1. Home
  2. Testovi
  3. Citroen E-Mehari – Slobodni elektron
Citroen E-Mehari – Slobodni elektron
7

Citroen E-Mehari – Slobodni elektron

1.30K
7
Podelite sa prijateljima:

Pedeset godina nakon prvog Meharija, Citroen je oživeo legendu za 21. vek. Na programu je nesvakidašnji dizajn, plastična karoserija, četiri sedišta i 100% električni pogon, čime je e-Mehari postao najoriginalnije vozilo ovakvog tipa.

Mnogo vremena je prošlo otkako nismo videli nešto retko originalno kod Citroena. Na stranu brojne restilizacije i nekoliko uspešnih modela, kada ovo kažem mislim na neku unikatnu kreaciju, koja iskače iz uobičajnih automobilskih šablona. Trebalo je dakle strpiti se sve do 2016., kada je na Salonu automobila u Ženevi predstavljen e-Mehari, nostalgična vizija malog električnog vozila, snažno inspirisana nekadašnjom legendom. E sad, neko će reći kako to i nije „pravi“ automobil, već igračka za plažu i izlete u prirodu… Možda, no i kao takav izazvao je ogromno oduševljenje i znatiželju, kako prilikom same promocije tako i tokom test vožnje. Gde god smo se zaustavili, pa i u vožnji, komunikacija sa ostalim učesnicima u saobraćuju mogla se svesti na „bravo Citroen, supersveže i originalno“.

Što jest jest, njegove forme i obline, uz upotrebu jarkih boja (pored plave, može se dobiti u narandžastoj, crvenoj, žutoj…)  kao da su kreirane u Diznilendu. Izvesni detalji, kao što su izdubljena vrata i veoma vertikalno vetrobransko staklo, asociraju na legendu, no na kraju je preovladao aktuelni stilski izraz proizvođača, koji pronalazimo kod C4 Picassa i Cactusa. A kada smo ga malo bolje zagledali iz profila, pronašli smo izvesne sličnosti s prvom generacijom Toyote RAV4. No veoma dobri poznavaoci automobilskih zbivanja, posebno u Francuskoj, verovatno će nakon ovih uvodnih rečenica primetiti kako je e-Mehari samo kopija jednog već postojećeg brenda, nazvanog Bluecar, odnosno Bluesummer, grupacije Bolloré!

Bollore-bluesummer

Apsolutno tačno, e- Mehari nije ništa drugo do unapređena verzija kabrioleta Bluesummer. Za neupućene, model Bluecar lansiran je par godina ranije i proizveden je u više desetina hiljada primeraka!? E da, iako nepoznat široj javnosti, Parižani znaju za njega, jer je bio sastavni deo flote električnih vozila za svakodnevno iznajmljivanje (otišli pod stečaj pre 2 godine, nakon što su izgubili ugovor s gradom).

 

Ukoliko ste pre koju godinu bili u poseti Gradu svetlosti, sigurno ste videli čudne metalizirane automobile, bez farbe i oznaka. Po ugledu na bicikle (Velib), postojale su i „stanice“ za brzo iznajmljivane automobila, poznate pod imenom Autolib (auto + liberte, odnosno „auto sloboda“). To znači da Citroen nije krenuo od „praznog papira“, već je troškove razvoja i proizvodnje sveo na minimum, preuzevši platformu, mehaničke sklopove, motor, baterije.., iz modela koji je naveliko dokazao svoju pouzdanost na pariskim ulicama.

Test inteligencije

Uzbuđen kao klinac koji očekuje rođendanski poklon, u podzemnom parkingu pres centra Citroena zatičem dva plava Meharija u „zimskoj garderobi“. Kao i nekadašnji, i ovaj Mehari poseduje kit za kišu i hladne dana, sastavljen od dvadesetak kilograma platna i plastike.

Konkretno, postoje dva pojačana krovna pokrivača, plus bočne zaštite. Iako su napolju bile tropske vrućine u vreme pisanja testa, ostavljam sve na svom mestu kako bi se uverio koliko je efikasna zaštitu od vetra pri višim brzinama. OK, počevši od 70-80 km/h, fijuče svugde po spojevima, ali kopče ne popuštaju. Nepodošljiva vrućina ipak me prisiljava da otvorim „prozore“, odnosno spustim „cibzar“ i zamotam providnu plastiku, što zahteva dve ruke i naravno zaustavljanje.

No ova čudna mašina i nije zamišljena za ovakav vid upotrebe, nakon par desetina kilometara odustajem od vožnje na otvorenom putu i uklanjam zaštite. Kao prvo, jer baterija počinje ozbiljno da se prazni, drugo zbog temperature u unutrašnjosti, koja se usled odsustva klima uređaja (ponuđen uz doplatu), popela na pedesetak stepeni. Kao pre više decenija u nekadašnjoj JNA, prilikom rasklapanja legendarne puške M-48, pažljivo skidam i odlažem redom deo po deo. Neophodna je opreznost, jer su usled iznenadne kiše kolege novinari na prezentaciji dobro iskisli, pošto za postavljanje zaštite treba najmanje desetak minuta!

Najlakše od svega je skinuti i postaviti prozore, koji su jednostavno „ubodeni“ u vrata, s dve velike metalne šipke. No upravo ovi, zajedno s okvirom, predstavljaju problem, nikako ne staju u prtljažnik zapremine 200 litara. Ostaje zadnja klupa, pod uslovom da vas je dvoje. Ova se može i oboriti, kada je izvodljivo transportovati dva bicikla i daske za surfovanje. Mi smo prozore i ostale zaštite ostavili kod kuće, ali smo se pre toga konsultovali vremensku prognozu.

Uostalom, čitav enterijer je otporan na vodu, računajući i plastificirana sedišta. Na podu su gumene prostirke, tako da se može oprati mlazom vode, mada lično verujem da bi menjačku jedinicu, sastavljena od tri poveća dugmeta (N, D i R), trebalo preventivno zaštiti nekakvom kesom. Bilo kako bilo, imali smo tu sreću da su nam trebale samo naočare za sunce i kačket, tako da je uživanje bilo potpuno.

Za plažu i grad

S jednom ovakvom napravom, moje blizankinje nije trebalo moliti da mi se priključe! Jedini problem bio je ko će na prednje sediše, bez obzira što se i na zadnjoj klupi ne osećamo loše. Prostor za kolena je izvrstan, no zbog male širine tri odrasle osobe biće na muci. Uostalom, e-Mehari je registrovan za samo četiri, s isto toliko sigurnosnih pojaseva. A kada smo kod sigurnosti, dva snažna luka štite putnike od eventualnog prevrtanja, ne i vazdušni jastuci, jer ih nema, čak ni u upravljaču.

Unutrašnjost je ogoljena do maksimuma, sedišta, upravljač, pedale i to je to! Radio aparat nije predviđen, no muzika se može slušati zahvaljujući audio sistemu „Parot“, sa dva zvučnika, i vašem mobilnom telefonu. Nema centralnog zaključavanja, odnosno nikavog zaključavanja vrata, samo se u jedan poveći boks, u dnu prtljažnika, mogu smestiti (zaključati) stvari od vrednosti.

Da bi se startovao motor, prvo se prođe elektronskim bedžom po senzoru na vetrobranskom staklu, a tek potom se upotrebljava kontakt ključ. Pre toga se mora „uspentrati“ za upravljač, jer je e-Mehari visok kao jedan ozbiljniji SUV.

 

Tim bolje po preglednost, dok je volan, gle čuda, podesiv po visini i dubini. Komandna tabla sastoji se od omanjeg displeja s numeričkim pokazivačem brzine, uz nekoliko funkcija, kao što su stanje baterije u procentima i temperatura vazduha. Centralna konzola obložena je nekakvom sunđerastom plastikom, dok je završna obrada u fazonu „jesi li ga sam pravio ili ti je neko pomagao“. No dobro, ni original iz 1968. godine nije na ovom polju bio ništa bolji, novajlija je barem u tome ostao dosledan, jer Mehari za 21. vek nema kao nekada dvocilindarski motor od 600 cm3, već električni agregat, maksimalne snage od 50 kW (68 ks), s maksimalnim obrtnim momentom od 140 Nm, raspoloživim odmah po polasku.

Napajaju ga „Lithium Métal Polymère“ baterije od 30 kWh, koje obezbeđuju autonomiju između 100 i 200 kilometara. Sve zavisi kako i gde se vozi, odnosno ukoliko je na otvorenom putu, gde ovaj Citroen može da pogura do 110 km/h, već nakon stotinak kilometra mora se potražiti „šteker“! U gradu je, uz malo dobre volje, posve izvodljivo preći 190-200 kilometara. Nakon toga sledi punjenje, u trajanju od 8-13 časova, u zavisnosti da li je priključen na takozvani WallBox od 16 A, ili klasični kućni priključak od 10 Ampera. Pažnja, čak i ukoliko su vam baterije skoro pune, morate ih ostaviti priključene na električnu mrežu, u protivnom rizikujete da se kompletno isprazne u roku od par dana.  Voženi sam recimo parkirao s 52% baterije, da bi sutradan pročitao na putnom računaru  kako mi je ostalo još 35%. Zauzvrat, „pun rezervoar“ košta vas samo nekoliko evra.

Skoro k’o pravi

Sve je to lepo, reći će neko, ali kako se Mehari ponaša na putu? Nema problema, kao što smo naveli za bazu je poslužila poznata platforma, na koju je nabačena plastična karoserija. Takozvana „Acryloitrile butadiène styrène“ smesa, dovoljno je kruta i lagana, uz to, lako se oblikuje i otporna je na udarce. Baš zbog toga nerazumljivo je zašto ima 1.400 kilograma, što je čak stotinak kilograma više od brata blizanca BlueSummer.

Uprkos tome, kao i skromnoj snazi motora, performanse su potpuno u duhu vozila. Ubrzanja do 50 km/h su na nivou skutera od 125 cm3 (6,4 sekundi), što znači da u gradskoj vožnji, kao i za skoknuti do plaže, nema nikavih problema. Ukoliko se malo brže uđe u sporednu ulicu ili jaču krivinu, oseti se snažno podupravljanje, no Citroen ga je snabdeo serijskin ABS-om i elektronskom kontrolom stabilnosti ESP. Ujedno, e-Mehari je obuven u gume Michelin Lattitude Cross, dimenzija 185/65 R15, i poseduje diskove na sva četiri točka. Kako je i odstojanje od tla značajno, plus mekano ogibljenje, izleti u prirodu su posve izvodljivi.

Rezime i cene

Kao sto smo rekli, maksimalna brzina je dovoljna za vožnju izvan grada (naš brzinomer pokazao je u jednom momentu čak 122 km/h), no u ovom slučaju distanca koju ste planirali prevaliti ne sme biti značajnija. Sve u svemu e-Mehari je veoma zabavna i dovoljno sigurna igračka, nažalost i skupa. Kataloška cena iznosi 25.000 evra, no u Francuskoj sva električna vozila imaju bonus od 6.000 evra, odnosno i do 10.000 evra ukoliko ga „menjate“ za dizel stariji od 10 godina. A ukoliko ste pomislili da je nakon električne verzije Citroen planirao i verziju s benzinskim agregatom, pogrešili ste. Ovo bi prouzrokovalo neprihvatljivo visoke troškove, dok je za razvoj električnog bilo neophodno jedva 7 meseci. Šteta, jer s toliko duha i šarma, uz jedan mali trocilindarski benzinac i cenu od 12-13 hiljada evra, mogao je ponovi slavu bivšeg.

Na kraju, strahovanja su se potvrdila opravdanim, nakon samo tri godine proizvodnja je obustavljena. Danas e-Mehari možete pronaći jedino kao polovnjak, s cenom između 8.000 i 15.000 evra. Prva navedena odnosi se na vozila iz 2016. s oko 20.000 pređenih kilometara, a poslednja na bezmalo nove primerke. Pronađoh i nekoliko vozila iz 2017. sa samo 500 pređenih kilometera, po bagatelnoj ceni od 10.000 evra. Interesantno, bez obzira što ovaj Citroen i nije „pravi“ automobil, već pre svega sredsvo za  zabavu i uživanje.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Citroen e-Mehari

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Kabriolet
Vrata/Sedišta: 2/4
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 3.810 x 1.728 x 1.653 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.430 mm
Zapremina prtljažnika: 200 – 800 l
Masa praznog vozila: 1.405  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: Sinhroni elektromotor
Zapremina: /
Snaga: 68 ks (50 kW)
Maks. obrtni moment: 140 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 1/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 185/65 R15

Performanse

Ubrzanje 0-50 km/h: 6,4 s
Maks. brzina: 110 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Električna struja
Zapremina rezervoara: baterija 30 kWh
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: Između 15-30 kWh – 22 kWh
Emisija CO2: /

Cena

Cena u FR za voženi model s baterijama, bez beneficija, pre prestanka proizvodnje  25.000 evra

Dobre strane:

Svež i originalan izgled, unutrašnji prostor, sigurno ponašanje na putu,  proverena pouzdanost, cena polovnog vozila

Komplikovano postavljanje zaštite, ograničena upotreba, rustična unutrašnjost, autonomija izvan grada, težina

Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 7,5
Enterijer: 6
Kvalitet izrade
Karoserija: 6 Ukupno 6
Kabina: 6
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Komfor
Napred: 7 Ukupno 6,75
Pozadi: 6,5
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 6,5
Performanse: 6
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 6 Ukupno 6,5
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: /
Efikasnost: /
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 6,90

(1296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

‘Mnogo vremena je prošlo otkako nismo videli nešto retko originalno kod Citroena. Na stranu brojne restilizacije i nekoliko uspešnih modela, kada ovo kažem mislim na neku unikatnu kreaciju…e-Mehari samo kopija jednog već postojećeg brenda, nazvanog Bluecar, odnosno Bluesummer, grupacije Bolloré!’ Tako da ipak niti sta originalno niti unikatno kod ovog Citroena, jer sta nismo videli kod starog Meharija, videli smo (ko je imao prilike) kod Bluecar. Steta sto se Citroen nije potrudio da barem nesto promeni, da npr ponudi solidniji i prakticniji vid zastite od vremena za koji ne treba toliko vremena da se postavi. Siguran sam da je to… Pročitaj više »

Peki

Gresis, Autolib koncept nije propao zato sto je bio ispred svog vremena, propao je zato sto je doslo do razlicitih interesa grada, odnosno gradonacelnice, i te kompanije. Isto se desilo i s biciklima, sistem je odlicno funkcionisao godinama, ali je po isteku ugovora od valjda 5 godina, raspisan kobajagi javni tender, pa ga je dobila firma koja nije imala ni neophodne kapacite ni financiska sredstva. Neko je tu strpale lepe novce u svoj dzep… Radovi su trajali dve godine jer se opet krenulo iz pocetka, racunajuci i tkz stanice, infrastrukturu, bicikle, drzace za njih…., da bi na kraju opstina Pariz… Pročitaj više »

D_C

Kao i uvek, zahvalan sam na iscrpnom odgovoru, pogotovo u vezi razloga propasti Autoliba. Ostacu pri tome da je Citroen trebao da pokaze koliko-toliko da su nesto unapredili na njemu. Osim nesto izmenjenog, svakako atraktivnijeg dizajna, ja ne vidim sta, no mozda gresim.

Peki

Ma ne, ne gresis po tom pitanju, kako rece Bungi, vozilo za zezanje, nema tu nista ozbiljno. Niti je koncept sazreo, niti su baterije kapacitetne. Rekao bih probni balon Citroena….
Pozzzzz

Bungi

Još jedan bagi na struju i to je sve. Od citroenove orginalnosti ima samo prednja svjetla i ništa više. Nema citroenovog volana sa 1 prečkom niti onog čija sredina ostaje prilikom motanja, nema splitera pored volana, nema hidrauličkog vješanja, ništa. Dobar je za zezanje loko,na neku od gradskih plaža i nazad. Od velikog citroena veliko ništa.

moron

Obustavljena prozvodnja „već“ posle tri godine? Toliko im je trebalo da „shvate“ 🙂

TNT

Svaki takav „probni model“, od starta osuđen na neuspeh, ma koliko razvojni troškovi bili mali, mi na kraju platimo kada kupimo neki od onih modela koji „imaju prođu“. Svaki pokušaj nabeđenih „talentovanih dizajnera“ sa jakim rodbinsko / poslovnim vezama koje su „napolju“ na mnogo višem nivou nego u SRB (da se ne lažemo), mi takođe plaćamo. Svaku investiciju u igračkice na baterije, svaki bonus koji CEO dobije, svaki bonus koji radnik dobije, svaku reklamu, svaki PR tekst… takođe. I onda se pitamo zašto su novi automobili sve skuplji i skuplji, a direktni troškovi sve niži i niži? Čekam dan kada… Pročitaj više »