomanse.

Čak sam ovaj pasus izostavio do poslednjeg dana, čekajući da mi se mišljenje „kristalizuje“, kako bih bio siguran da neću napisati neku glupost! Zaključiću tako da se to moglo bolje uraditi, bez da je ovo od krucijalnog značaja za  eventualnu kupovinu. Jednostavo vozači s istančanim osećajem za mehaniku trebaju se navići, oni drugi neće ni osetiti sve navedeno…

Dok na to nisam skrenuo pažnju mom mladom prijatelju nije ništa ni zapazio, već je uživao u ubedljivim ubrzanjima i perfektnoj voznoj dinamici, vrteći se k’o blesav po jednom velikom i slabo opterečenom kružnom toku izvan grada, odnosno po nekoliko jakih krivina, kako bi mi omogućio da uradio dinamičke fotografije koje možete videti u jednoj galeriji(ci) iznad.

Tonale ima vrlo jak sportski naglasak s niskim naginjanjem karoserije i brzim reakcijama na komandi upravljača, koji se pokazao veoma direktan. U to se uvek ne uklapa preterana lakoća okretanja istog (prejaka električna asistencija), koji bi čak i u načinu rada Sport mogla biti slabija. Na volanu se tako nema dovoljan osjećaj za prisutne sile u krivinama, no kao što rekoh toliko se dobro drži puta, da se zaista mora „debelo“ preterati s entuzijazmom kako bi progresivno počeo da proklizava.

Podrazumeva se da je ovakvom efikasnošću udobnost pogoršana, bez da se može reći da Tonale odvaljuje bubrege! Jeste tvrd, posebno s točkovima od 20 cola i gumama dimenzija 235/40, koje uostalom i nisu u seriskoj opremi osim kod Velocea (doplata od 1.500 evra), već od „samo“ 18 cola. Napominjem da je vožena verzija posedovala klasične amortizere, a ne elektronski kontrolisane kao kod Velocea ili uz doplatu.

Na autoputu teško mu je pronaći neku veću zamerku, u konstatnom režimu rada agregat je veoma diskretan, pri brzini od 130 km/ u poslednjem sedmom prenosnom odnosu se vrti na 2.700 o/min. Sistem za poluautonomnu vožnju poslednje generacije funkcioniše odlično, osim što održava željenu distancu s vozilom ispred, postavi ga u sredinu saobraćajne trake.

Nažalost ovde elektromotor nema veliku ulogu, te se potrošnja lako popne na 8,5-9 litara na sto kilometara. Osetno je niža na regionalnim putevima, no ni tu ne treba očekivati rezultate kakve ostvaruju Toyotini hibridi, što znači da se ispod 6,5 litara ne može sići, koliko god da ga nežno vozili. Ponoviću još jednom da su perfomanse sasvim dovoljne za sigurna i brza preticanja, no zvuk motora pri snažnim ubrzanjima je posve banalan.

Reži i napreže se kada se pogura u visok režim rada, posve nepotrebno jer maksimalni obrtni moment razvija počevši od 1.500 o/min. Naprotiv, maksimalnu snagu pri visokih 5.750 obtaja, iako je na obrtomeru to obeleženo crvenim zabranjenim područjem!? Kao što rekoh potrošnja goriva nije nešto što Alfa stavlja u prvi plan, ukupni prosek od 8,2 litra ipak je prihvatljiv za jedan poveći benzinski SUV.

 

Tonale je inače ponuđen u četiri završna nivoa, odnosno tri u Srbiji (Sprint, Ti, Veloce), s osnovnom cenom od 36.500 evra. Odnosi se na slabiji s oznakom 1.5 MHEV Turbo/130 ks, dok za voženi treba 40.800 evra, s tim da je u njemu bilo dosta opcija.

Detalje možete pronaći na sajtu uvoznika za Srbiju, ja ću navesti samo paket s kožnim sedištima i odličnim hi-fi sistemom Harman Kardon (2.500 evra), kao i Driving assistance paket (1.500 evra). Uz spomenute naplatke od 20 cola i kočione čeljusti Brembo (690 evra), plus tih par paketa i još nekoliko „sitnica“ (panoramik krov po ceni od 1.700 evra), eto na nas oko 50.000 evra.

Mnogo ili ne procenite sami, u svakom slučaju za te pare dobijate jedan od najprivlačnijih i najšarmantnijih SUV-ovau segmentu, ne i najprostraniji i najperfomantniji! Stvar ukusa i prioriteta, bez da me je oduševio, Tonale me nije ni razočarao!

Priznajem, prijao mi je, iako s njim nisam bio u prilici otići negde daleko, „slatko“ sam se navozao. Verujem da će Stellantis ubrzo bolje „naštimovati“ ovaj interesantan hibrid, što mu je svakako u interesu jer je za pretpostaviti da će ga i ostali modeli grupacije pre ili kasnije usvojiti. Mada ko to zna, ukoliko se prisetimo kako su završili pojedini veoma dobri Opelovi agregati, posve je moguće da će Francuzi opet nametnuti svoju volju…

Tekst i slike: Perica Rajković

Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV Turbo/160ks

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4,53 x 1,84 x 1,60
Međuosovinsko rastojanje: 2.636 mm
Zapremina prtljažnika: 500 -1.550 lit
Masa praznog vozila: 1.600  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/benzin + elektromotor 15 KW
Radna zapremina: 1.469
Snaga: 160 ks pri 5.750 o/min
Maks. obrtni moment: 240 Nm pri 1.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: automatski DCT7

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/40 R20 (seriske 235/50 R18)

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,8 sec
Maks. brzina: 212 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 55 lit
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,1/8,2 lit
Emisija CO2: 138 g/km
Cena testiranog u Srbiji od 36.500 evra

Dobre strane:

Izgled, vozna dinamika, kvalitet i dizajn enterijera, upotrebljiva hibridna tehnologija, perfomanse, prtljažnik

Loše strane:

Sihronizacija menjač/elektromotor/SUS agregat, prosečan prostor na zadnjoj klupi, potrošnja na auto-putu, iritirajući zvuk „žmikavca“, cena
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,5
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,5
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 7,25
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 6,5
Efikasnost: 6
Cena
Prihvatljivost: 7 
Ocena: 7,7778

 

(6249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

69 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Aaaa

BB

…lfa

moron

Ovo je jedan od testova koji me zbog samog vozila najviše oduševio ove godine na AR. Ovo je meni baš poslastica. I drago mi je videti da se Peki baš potrudio da izbegne rizik olakih ocena i da je veoma biranim rečima preneo svoje utiske iz vožnje. Očito, to oko sinhronsanosti menjačkog i pogonskog sklopa kod ovog blagog hibrida je moglo i bolje, a i ja verujem da će Alfa to uskoro i bolje da setuje. Znam da je bilo sličnih primedbi i kod nove Mazde CX-60 na njen hibridni sklop (dosta je o tome govorio i Tomas iz „Autogefuel“-a… Pročitaj više »

Peki

Cuj sledece nedelje privericemo to sto si naveo kod Mazde CX-60, pre toga slede zapazanje u vezi Forda Mustang Mach-E koji trenutno vozim…

Peki

Ma daleko sam ja od perfekcioniste, posebno s godinama i kako je para sve manje, mnogo toga se relativizuje… Nego pogledah tog tvog „Hansa“ (kad smo bili mladi to ime nam je bilo sinonim za „svabe“), dobro on to radi, nisam ga do sada pratio. Neko je spomenuo i izvesnog Juraj, gde taj covek objavljuje svoja zapazanja, mislim za koji medija radi? Bicu iskren, cesto nemam vremena da procitam tuda zapazanja, ponekad ni ne zelim kako ne bi svojim misljenjem previse uticali na moje? Kad ga steknem potrazim potvrdu ili obratim paznju na nesto sto su drugi istakli a ja… Pročitaj više »

s mile

Juraj Šebalj, Youtube, ili automarket.hr, reli vozač, i poprilično originalan tester automobila, moj favorit je Suzuki S cross, pogledaj na Youtube

moron

Juraj je za mene samo zabavljač.

BB

I sportista… Pogotovo u disciplini bacanja pokrivke prtljažnika 😜😂

Iznogud Časni

Misliš motora

Lazar

ima ponešto i suštine ispod te zabave , ali da zabava je na 1. mestu

moron

U proseku, kod Juraja je suviše mali udeo suštine i kako vreme ide slabo imam živaca da gledam njegove video prikaze vozila čekajući da vidim da li će nešto i od te suštine da bude ili će sve ostati u rangu meni nebitnih stvari.

moron

I ja sam očekivao bolji komfor zadnje klupe kod Tonalea. Ne samo za glavu ( jer mnogi te tužine u toj klasi nude bolji „Headroom“ ), već i za kolena ( a tu je Peki u pravu – zadnja klupa je kod Tonalea dosta pomerena unapred i dobiješ odličan gepek, ali, malo za kolena ).

Matija

Odlican komentar! Rastojanje osovina moglo de bude 100 mm duze i problemi komfora bili bi reseni. Velicina prtljaznika je kod modernih automobila varijabilna: pomeranjem zadnjih sedista napred-nazad, preklapanjem njihovih naslona, pomeranje i preklapanje prednjeg sedista.
Konkurencija radi to bolje.

Iznogud Časni

Da da, hrdjavom kurcu….sad je “komfor” zadnje klupe postao bitna stavka? Ajd sjedi pa nam javi. Juce je bila multimedija (opet totalno nevažna stvar) sad je komfor zadnje klupe…ima li još koja nebitna stvar da se uzme u obzir? Motor, vožnja, garancija, tradicija, stil… sve to alfa radi bolje od konkurencije i to daleko bolje.

moron

Pa, živi smo ljudi… Po definiciji čoveka – to znači – zli smo. I moramo nešto da prigovorimo. Lako je hvaliti… To može svako. Ali, kuditi … To treba smeti. I znati …
😊

Iznogud Časni

Pitaj Šekija u vezi toga, dežurni kritičaru 😁 opet ću ja ispasti kriv, žika živac

BB

Tradicija? Misliš na slabu prodaju? 😜
Čuj mogućnost da uopšte sjedneš nazad nije bitna… Pa za tebe je Fiat 124 barchetta…

Iznogud Časni

Ama moš sjest bez Beda.

Iznogud Časni

Kad je Tajo trazio kais, pa mu Rašo reko : ete ti ga tu, na pantolama.
A Tajo će njemu: pita li tebe ko,što Radosave!?

moron

Oko pitanja dužine garancije. U Srbiji, u promotivnom periodu, dok je bio u ponudi samo jedan i to promotivni paket opreme ( Edizione Speciale ), garancija je bila 5 godina ili 200.000 km. Ali, sada, kada su dostupni samo redovni paketi, mislim da je u Srbiji za Tonale fabrička garancija 4 godine ili 120.000 km.

Balkanboj

Konačno i Alfa na testu.

Meni i dalje utisak uživo kvari predugačak prepust sa prednje strane za nos. Moglo je to kraće ili barem vizuelno da se nekako maskira. Čini mi se da je XC40 sa svojom kockom to bolje odradio, skladnije.

Odgledah i Jurića na temu Tonalei vidim da je baš pohvalio voznu dinamiku te bi zbog toga vredelo oprostiti sitne nedostatke.

U svakom slučaju, samo napred Alfa.
Ipak bi bilo greota da se kompanija sa tako bogatom istorijom ugasi.

moron

Jura je takodje Tonaleu zamerio isto što i Peki – da pri medjuubrzanju kasni sa prihvatom gasa.

Iznogud Časni

Govoriš samo o tonale dildo! Drugi pogoni u Tonalcu nemaju tih problema, ovoga su francuzi lično dotjerivali tri godine pa je takav kilav, mada je to malena zamjerka koja se kod normalne vožnje gotovo ne primijeti. Više će ti smetati 1001 opcija, tipa auto sam podje ubrzavati jer se Max brzina promijenila a tebi se eto baš vozi 50, jer su dionice brže vožnje kratke (ludi svabo), i sad koja je to opcija ostala uključenja i dje se isključuje ko će ga znati. Imal ko vaki Kawasaki?🥰

moron

Pa, Peki i reče da običan čovek to kašnjenje ne bi ni primetio, tako da to i nije mana.

Lazar

pa mi nismo obični vozači , ovde na ovom portalu su sve naoštreni ili nabrijani vozači , poklonici kraljice brzine !

BB

Evo, drug, ja sam obični… Doduše, sad 30 dana i nisam vozač 🤣 (oročena dozvola zbog brzine u ultra sportskom kiosku zvani Berlingo 😜). Pa opet meni smeta ta sekunda ljenosti, više mi to smeta nego ubrzanje pd 16 sekundi… Vozio sam nekad Ladu 2105, ko god je probao voziti govorio je: au ala ovo ide k’o ludo…. Trik je bio u tome što je imala osjetljiv gas (preosetljiv), kad si zamislio – ubacio si se u iz sporedne ulice u glavnu i uključio u saobraćaj. Naravno da Lada nije imala neko ubrzanje ali nije oklojevala ni mili sekundu. To… Pročitaj više »

Laki

Pored današnjeg nivoa tehnologije ovo se nebi trebalo dešavati.Ovu „neprijatnost“ sam prilično uspješno peglao „Aral Ultimate“ gorivom koje je skupo i nije svugdje dostupno.Odlično razumijem o čemu pričaš!

BB

Drug, taj odziv je meni najveća moguća zamjetka, ništa gore od jakog auta koji je kilav, čekaš dvoje sekunde pa onda se sjeti koliko mu je upisano kW u saobraćaju knjižicu… Više volim nejake, ali kočoperne, uklopiš se u saobraćaj na brzinu a ako si na autoputu, onda ti nije bitno ubrzanje… A što se tiče Tonale, ako nema već sportske performanse ima bar potrošnju koja imjau sportska vozila. 😜 Najveeći je u klasi, ali ima najmanje prostora… Sjedim u onom prvom, 130+20 ks, 4×2 i pitam koliko košta, veli 91000 KM, a koliko Busola dođe? PHEV, 245 konja, 4×4,… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Pa nemoj dildu uzimat, uzmi dizela i uživaj! Imaces sekundu manji odaziv, nećeš ni stisnuti gas on će već da leti! Cita misli i reagira prije tebe.

BB

Pa ne moram uzimati dizel, već ga vozim, zakonodavac veli prebrzo 😜, kaže uzmi dildu da ne plaćaš kazne…

moron

Za koliko km si prekoračio ( u naselju ili van njega ) i šta je prepisano kao lek za lečenje akutno obolelog ?
😊

BB

Problem je bio što je put nov, proširivan, po meni nikakvih znakova nije bilo, oni vele da je 60, izmjerena brzina 83, kazna 50 KM, troškovi 8 KM. Kazna se plaća pola u u rokubod 8 dana, dakle finansojski dio je 25+8 KM. Nefinasijski dio je 2 boda i mjesec dana oročenja vozačke.

Laki

Dali zaista tih 60 „Pije vodu“ ili je blef??

moron

Van naselja znači ?
A granica početka „bodovanja“ vam je +20 km/h ?

S mile

Koja bi odlična kombinacija bila Juraj + Peki, sa jedne strane dinamika testiranja Juraja, a sa druge stabilnost i detalji Pekija….

Lično, uživam prateći obojicu.

Laki

👍👍👍

BB

Da snimi sa njim uporedni test? Bolje nego sa Pervanom 😂🤣😂

Rikošet

https://www.youtube.com/channel/UC_9IQjvjWRx3dDMzzgmYhTg/videos

Dajte Pekiju neko žensko šta ste navalili da uparujete muškiće 🙂

Iznogud Časni

Šta ti je napredna nacija, a mi dobili Šekija/Juru. Ebem ti sreću 😘😘😁😁

Branko

Dobar test Peki! Na stranu tekst, još jedna Alfa za tipkovničare… možda čak prodaju nekoliko komada!

Laki

Ima ovde puno emotivnih detalja koji podsjećaju na Alfina bolja vremena.Lično ne volim čuti da tradicionalne marke propadaju pa me ova vijest obradovala iako svjestan da to više nije original nažalost.Vidim ključ isti za „Stelantis“ vozila zašto? Ovo što je Peki rekao u vezi prenosa to Alfisti neće tolerisati pa mi jesno zašto to nije prećutao ali srećom ima izbora motorizacije. Na kraju balade ljepši je od mnogih za moj pojam a i ta garancija fino zvuči.

Matija

OK, prihvatam, Tonale lici na Alfu, farovi podsecaju na Breru, auto koji je dao novi pravac dizajnu Alfe. U pogledu estetike, ne dopada mi se C-nosac u obliku primide – sa svojom skoro idealnom simetrijom deluje staticno, ve „vuce“ ni napred ni nazad! C-nosac bi trebalo da dobije formu jednog napred jako nagnutog nosaca sto bi znacajno doprinelo vizuelnoj dinamici celog vozila. Sa jednim jednostavnim dizajnerskim trikom on bi mogao da izgleda nagnutiji nego sto stvarno jeste. Pogon – motor napred poprecno? Auto ove duzine, 4,53 m, mogao bi bez ikakvih problema da primi uzduzni motor i pogon nazad. To… Pročitaj više »

Matija

Nisam mogao da odolim ovoj temi, ovde je moj predlog za C-nosac.

Ovo je original:
comment image

A ovo je moj predlog:
comment image

BB

👍 bolji, nešto mu još fali, ali bolji…

Piramidalni C nosač mi dobronoku dođe jedino kod Dacije Manifesto, s tim što je tamo B nosač… 😉 Mada sam i tu napravio sebi skicu sa malom modifikacijom, i moj sin i ja se slažemo da je moj prijedlog ljepši…

Matija

Fali mu sto je zdepast, ima visok struk. Proporcije celog automobila nisu optimalne, trebalo bi da bude nekoliko cm nizi. A zatim dolazi jos pazljivo definisanje linija. Posalji mi tvoj predlog Manifesta, bas me interesuje.

BB

Hoću, obični crtež bočni, prednji dio mi nije dobar (nije ni loš) ali zadnji mi se sviđa…

Iznogud Časni

De da vidimo

Iznogud Časni

Ti i tvoj sin takodje. Imaš pusu od trenera Wolfsburga, i njegovog brata također 😁

Iznogud Časni

E, odličan si …za dizajnera Dacie. Tamo je stil mrtvackog kovčega u dna marke. Postavljam te za glavnog dizajnera, samo se makni od alfe. Danke.😘

BB

Od Alfe se mnogi maknu, ne baš zbog dizjana, ali zbog neusklađenosti prostora, performansi, cijene, servisa… Evo jedan moj drug, kaže da mu je skupo zamijeniti remen pa odustao od kupovine, veli ima B kladu koja je otporna na sve (tako veli struka) osim na ogrebotine….😜

Iznogud Časni

Biće da drug nema posla, pa time ni plate…razumijem ga u potpunosti

Matija

Hvala, ovo je kompliment! Dacia ima bolji dizajn! 🙂

Iznogud Časni

Haha, Mucki provokator. Što bi rekao Mamić, nećeš razbojniče 🤣

moron

Meni aktuelne Dačije nemaju neprijatan dizajn, ali, dizajn Tonalea mi je bukvalno „čista perfekcija“.

mkm

Honda CR-V 1,5 T ima istu potrosnju bez elektromotora

Iznogud Časni

I žaba je ko baba, samo slovo razlike.

Uros

Vozio sam ovaj auto, nekim slucajem firma je uspela u Italiji da ga uzme kao renta car, jos kad sam cuo da je u pitanju Tonale, dolazio sam ne zbog posla nego da vozim auto, skoro nekih 1000km i mogu da kazem da je auto solidan.Zasto solidan, menjac se izgubi u nekim situacijama, prostor kvalitet enterijera na mestu(mene licno ne interesuje za nazad ako nekog vozim mora da cuti i to je to), motor izvaredan. Ceo sistem medije se daleko razlikuje od Gulije na koj sam mozda i navikao dosta je odazivniji ceo sistem nego kod Gulije i Stelvija, meni… Pročitaj više »

Lazar

Peki , odličan test kao i uvek , navikao si nas na visoke standarde ! Alfa se održava na veštačkom disanju i stoga je komercijalizovano sve što se moglo a to je sećanje i istorijska aura koja prati ovaj brend karakterističnog dizajnerskog jezika a od bitnijih stvari samo je vešanje donekle kao da je u pitanju baš prava pravcata Alfa. Motorizacija i prenos su više pitanje balansa propisa i mogućih kazni koje Stellantis mora da plati na bazi flotnog zagadjenja koje emitije , tako da će pre to platiti na maloserisjkom dvojcu Stelvio / Giulia gde se i više zaradi… Pročitaj više »

Rikošet

Naš „Njegoš“ je po običaju bio iskusno odmjeren i realan, a onaj lovćenski Njegoš bi na ovo vjerovatno rekao: Čaša meda ište čašu žuči… Čini mi se da je previše kompromisa, a premalo konja pod haubom ovog ljepotana da bi se 50.000 Eura opravdalo kroz uglavnom vizuelne i taktilne emocije. Svaki okorjeli Alfista, koji bi da kupi Tonale moraće pri tome da proguta i dio svog ponosa, odnosno žuči, dok ga konurencija redovno bude ostavljala iza sebe na semaforu, jer ovih 160 KS i 240 Nm je baš manekenski pogon. Mercedes GLA pokriva raspon od 136 do 421 KS. Audi… Pročitaj više »

Neki Alfista

Užas. Auto koji je zadnji čavao u lijes a ne spasitelj Alfa Romea. Auto koji je konfekcijsko smeće i koji ne odudara po ničemu od ostalih dosadnih i nezanimljivih suv-crov vozila.

BB

Fora je što su okorjeli alfisti izumrli, ostali su prosječni konzumeri koji se mogu u dovoljnom broju nagovoriti da kupe Tonale. U tom smjeru, moja bi jedina zamjerka bila cijena, a što je Dodge prepoznao 😜

moron

Čitam pre dan-dva vest koja kaže: „Kupci Alfa Romea najzadovoljniji. Italijanski brend je na vrhu najnovije liste J.D. Power o indeksu zadovoljstva kupaca. Bez obzira na stanje na tržištu, uvek je bilo pobednika i gubitnika. Alfa Romeo je ove godine na vrhu studije o premijum vozilima (ali i ukupno posmatrano) u SAD, sa ocenom zadovoljstva kupaca od 833, što je prilično iznad industrijskog proseka od 786…“

Iznogud Časni
moron

Ne čitaš komentare 😊

Iznogud Časni

C, samo naslove. To je dovoljno informacija

Iznogud Časni

Šapnucu ti u povjerenju da niko ne zna, kupio ja nekakve odjeće od alfe, bilo pravo jeftino ako uzmeš da to košta pa i jedan komad nekih 120€.. nije trajalo dugo, prvo pranje, majica postala ružičasta na 30 stepeni oprana, na jaknama otišli rajfeslosi… cujem onog drugog ja dje veli eto ti alfa, ebla te ona, ni mjesec nije trajalo…. Al mene je krenuo baksuz, tako da ee to ne broji.🤪👊🤌

Zoca

Septembar 1500 prodatih u Evropi..Nije lose..Vadi prosek.

Zoca

Mada Cupra Formentor 10 000
za isti mesec….

Matija

„iako sam nakon tolikih godina i voženih noviteta pomalo „otupeo“! “ – Ovo ti je veoma koristan osecaj koji znaci da automobilu pristupas bez emocija vec 100% racionalno. Zahvaljujuci tome postao si nepristrasni ocenjivac! Tako treba! Isti takav osecaj stekao sam i ja, odavno i neprimetno – to su primetili moji prijatelji a ne ja. Pre neki dan prvi put sam se susreo a Alfom Tonale u jednom ovdasnjem prodajnom salonu. Mogu da ocenim samo ono sto sam mogao da dozivim u radnji: – Dizajn – moja ocena je maximalno 7. Karoseriji nedostaje nekoliko naglasenih linija koj bi istakle karakter… Pročitaj više »