1. Home
  2. Testovi
  3. Ford Focus SW Active – za kofere i sve puteve
Ford Focus SW Active – za kofere i sve puteve
24

Ford Focus SW Active – za kofere i sve puteve

5.62K
24
Podelite sa prijateljima:

Po prvi put u dvadeset godina postojanja, Ford Focus ponuđen je u „terenskoj“ izvedbi, nazvanoj Active. Pored hedžbeka, razvijen je i karavan, duži za bezmalo 30 centimetara. 

Rođeni davno pre danas toliko popularnih SUV/krosovera, karavani za sve puteve specijalitet su Audija i Volvoa. Malo po malo, „pelcer“ se primio, te iako nikada nisu postigli popularnost kao spomenuti SUV i krosoveri, ponudilo ih je sve više proizvođača.

Nakon VW Golfa Alltrack i njegovih satelita (Škoda Octavia Scout i Seat Leon X-Perience), mogli smo ih pronaći kod Peugeota (508 RXH), Opela (Insignia Country Tourer 4×4), Subaru (Outback).., da bi se najzad i Ford odlučio da obuće novi Focus u off-road skute. Zašto da ne, posebno ukoliko mu ovi lepo stoje, plus omogućuju veću polivalentnost.

Naime, uzdignut od tla na 16 centimetara (+ 3 centimetra u poređenju sa standardnom verzijom), Focus Active distancira se crnim plastičnim zaštitama oko lukova točkova, kao i specifičnim, pojačanim branicima. Poseduje i drugačije aluminijumske felne sa pet paoka (od 17 ili 18 cola), dok je prednja maska crna, u obliku saća. Podsećanja radi, kod pre par meseci ranije voženog Focusa Titanium, ova je s hromiranim horizontalnim lajsnama i drugačijim branicima, dakle vidno drugačija.

Zapravo sada praktično ni nema „običnog“ Focusa, razlikujemo ih po oznakama kao što su ST-Line, Active, Vignale i Titanium. Ne, ne radi se samo o završnim nivoima i raznolikoj opremi, svi navedini imaju određene estetske specifičnosti. Naš Focus Active poseduje tako par terenskih atributa (pre svega u estetskom smislu), koji mu, ruku na srce, omogućuju veću atraktivnost.

Kao što smo konstatovali prilikom prvog susreta sa hedžbek verzijom, Focus ima veoma dopadljive forme, što se odnosi i na ovaj karavan. Štaviše, deluje nekako masivnije, prestižnije, jer se između ostalog izdužio na čak 4,69 metara. Respekabilna dužina, koja „koketira“ sa superiornijim segmentom, računajući i unutrašnji prostor, jer novi Focus postavljen je na isto tako novoj platformi, koja, osim što je lakša za stotinak kilograma od prethodne, omogućuje međuosovinsko odstojanje od odličnih 2,7 metara (+ 53 milimetra), isto kod obe karoserije. Focus SW se dakle samo izdužio u zadnjem delu, modifikacije su vidljive počevši od C stuba.

 Prostranost za primer

Prilikom vožnje hečbeka konstatovali smo kako je Focus 4 retko prostran, posebno na zadnjoj klupi. Kolena putnika prosečnog uzrasta ne dodiruju naslone prednjih sedišta, računajte i do desetak santimetara više nego li u jednom Peugeotu 308, odnosno 5-6 dopunskih santimetara u poređenju s mnogim drugim konkurentima. U visini ramena je dobijeno isto tako 6-7 santimetara, jedino je prostor za glave prosečan.

I ukoliko je kod hedžbeka ceh platio prtljažnik (skromnih 375 dm3), to nije slučaj s karavanom. Ford navodi 608 dm3, no nezavisna merenja kažu da ima 30 dm3 više. Pravilnih dimenzija, uz nizak utovarni prag i električnu asistenciju petih vrata, pravi je transporter, posebno ukoliko se traži maksimalna utovarna zapremina. Povlačenjem ručica na bokovima obaraju se nasloni zadnjih sedišta, kada se dobija potpuna ravna površina od gotovo 1.700 litara. U dnu pronađoh rezervni točak redukovanih dimenzija, no kako prostora ima dovoljno, verujem da se može smestiti i normalan.

Iznad njega poveći je bas zvučnik marke B&O. Kvalitet zvuka i snaga Hi-Fi sistema od 675 W, impresioniraju u svakom pogledu. Nažalost, kao i kod prethodno voženog Focusa, muziku sa CD-a nisam mogao slušati, čitač istih, kao i kod mnogih drugih proizvođača, poslat je u istoriju.

Osećaj prostranosti realan je i na prednjim sedištima, širokim i dobro profilisanim. Naša su bila u kombinaciji koža/platno, s električnim komandama za vozačevo. Kod Active imaju specifičan dezen, na sedalnom delu je odštampano stilizovano slovo A. Sam dizajn komandne table nema ništa ekstravagantno, već na prvi pogled jasno je da je inspirisan onim kod Fieste. Ukratko, mogu samo da ponovim zapažanja koja sam stekao pre par meseci, sve je strogo i funkcionalno realizovano, s izvesnim napretkom po pitanju kvaliteta materijala i završne obrade.

Nažalost, Ford nije mogao odoleti jeftinoj plastici, koja se tu i tamo može videti, posebno na donjem delu centralne konzole. Najupečatljivi je veliki ekran info-zabavnog sistema od 8 inča, jednostavan za upotrebu i s visokom rezolucijom. Instrument tabla je isto tako klasične koncepcije, i bez da se upoređuje svaki detalj, svima je jasno da je i ona dobrim delom preuzeta iz Fieste.

I ovoga puta pronašli smo „Head up“ displej, u vidu providne plastične pločice, na kojoj se mogu očitati brojne informacije (brzina kretanja, ograničenje brzine, satelitska navigacija…). Dugmića na komandnoj tabli sada je dvostruko manje (normalno, brojne funkcije prolaze preko ekrana), no i dalje ih ima neuporedivo više nego u jednom Peugeotu 308.  Ima ih podosta pored točkića za automatski menjač (zamenio je nekadašnju ručicu), ali i dvadesetak na samom upravljaču. Neophodna kolateralna šteta, jer četvrta generacija Focusa poseduje mnogo sofisticirane elektronske opreme, koja dozvoljava poluautonomnu vožnju.

O tome malo kasnije, još samo par reči u vezi s praktičnim detaljima i kvalitetom izrade. U vrata i pregradak za rukavice staje flaša od 1,5 litara, dok se džepovi mogu isprazniti (ključevi, telefon, cigarete, novčanik…), u nekoliko praktičnih udubljenja za limenke i u dno komandne table. Ovde je ujedno beskontaktni punjač za mobilni telefon, kako i priliči vremenu u kojem živimo.

Prijatno me je iznenadilo što su pregrade u vratima obložene materijalom koji neutrališe vibracije i parazitne zvukove. Kao i kod ostalih modela Forda, prednja i zadnja vrata poseduju zgodne zaštitne plastike, koje po otvaranju iskoče iz unutrašnjosti. Pozicija za upravljačem i ergonomija komandi zaslužuju samo reči hvale, iako će veoma korpulentne osobe poželeti spustiti sedište još niže. Naš Focus posedovao je i električni panoramski krov, „lepih“ dimenzija, ali sa skromnim otvorom.

Dva litra za dušu

Pored slabijeg 1.5 EcoBlue od 95 i 120 ks, Focus pokreće i snažni dvolitarski dizel, koji je prava mera za ovaj impozantan karavan. Iako se prvi navedeni pokazao dovoljno snažan, ne treba zaboraviti da je Active SW znatno teži, najmanje 1.559 kilograma „žive vage“. Upravo zbog toga 2.0 EcoBlue gotovo da se podrazumeva, posebno ukoliko se često vozi opterećen.

Za razliku od slabijeg, omogućuje čak i temperametnu vožnju, sve u svemu vozač se ne dosađuje za njegovim upravljačem. 150 ks, i pre svega 370 Nm obrtnog momenta, dozvoljavaju sigurna preticanja, kao i dobra ubrzanja iz najnižih obrtaja. Sada može biti u sprezi sa osmostepenim automatskim menjačem, koji je zamenio nekadašnji Powershift, sa dvostrukom spojnicom i 6 stepeni prenosa. Bez imalo sumnje odlična menjačka kutija, dovoljno brza i sa nežnim prelazima. Da bi se uvidelo da li je „prešaltovala“ u viši ili niži stepen, moraju se dobro naćuljiti uši ili gledati u obrtomer. Klasična ručica zamenjena je povećim točkićem,  jednostavnim za manipulisanje, no u početku ruka mahinalno traži ručicu…

Može se preći i u manuelni režim, pritiskom na njeno središte, te poslužiti se minijaturnim ručicama skrivenim iza upravljača. Potpuno nepotrebno, u velikoj većini slučajeva bez oklevanja izabere adekvatan prenos. Zahvaljući njihovom broju (dakle 8), vožnja na auto-putu odvija se pri veoma niskim obrtajima. Pri autorizovanih 130 km/h vrti se na jedva 1.800 obrtaja, odnosno 200 više kada kazaljka brzinometra pokaže 150 km/h. Podrazumeva se da se ovo pozitivno odražava na nivo buke u kabini i potrošnju.

Focus SW veoma je dobro akustički izolovan. U ovakvim uslovima troši jedva 6 litara. Recimo još da umesto tri postavke funkcionisanja, kod Active pronalazimo još dva, za klizav put i sneg. Eco režim „umekša“ motor, dok Sport uglavnom reaguje na menjač (duže zadržava angažovani prenos), i donekle na električnu asistenciju upravljača (slabija), uz neizmenjen zvuk. Tim bolje, jer je motor uvek diskretan, tek prilikom snažnih ubrzanja prijatno zareži.

Inače, osim uz voženi agregat, ovaj menjač može se dobiti i u sprezi sa slabijim 1.5 EcoBost/120, kao i uz benzinski 1.0/125 i 1.5/150 ks. Naravno da je uz doplatu, jer za one s plićim džepom, u serijskoj opremi je ručni šestostepeni, jeftiniji za 1.700 evra.

Silaskom na regionalne puteve, kao i na zemljane, do izražaja dolazi udobno ogibljenje, koje nimalo ne kvari voznu dinamiku. Za jedan uzdignuti karavan, ponašanje na putu je na zavidnom nivou, a izleti u prirodu, kao što možete videti na fotografijama, su dozvoljeni.

Poterasmo ga tako kroz duboku travu i požnjevena pšenična polja, bez da smo oštetili karoseriju. Iako to do sada nisam naglasio, verovatno ste shvatili da ovaj Focus ima samo prednju „vuču“, kako bi se izvukao iz malo delikatnije situacije mogu mu pomoći miks gume M+S (kod našeg su bile standardne putne) i jedan od spomenutih režima.

Ukoliko se izabere za klizav teren, reakcija ABS-a i ESP-a kasni, odnosno ovi elektronski sistemi potpuno su isključeni kada se izabere program za sneg. Focus Active se dakle ne može pretvoriti u terensko vozilo, no od njega to niko ni ne traži. Naprotiv, sasvim opravdano očekuje se visok nivo aktivne sigurnosti, kao i dobra vozna dinamika. Nema problema, u zavisnosti od verzije, odnosno uz doplatu (Pack Technologie), Focus je sposoban samostalno ubrzati i kočiti do zadate brzine, kao i ostati u svojoj traci. Sistem funkcioniše savršeno, pod uslovom da su oznake na putu vidljive. Ruke se mogu skinuti s upravljača desetak sekundi, nakon čega insistira da ih stavite, tek sigurnosti radi.

Pametnih tehnologija je napretek (nećemo ih sve nabrajati), Ford je čak ponudio i određene aplikacije za mobilni telefon, preko kojeg se vozilo može zaključati i otključati, locirati, pa čak i pokrenuti (samo uz automatski menjač).

Kako je u ponudi na domaćem tržištu, prepuštam vam da pogledate detalje na sajtu proizvođača, kako po pitanju opreme, tako i cene. Za karavan se kreće između 16.290 (1.5 TiVCT/120 Trend), pa sve do 28.890 evra (2.0 EcoBlue/150 ST-Line Business). Doplata za  karavan iznosi 700 evra. Nažalost, izgleda da Active za sada nije u ponudi, a tek informacije radi, u Francuskoj je skuplji od adekvatno opremljenog običnog SW za oko 1.000 evra.

Konkretno, voženi je dostigao cenu od 31.500 evra. Kao što se moglo predvideti, tridesetak santimetara više komplikuje život u gradskoj sredini, posebno prilikom parkiranja. Srećom, svi mogući senzori i kamera za vožnju unazad, pomažu da se parkira u milimetar, dok povišeni klirens dozvoljava „pentranje“ po visokim ivičnjacima. Osim toga, plastične zaštite čuvaju karoseriju i dozvoljavaju lake kontakte na parkingu.

U ovakvim okolnostima primetio sam da menjač ponekad okleva (brzo prelaženja iz „drive“ u „rikverc“ i obrtnuto), kao i slabije „a-cup“, prilikom veoma male brzine. Za razliku od vožnje na otvorenom putu, gde se može zadovoljiti i sa manje od 5 litara, ovde je potrošnja često dvostruko veća. Sve u svemu, moj ukupni prosek iznosio je 6,2 litra, što je odličan skor za motor od dva litra radne zapremine, u kombinaciji s automatskim menjačem. Neko pre mene imao je i znatno bolji, nakon 1.600 pređenih kilometara na putnom računaru ostala je umemorisana potrošnja od 5,1 litar. Mora da ga je vozio kao po jajima…

Rezime

Šta još reći a ne slagati? Ukoliko sam prilikom prve test vožnje Focusa 1.5 EcoBlue/120 konstatovao da se radi o „dobroj berbi“, sada mirne zavesti mogu zaključiti da je SW Active 2.0 još bolji. Što bi rekli Francuzi „grande cru“ (odlična berba), karavan koja u svakom pogledu zadovoljava ukuse svih članova familije, računajući i kućnog ljubimca.

Zapravo ovaj Focus koketira sa superiornijim segmentom, kako po pitanju performansi i vozne dinamike, tako i kada je reč o unutrašnjem prostoru. Zahvaljujući širokoj ponudi agregata i raznim završnim nivoima, verujem da će se brzo nametnuti kao jedan od lidera u segmentu. Dobar automobil, posebno u kombinaciji sa voženim 2.0 EcoBlue, koji je, nažalost, skuplji za čitavih 4.000 evra od benzinskog 1.5 Ecoobost/150 ks, s isto tako automatskim menjačem A8.

Na razvijenim tržištima, gde je lov na dizele odavno započeo, ovo će verovatno „ohladiti“ brojne potencijalno zainteresovane kupce. S druge strane, ukoliko Focus SW Active 2.0 EcoBlue uporedimo s gore spomenutim konkurentima, tipa Golf Alltack 2.0 TDI 4Motion, Seat Leon X-Perience 2.0 TDI DSG7 4Drive i Škoda Octavia Scout 4×4 (svi poseduju integralni pogon), osetno je jeftiniji. U zemljama EU prvi košta bezmalo 40.000 evra, dok se cena za ostala dva kreće oko 35.000 evra. Kome pogon na sve točove nije imperativ, Focus se nameće kao odlična alternativa.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Ford Focus SW Active 2.0 EcoBlue/150

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: karavan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.690 x 1.850 x 1.500 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.700 mm
Zapremina prtljažnika: 605-1.653 l
Masa praznog vozila: 1.559 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/turbo dizel
Zapremina: 1.997 cm³
Snaga: 150 ks pri 3.500 o/min
Maks. obrtni moment: 370 Nm između 2.000 i 2.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: A/8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/50 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,5 s (8,7 s ručnim menjačem)
Maks. brzina: 205 km/h (208 km/h s ručnim menjačem)

Potrošnja i emisija

Gorivo: Evro dizel
Zapremina rezervoara: 47 l s dizel motorom (52 l uz benzinski)
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,6 /6,2 l/100 km
Emisija CO2: 114 g/km

Cena

Od 16.290 evra za SW

Dobre strane:

Moderan i robustan izgled, unutrašnji prostor, prtljažnik, snažan i ekonomičan agregat, odnos vozna dinamika/udobnost

Loše strane:

Dizel osetno skuplji od adekvatnog benzinskog agregata, težina, kvalitet pojedine plastike, savremeni elektronski sistemi uz doplatu
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 7,75
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 7,75
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8,25
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8,5 Ukupno 8,75
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost:8
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 8,17

(5623)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Jesu li točkovi od 18″ opcija ili standard za SW Active? Kod „običnog“ SW 2,0 TDCI su standard 16″. Pitam, jer na str. 319 upustva za upotrebu aktuelnog focusa SW piše: „Lanci za sneg montiraju se samo na prednje točkove. Nemojte koristi samozategljive lance za sneg. Lance za sneg koristite samo na sledećim dimenzijama točkova: • 195/65 R16. Nemojte koristiti lance za sneg deblje od 7mm. • 205/60 R16. Nemojte koristiti lance za sneg deblje od 10mm.“ Ako mu je 18″ stanard ( a mislim da nije, već da je to skupocena opcija), džaba mu klirens +3 cm a da… Pročitaj više »

Peki

Bonsoir Monsieur Moron, standardni su od 17 cola.

moron

Ko zna, možda zbog povećanog klirensa Active sa tih 17″ može i da „nisu lance“ 🙂 Mislim, taj Active bi trebalo da je namenjen i ljudima željnim neke „avanture“, a ne vidim kako nje može da bude ako tokom zime vlasnik tih kola ne sme u krajeve gde je moguće obavezna ili nužna i upotreba lanaca. Što se tiče cena koje si pominjao, imaš ispod link do dilerskog oglasa za karavan TDCI 95 (iz 2019 ) u paketu „Trend Edition“ ( sa opcionalima „Digitalni dvozonski automatski klima uređaj, tempomat, predni i zadni parking senzori, premium metalik boja.“),, koji košta 19.490… Pročitaj više »

moron

Neverovatno. Renault za Scenic ima lance za sneg.
Dve verzije lanaca ( plus i „čarape“ ).
I sve to za točkove od 20 cola …
Bravo ra zeno.

Mad Max

Pravi lubeničar…… Problem je cena. Ovaj testirani dizel sanduk sa boljom opremom ne bi smeo preći 22 – 23 000 €, inače zaista ne vidim svrhu kupovine, sem ako neko nije izgoreo po glavi….

moron

Ako je 22 hiljade granica, za te pare možeš uzeti sa TDCI 120 i 6MT najviši paket opreme (zaista veoma bogat), sa dosta „savremenih“ opcionala (pa i ACC, AEB, Full LED … ).
2,0 TDCI zaista ima preveliku doplatu ( 3.100-3.200, kako sa kojim menjačem i paketom, mada taj motor i dolazi samo sa najvišim paketom)

Mad Max

To onda ima logike. Ja sam u tekstu uočio cene oko 30 000, a nisam gledao cenovnik.
Što se Forda tče, on može imati samo jednu prednost, a to je povoljna – najniža cena od sve konkurencije.

Rajko

Ne izgleda loše ali kakav outdoor je moguc sa pogonom na dva točka? Nikakav.
Zato je octavia scout bolje resenje. Nudi i formu i sadržaj. Ovaj focus samo formu.

Peki

Naravno Rajko, no takva je tendencija. Kao i Crossoveri i SUV, koji se znatno bolje prodaju u verziji sa samo prednom vucom (4×4 pogon je ostno skuplji i tezi), i ovaj uzdignuti karavan samo je „sminka“. Pomaze ipak tih 3 cm vise, u Francuskoj cesto prave ivicnjake od 15 cm visine, da bi se parkiralo nekad se mora popeti na njih. Veca visina dobro dode i po losem putu, da ne kazem zemljanom, amortizeri imaju veci hod i vozilo je udobnije. Spomenuta Octavia Scout 4×4 je bolje resenje, ali ukoliko uporedis cene videces koliko naplacu integralni prenos, koji u vecini… Pročitaj više »

Rajko

Između oktavie scout TDI 185 DSG 4×4 i oktavie karavan istog motora,menjača i pogona je razlika oko hiljadu evra. Malo vise kod TSI 190, oko hiljadu i dvesta. Cena šminke,većih točkova i klirensa. Slicna cena sminke kao za fokus.
Kod običnog karavana,ako umesto 1,6 TDI uzmes 2,0 TDI, razlika je oko hiljadu i četristo. Kod fokusa? Tri-četiri hiljade?
Što se tiče samog Haldexa ili DSG,skoda ni to uopšte ne naplaćuje skuplje,već manje.
Zato se škoda dobro prodaje.

Peki

To je ok, ali koliko je skuplja Octavia Scout TDi 185 DSG 4×4 od ovog Focusa? U francuskoj, kao i mnogim drugim evropskim zemljama, preko 5.000 evra!

Rajko

U Srbiji ne postoje verzije koje bi bile uporedive snagom i pogonom. Svaki Scout je istovremeno 4×4 i 185 ili 190 ks i AT. Svaki taj dodatak snage,menjača i pogona svako naplaćuje pojedinačno oko dve hiljade . Zato focus active naizgled deluje jeftinije. A skuplji.

Peki

Motor Benzinski
2,0 TSI 4×4 140 kW/190 ks DSG 29.364 Dizel
2,0 TDI CR DPF 4×4 110 kW/150 ks DSG 29.676 2,0 TDI CR DPF 4×4 135 kW/185 ks DSG.
Na sajtu Skode za Srbiju postoji samo ovaj cenovnik za Scout

Mad Max

U Srbiji je škoda (pre)skupa, a nudi se u klot bedonosnim paketima, sa čudnim menjačima i opremom, koji nige više ne postoje. Skoda je u Srbiji „mašinica nularica“ koja šiša jage, a „lepo“ prolazi na državnim tenderima. Tačno je da je u glavama Srba i Bosanaca zamenila Golfa dvicu, ali da je (pre)skupa „kanturina“ je još tačnije.
U Evropi, to je vozilo za gastarbajtere, azilante, doseljenike sa Balkana, niže staležne grupe i sl…..
Pravi Italijan, Nemac, Francuz, škodu neće lako videtu u dvorištu….. Realno, što bi kupio Škodu, kad postoji VW ??

Rajko

Ako je skoda losa,a sto se tako dobro prodaje u svetu? A ne samo kod nas. Dobra prodaja, svuda, sve govori. O njihovim vozilima.

Mad Max

Misliš, Škoda se dobro prodaje u Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Svajcarskoj, Italiji i sl ? Tamo se škoda prodaje u obliku statističke greške. Ide dobro u Ex socijačističkim državama, sirotinji i bedi….. Skoda je Simplu Clever, uvali ti a da ne primetiš….. Imao je nekadašnji naš „online“ prijatelj, koji je kupio novu Fobiju, pa je reklamirao više puta, pa za nju dobio novu, koju je XXX puta opet reklamirao…. Ali i dalje propagira škodu kao Rols Rojs….. To bi Rajko i tvoj prijatelj, koliko se sećam, a ti beše „Rajko“na dve Fobije menjao samo sijalice (tako beše?) u tolikoj „beskonačkoj“ vožnji.… Pročitaj više »

Rajko

U Švajcarskoj ispred skode su samo VW, MB i BMW. Svi ostali iza. Sirotinja i budale tamo izgleda?

Peki

TREND Cena ( €) TREND EDITION Cena ( €) TREND EDITION BUSINESS Cena ( €) Benzinski motori Benzinski motori Benzinski motori 1.5 TiVCT 120 KS M6 € 16,290 1.5 TiVCT 120 KS M6 € 17,690 1.0 EcoBoost 100 KS M6 € 19,490 1.5 TiVCT 120 KS A6 € 17,890 1.5 TiVCT 120 KS A6 € 19,190 1.0 EcoBoost 125 KS M6 € 20,390 1.0 EcoBoost 100 KS M6 € 16,590 1.0 EcoBoost 100 KS M6 € 17,890 1.0 EcoBoost 125 KS A8 € 22,090 1.0 EcoBoost 125 KS M6 € 17,490 1.0 EcoBoost 125 KS M6 € 18,790 1.5 EcoBoost… Pročitaj više »

moron

Nebitno poredjenje (jer ne pripadaju istoj generaciji ), ali, ovaj 3 cm povišeni fokus karavan „active“ je niži skoro pet centimetara od prastarog i običnog 308 SW (mk1).
„Povišeni“ vs. „nepovišeni“ 🙂

Don

Centimetri su čudo. Btw Peki, uzmi metar pa opleti po gepeku da vidimo visinu,dužinu i širinu ravne površine gepeka (ove viškove odokativno procijenimo) i eto zapremine gepeka uz malo matematike. Citroen je nekad sa aktivnim ovjesom radio čuda, podignes auto kad ti se cefne da prijedjes preko policajca, ali i osjetiš koliko je povišeni nestabilnije od normalnog. No, ovo će sada biti moda s obzirom da su je najavili prije 4 godine, sad lagano ide ispiranje mozga o povišenim karavanima kao super opciji (a la SUV), mooda pod bubrege (kao što vidimo ovdje). Sve vam je to kao ovi samponi… Pročitaj više »

moron

Pojavio se i u cenovniku za Srbiju …

Joseph

Nikad više Ford Focus jer je skup za održavanje (niko ga nezna radi osim ovlaštenog) i crkaju „bezevezne“ stvari kao što je modul parking senzora cijene 236€ plus zamjena, prekidač gepeka 76€ dok sam našao na Aliexpresu za 8€ i dan danas radi. Plastika na vjerotrobranksom staklu i gumice oko prozora ružno izgledaju i počinju se savijati. U pitanju je Ford Focus mk2 iz 2010

moron

To su svi kvarovi za devet godina?

s mile

prijatelj, mali privrednik vozi ford fokus karavan već puno godina, kupuje ih sam u nemačkoj, 3 god stare ( dva kom do sad ),sa oko 150 000km, prvi je bio 1,8TDCi, vozio do 450000km, i prodao, prezadovoljan, pre dve god je kupio 1,6tdci, potrošnja oko 5L, većina otvoren put, prelazi oko 40 000km godišnje

na putu u Rumuniji sam video puno fokusa karavana ovog novog modela, baš mi se sviđa, a vidim da je i dobro prodavan….