1. Home
  2. Testovi
  3. DS4 1.5 BlueHDi/130 EAT8 Perfomanse Line+ – Premijum a la France (VIDEO)
DS4 1.5 BlueHDi/130 EAT8 Perfomanse Line+ – Premijum a la France (VIDEO)
97

DS4 1.5 BlueHDi/130 EAT8 Perfomanse Line+ – Premijum a la France (VIDEO)

4.64K
97
Podelite sa prijateljima:

Francuski brend DS probudio se nakon višegodišnjeg zimskog sna i gotovo istovremeno ponudio dva potpuno nova modela. Nedavno smo vam predstavili veliku i prestižnu limuzinu DS9, da bi danas red došao na prelepi hečbek DS4, koji se bez imalo kompleksa želi nadmetati s nemačkim premijum predstavnicima u C segmentu.

Gotovo sam siguran da će nakon ovako pretencioznog naslova mnogi od vas reći: „Eto, opet nam taj Rajković po ko zna koji put najavljuje jedan francuski model, koji se uzima za premijum!“ E da, baš tako, s tim da ovoga puta zaista verujem da sam ga pronašao, novi DS4, barem na papiru, poseduje sve što je neophodno za ulazak u ovaj privilegovani klub, počevši od dizajna, retko rafinirane unutrašnjosti i vrhunske opreme, pa sve do udobnosti kakvu samo jedan Citroen, pardon DS, može da pruži!

Da, da, nije šija nego vrat, DS je, barem na papiru, zaseban brend ima tome već 7-8 godina… Sva sreća po njega te bivšoj grupaciji PSA sve ide više manje k’o po loju, inače bi odavno „ugasio fenjer“, uzevši u obzir da je još do juče u ponudi imao tek dva, ne preterano tražena modela. Mali DS3 na muci je da se nametne kupcima, dok DS7, uprkos nespornom luksuzu i brojnim kvalitetima, košta „k’o đavo“, i u nemilosrdnoj je konkurenciji s najmanje tucetom veoma talentovanih konkurenata, računajući i one iz premijuma (Audi Q5, BMW X3, Mercedes GLC, Range Rover Evoque, Volvo XC60).

Evidentno je dakle da su odgovorni u grupaciji odlučili da investiraju u DS i spasu ga brodoloma, te se u tom cilju prošle godine na evropsko tlo iskrcao DS9 (proizvodi se u Kini) i par meseci kasnije dugo očekivani DS4. Podsećanja radi, proizvodnja bivšeg DS4 zaustavljena je 2018. godine, nakon 7 godina ne preterano uspešne karijere (prodato svega 170.000 primeraka). Radilo se o više manje preobučenom Citroenu C4, te iako je stil bio dopadljiv, uz nešto snažnije aregate, posedovao je mane koje mu kupci nisu oprostili. Mislim pre svega na mala zadnja vrata sa staklima koja se ne otvaraju i skučenim prostorom na klupi pozadi.

Bože koliko li sam samo imao muke da to objasnim carinicima prilikom našeg familijarnog putovanja s njim po Evropi 2012. godine (morao sam prilikom svake pasoške kontrole da izlazim iz kola i otvaram vrata kako bi carnici videli decu pozadi), o nezadovoljnim klincima bolje da ni ne pričam. Naprotiv, novi DS4 zamišljen je i realizovan kao potpuno novi model, uostalom s aktuenim Citroenom C4 ni ne deli platformu, već je postavljen na superiornijoj, istoj kao i njegov drugi bliski rođak Peugeot 308, odnosno nova Opel Astra.

Miss France

Asocijacija „le Festival Automobile International“ (verujem da vam ne moram prevoditi) zvanično je oformljena 2006. godine, s ciljem da svake godine izabere najlepši automobil. Žiri sastavljen od poznatih ličnosti iz sveta dizajna, arhitekture, marketinga, profesionalnih vozača, proglasio je tako DS4 najuspešnijom kreacijom godine! Lepo priznanje za uloženi trud dizajnera, ako mene pitate u potpunosti se slažem s ovakvim izborom. Najveći domaći konkurent nalazim da mu je novi 308, ali uz slabije agregate i u nižim, jeftinijim završnim nivoima, ne blista kao kada se radi o DS4.

Dakle bez ulaženja u detalje i detaljno opisivanje (fotografije govore same za sebe), treba pohvaliti elegantne i ujedno agresivne forme ovog hečbeka, koji se izdužio na čitavih 4,4 m. Ne znam zašto u njima pronađoh nešto Lexusa, verovatno zbog oštrih linija koje ga odlikuju, no DS4 se na kraju prepoznaje specifičnom svetlosnom grupom po ugledu na ostale modele kuće, kao i masivnom prednjom maskom. Uz ogromne zakrivljene „kljove“ (LED dnevna svetla), nema šanse da ga zamenite s nekim drugim modelom, DS4 se više nego uspešno distancira od konkurencije.

Nema tu „loših nota“, dizajneri su posvetili dužnu pažnju svakom i najmanjem detalju, u želji da od njega naprave određeni statusni simbol. Jedan od tih detalja svakako su kvake na vratima, koje elegantno iskliznu iz vrata čim se približi vozilu, kao i ogromni točkovi od 20 cola, retko viđeni u segmentu. Zapravo spoljašnji izgled varira od završnog nivoa, kao po običaju kod DS-a dodeljena su im imena poznatih pariskih znamenitosti: Bastille, Trocadero i Rivoli, plus voženi Perfomanse Line i Cross.

Ovde predstavljen distancira se sportskim stilom, umesto hromiranih delova i lajsni ovde je uglavnom sve crne boje, računajući i aluminijumske naplatke. Spomenuo sam i Cross verziju, kao što mu i samo ime kaže poseduje izvesne stilske elemente karakteristične za krosovere, tipa mikst gume, elektronsku „štaku“ Grip Control (optimizuje kontak s podlogom u otežanim uslovima vožnje), izmenjene branike i krovne nosače. Zna bogami da se dopadne i šarmira potencijalne kupce DS4, kako spomenutim detaljima tako i svojim kvazi krosover stilom (odstojanje od tla je za par santimetara veće nego li kod 308), verujte mi na reč u prirodi je još atraktivniji nego li na fotografijama.

Tim bolje po njega jer konkurencija je nemilosrdna, kada se treba ispisati ček od 50-ak hiljada evra verovatno će se mnogi zapitati nije li mudrije potrošiti tolike pare na neki renomirani nemački brend? Verovatno jeste, s godinama ovi će sigurno manje izgubiti na vrednosti, no ovoga puta uveren sam da će novi DS4 postići solidan komercijalni uspeh, u svakom slučaju znatno bolji od prethodnog. Uprkos tome može samo da sanja stotine hiljade prodatih primeraka kao recimo jedan Mercedes A klase ili GLA, BMW Serijee 1 i Audi A3. Jer izgled je jedno, a reputacija drugo, osim toga DS4 nema ni iz bliza toliko široku ponudu agregata kao nabrojani, iako izbor i nije toliko ograničen kao što bi se dalo pomisliti…

Rafiniran do bola

Novi DS4 već mesecima viđam na parkingu fabrike Poissy gde preuzimam test vozila (dakle pre zvanične prezentacije), njegove obline dobro su mi poznate. Ne i enterijer, koji sam do sada mogao videti samo kroz zatvoren prozor (i vrata naravno). Najzad, nakon desetak poslatih mejlova atašeu za štampu s molbom za test vožnju, smestih se u njegovu retko rafinisanu unutrašnjost, kakva uostalom i priliči modelu koji pretenduje na famozni premijum!

N,o ovde ne treba očekivati nesvakidašnje dizajnerske bravure, forme centralne armature su elegantne, jednostavne, uz obilatu upotrebu kvalitetnih materijala, dakle kože, aluminijuma i mekane plastike. Tim bolje, jer razno razne „kerefeke“ često se brzo demodiraju, nakon par godina nisu u duhu vremena! Dakle, razvučena je i presvučena crnom alkantarom, istom kao i na vratima, središnjoj konzoli i sedištima (u kombinaciji s kožom i platnom).

Znatno manje mi se dopala instrument tabla, po svemu sudeći pozajmljena iz Citroena C4. Radi se o ekranu skromnih dimenzija od 8 inča, koji ne impresionira ni dimenzijama ni grafikom, zauzvrat tu je retko veliki „head up“ displej, sa svim mogućim funkcijama. Pored njega predviđena su još dva ekrana, centralni od 10 inča, isti kao kod mnogih modela grupacije, i još jedan pored sklopke automatskog menjača od 5 inča.

Kada se položi šaka na za to predviđen oslonac, prstom se mogu izabrati pojedine funkcije, vidljive na centralnom ekranu (ne dakle na tom koji se dodiruje). U početku me je izludeo jer sam gledao u njega u iščekivanju da se nešto desi, greška, on zapravo i služi da se pogled ne spusti s puta, kao nekakva vrsta „miša“ kod laptopa. Ruku na srce sve mi to deluje pomalo komplikovano, no uzmite moje mišljenje s rezervom, „metuzalem“ sede kose nema više želje da eksperimentiše za upravljačem…

Naprotiv, itekako su mi se dopala sedišta s memorijom, koja su se tokom jednosedmične vožnje gostoljubivo pomerala napred/nazad, ne bi li mi omogućila što lakši ulazak/izlazak iz vozila. Osim toga savršeno obuhvataju telo, udobna su i sa svim mogućim električnim podešavanjima, uz mogućnost da se produži sedalni deo. Tako dođosmo i do ergonomije, besprekorne u svakom pogledu. Sada su i komande za podizače prozora na vratima, doista neuobičajno visoko postavljene, ali i to je bolje nego da su ih smestili na centralnu konzolu, kao kod nekadašnjeg DS5.

Ukoliko se ne varam i upravljač je preuzet iz Citroena C4, prijatno je „mesnat“ i opšiven kvalitetnom kožom, jedno mi je zametala ne preterano estetska „džomba“ u sredini (air bag). Obloge vrata su fantastične, na njima ne postoji vidljiv rukohvat već je integrisan u samu strukturu. Na njima su i izduvi za vazduh (klima i grejanje), tako da na centralnoj konzoli ni ne vidite te ne pretrano lepe rupetine. Desni lakat položen je na široki oslonac, ispod koga je veliki hlađeni boks. Za odlaganje sitnica predviđen je još jedan na centralnom tunelu, pored „ručice“ automatskog menjača, evidentno iste kao kod nedavno voženog Peugeota 308 Hybrid-Plug-in.

Poseduje poklopac kako bi se sakrile odložene sitnice, pored dve konzerve s osvežavajucim pićem u njega staje i smartfon, kako bi se beskontaktno napunio (doplata 250 evra). Kao što rekoh kvalitet materijala je vrhunski, apsolutno na nivou nemačkih predstavnika, što se odnosi i na završnu obradu! Ne znam da li zato što se proizvodi s druge strane reke Rajne, u Nemačkoj, ili je jednostavno kvalitet fabrikacije podignut na jedan viši nivo nego li u proizvodnim halama u Francuskoj…

U vezi ambijenta opet napomena da sve zavisi od gore navedenih završnih nivoa, što se ne odnosi samo na opremu, već i izbor boja i materijala. Kao što smo se navikli kod DS upotrebljena koža može biti izuzetno kvalitetna, s „pletenicom“ koja ide po sredini sedalnog dela na sedištima napred i pozadi. Na priloženim fotografija je između ostalih i jedan DS4 s belim sedištima i braon komandnom tablom, deluje božanski!

S prednjih sedišta pređimo na zadnju klupu, isto tako udobnu, ali je evidentno da više nismo u prvoj klasi! Name, prostor za kolena je ograničen, posebno uzevši u obzir da smo u vozilu od 4,4 m. Paradoksalno više ga ima za glave iako je zadnje staklo snažno zakošeno, u stilu jednog kupea. Sam prtljažnik je dostojan tog imena, za verzije s SUS motorom zapremina iznosi „lepih“ 430 litara, odnosno 40 litara manje uz plug-in hibrid.

Nema u dnu mesta za rezervni točak, barem ne u našoj verziji, gde pronađoh poveći bas zvučnik, odličnog Hi-Fi sitema Focal. U voženom primerku naslon za laktove u sredini ima prorez kroz koji se mogu provući duži predmeti. Kao što i priliči jednom lukusuznom vozilu peta vrata su s električnom asistencijom, podrazumeva se da mogu otvoriti/zatvoriti i jednostavnim povlačenjem stopla ispod branika.

Mešano meso

Sada bivša grupacija PSA bila je i ostala rezervisana prema totalnoj elektrifikaciji svojih vozila. Odgovorni su više puta ponovili da treba ići oprezno, postepeno, bez naprasnog ukidanja SUS agregata, što se odnosi i na dizele! OK, nema tu više snažnog agregata od dve litre, sve se svelo na mali 1.5 BlueHDi/130, upravo kao i kod Citroena C4, Peugeota 308 i ostalih modela kuće. Zapravo 100% električni DS4 nije ni ponuđen, za utehu na meniju su dve priključne hibridne verzije.

Priča se ponavlja, čitava „skalamerija“ ista je kao kod novog 308, što će reći da kupci mogu da biraju između slabije od 180 ks (biće dostupna za par meseci) i snažnije od 225 ks. Oba za bazu imaju benzinac 1.6, na koji je nakalemljen električni motor od 110 ks, uz bateriju od 13,2  kWh. Osnovna ponuda bazirana je na dobro poznatom trocilindarskom 1.2 PureTech od 130 ks, pored njega tu je i čisto benzinski 1.6 Pure Tech, isto tako snage 180 i 225 ks. Mali kuriozitet, sve verzije u paru su isključivo s automatskim EAT8 menjačem! Uzevši u obzir da je ovo moja prva test vožnja nisam bio previše probirljiv (biće ih još), mada sam tražio, ukoliko je to moguće, dizel blok.

Naime, planirali smo da skoknemo do najbližih planina na nekih 500 km od Pariza, ekonomičnom vožnjom gotovo smo mogli otići i vratiti se samo s jednim rezervoarom. Nažalost snega ni za lek, ništa ne beše od našeg putovanja, možda situacija bude bolja za koju sedmicu, za kada sam rezervisao novu Daciju Jogger… Dakle, još jednom dobro nam poznat dizel blok 1.5 BlueHDi spod haube, dušu dao za vozače koji prelaze par desetina hiljada kilometar godišnje. Po mogućstvu „cool“ vozače, jer 130 ks, koliko ovaj motor razvija, dovoljni su za jednu normalnu, umerenu vožnju, ne i energičnu.

Apriori perfomanse su zadovoljavajuće (10,9 s do 100 km/h i maksimalna brzina od preko 200 km/h), ali u DS4 poželeh više, bivši 2.0 BlueHDi/180 bio bi mu prava mera! Vozač se mora osloniti na 300 Nm i dobru elastičnost motora, uz svestranu pomoć odličnog EAT8 menjača. Izuzmemo li povišen nivo buke prilikom snažnih ubrzanja, donekle i u radu na mestu kada je hladan, ovaj blok poseduje sve što se očekuje od jednog savremenog dizela. Mislim pre svega na nizak nivo štetnih izduvnih gasova, zbog čega je uostalom još uvek u ponudi, kao i skromnu potrošnju. U poređenju s Peugeotom 308 1.5 BlueHDi/130 zabeležih nešto višu prosečnu od 6,3 litra dizela na 100 kilometara, đavo će ga znati da li zbog nepunih 100 kg više, lošije aerodinamike ili niske spoljašnje temperature!?

Ne preterano bitno jer je i dalje znatno niža od trocilindarskog 1.2 PureTech/130, od koga je ovaj dizel skuplji sa samo 1.000 evra. Za pohvalu, jer u principu razlika između dizela i benzinca slične snage u principu iznosi 2-2,5 hiljade evra. Dakle, najbolje što zna ovaj blok pokazuje na auto-putu, pored odlične izolacije, male buke od kotrljanja i šumova vazduha, treba istaći i niske obrtaje motora. Pri 130 km/h  vrti se na samo 2.000 o/min, ko se pridržava ograničenja proći će s oko 6 litara. Može i manje, znatno manje, vikend provedosmo u brvnari na jezeru do koje se stiže mešovitom vožnjom po prigradskim auto-putevima (brzina ograničena na 110 km/h) i nacionalima (ograničenje od 80 i 90 km/h), kada se zadovoljava s litrom goriva manje.

Dakle dobar mali blok, ali DS4 zaslužuje više, njegova šasija sposobna je podneti znatno snažnije agregate. Kao što rekoh ista je kao kod 308, s tim da DS4 poseduje elektronski kontrolisane amortizere na koje njegov brat nema pravo. Zašto je to važno?  Zato što su opciono u sprezi s sistemom DS Active Scan, koji uz pomoć kamere, smeštene u gornjem delu vetrobranskog stakla, „čita“ put desetak metara ispred vozila, kako bi se u deliću sekunde amortizeri adaptirali situaciji. Ako išta treba pohvaliti kod ovog kvazi Citroena to je svakako njegova udobnost, a da se ništa nije izgubilo na voznoj dinamici.

Po želji ova se može izmeniti, jednim od četiri programa (Eco, Comfort, Normal i Sport) utiče se na određene parametre, kao što su navedeni amortizeri, prenosni odnosi, jačina električne asistencije upravljača… Upravo zato pokajah se što ne tražih snažniji benzinac ili hibrid, kako bih za njegovim upravljačem istinski uživao u kvalitetima šasije. Sva sreća te se menjač pokazao na visini zadatka, adekvatnim izborom prenosa pomaže i agregatu i vozaču. Uz upravljač smeštene su dve male ručice za manuelno menjenje stepena prenosa, nije neophodno ali što da ne ukoliko je džaba…

Kao i svi savremeni automobili i DS4 poseduje „pametni“ regulator brzine, koji efikasno održava distancu s vozilom ispred, te ga ujedno zadržava u svojoj traci. Ne baš u sredini, da bi se izvršila korekcija treba se „očepiti“ linija. Svašta se ovde može pronaći od elektronskih pomagala, navešću samo sistem za noćno osmatranje s infracrvenom kamerom smeštenoj u znaku DS. Kao i kod DS7 sposoban je „napipati“ sva toplokrvna stvorenja na 200 metara, dakle znatno pre nego li ih obasjaju vrhunski LED farovi.

Naravno da je uz doplatu čak i uz voženi završni nivo Perfomanse Line + (1.800 u Francuskoj), kao i hi-fi sistem Focal s 14 zvučnika (1.250 evra), odnosno još nekoliko sistema kao što su Pack confort (električno podesiva sedišta s grejačima po ceni od 1.350 evra) i spomenuti Active Scan Susspension (auto adaptivni amortizeri za koje treba još 1.100 evra), zbog čega je cena voženog primerka dostigla čitavih 47.350 evra! Bez navedenih opcija košta oko 38.000 evra, dok za bazični Bastille + treba platiti 31.600 evra.

Ne, osnovna verzija nije očerupana, daleko od toga, uostalom skuplja je od slično opremljenog Peugeota 308 za skromnih 1.000 evra. Naprotiv, DS4 ubedljivo je jeftiniji, pa i snažniji i bolje opremljen od nemačke trojke Audi A3/BMW Serije 1/Mercedes A klase, naravno s dizel agregatima. Najniža cena odnosi se na trocilindarski 1.2 PureTech/130 (30.200 evra), a najviša na PHEV 225 ks La premiere, za koji treba 51.500 evra, bez uračunate subvencije koje pojedine zemlje daju za hibridna vozila. Deluje mnogo ali ovo je vrhunski završni nivo s praktično svim gore spomenutim opcijama.

Nakon svega napisanog verovatno je svima jasno da mi se dopao DS4, srećom po njega nisam jedini! Jer nakon početničkih grešaka koje je brend imao, možda i promašenih modelima, gde pre svega mislim na aktuelni DS3, ovoga puta odgovorni su uspešno korigovali nišan. Iako nije najperformantniji u segmentu, daleko od toga, sigurno je jedan od najprivlačnijih i najudobnijih, ujedno i najrafiniranijih. Dobar automobil, bez većih mana, čak je cena dobro odmerena uzevši u obzir opšte kvalitete.

Za dobro zdravlje brenda DS veoma je važno da se DS4 dopadne široj publici, nakon nedelju dana provedenih za njegovim upravljačem siguran sam i da hoće, ali se ne mogu očekivati prodajni rezultati na nivou jednog Peugeota 308. Ukoliko vam se svidi i eventualno poželite da ga pazarite, moraćete preko „grane“ (granice), u Srbiji se izgleda niko ne interesuje za DS, a bogami bi trebalo…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

DS4 1,5 BlueHDi/130 EAT8 Performance Line+

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.400 x 1.870 x 1.470 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.680 mm
Zapremina prtljažnika: 430 – 1.280 lit
Masa praznog vozila: 1.414 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/dizel
Radna zapremina: 1.499 cm3
Snaga: 130 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 300 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Automatski sa osam stepeni prenosa

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,9 s
Maks. brzina: 203 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 52 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,9/6,3 l/100 km
Emisija CO2: 125-129 g/km

Cena

Cena u Francuskoj od 30.200 evra 

Dobre strane:

Stil, opšta udobnost, kvalitet fabrikacije, ponašanje na putu, diskretan i ekonomičan agregat, vrhunska oprema, cena dizela tek neznatno viša od benzinskog 1.2 iste snage.  

Loše strane:

Prosečan prostor za putnike na zadnjoj klupi, ekran istrument table skromnih dimenzija, ograničene performanse dizela za ovako nadarenu šasiju  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,75 
Enterijer: 8,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8,5 Ukupno 8,5 
Kabina: 8,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,5 
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,5 
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 8,75 
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,5 
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8 
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 8,111

Cene u Francuskoj:

Verzija Co2 (g/km) Cena Bonus / Malus
II 1.2 PURETECH 130 BASTILLE + AUTO 136 (WLTP) 30 200 € 125 €
II 1.2 PURETECH 130 BASTILLE AUTO 135 (WLTP) 29 200 € 100 €
II 1.2 PURETECH 130 CROSS RIVOLI AUTO 136 (WLTP) 39 500 € 125 €
II 1.2 PURETECH 130 CROSS TROCADERO AUTO 136 (WLTP) 36 000 € 125 €
II 1.2 PURETECH 130 PERFORMANCE LINE + AUTO 136 (WLTP) 37 100 € 125 €
II 1.2 PURETECH 130 PERFORMANCE LINE AUTO 135 (WLTP) 32 900 € 100 €
II 1.2 PURETECH 130 RIVOLI AUTO 135 (WLTP) 38 900 € 100 €
II 1.2 PURETECH 130 TROCADERO AUTO 135 (WLTP) 35 400 € 100 €
II 1.5 BLUEHDI 130 BASTILLE + AUTO 126 (WLTP) 31 200 € 0 €
II 1.5 BLUEHDI 130 CROSS RIVOLI AUTO 127 (WLTP) 40 500 € 0 €
II 1.5 BLUEHDI 130 CROSS TROCADERO AUTO 126 (WLTP) 37 000 € 0 €
II 1.5 BLUEHDI 130 PERFORMANCE LINE + AUTO 126 (WLTP) 38 100 € 0 €
II 1.5 BLUEHDI 130 PERFORMANCE LINE AUTO 126 (WLTP) 33 900 € 0 €
II 1.5 BLUEHDI 130 RIVOLI AUTO 126 (WLTP) 39 900 € 0 €
II 1.5 BLUEHDI 130 TROCADERO AUTO 125 (WLTP) 36 400 € 0 €
II 1.6 E-TENSE 225 BASTILLE + AUTO 30 (WLTP) 38 200 € -1000 €
II 1.6 E-TENSE 225 CROSS RIVOLI AUTO 29 (WLTP) 47 500 € -1000 €
II 1.6 E-TENSE 225 CROSS TROCADERO AUTO 29 (WLTP) 44 000 € -1000 €
II 1.6 E-TENSE 225 LA PREMIERE AUTO 30 (WLTP) 51 500 € 0 €
II 1.6 E-TENSE 225 PERFORMANCE LINE + AUTO 30 (WLTP) 45 100 € -1000 €
II 1.6 E-TENSE 225 PERFORMANCE LINE AUTO 30 (WLTP) 40 900 € -1000 €
II 1.6 E-TENSE 225 RIVOLI AUTO 30 (WLTP) 46 900 € -1000 €
II 1.6 E-TENSE 225 TROCADERO AUTO 30 (WLTP) 43 400 € -1000 €
II 1.6 PURETECH 180 CROSS RIVOLI AUTO 148 (WLTP) 42 000 € 400 €
II 1.6 PURETECH 180 CROSS TROCADERO AUTO 147 (WLTP) 38 500 € 360 €
II 1.6 PURETECH 180 LA PREMIERE AUTO 148 (WLTP) 47 100 € 400 €
II 1.6 PURETECH 180 PERFORMANCE LINE + AUTO 147 (WLTP) 39 600 € 360 €
II 1.6 PURETECH 180 PERFORMANCE LINE AUTO 147 (WLTP) 35 400 € 360 €
II 1.6 PURETECH 180 RIVOLI AUTO 147 (WLTP) 41 400 € 360 €
II 1.6 PURETECH 180 TROCADERO AUTO 146 (WLTP) 37 900 € 330 €
II 1.6 PURETECH 225 CROSS RIVOLI AUTO 149 (WLTP) 44 600 € 450 €
II 1.6 PURETECH 225 LA PREMIERE AUTO 150 (WLTP) 49 700 € 540 €
II 1.6 PURETECH 225 PERFORMANCE LINE + AUTO 150 (WLTP) 42 200 € 540 €
II 1.6 PURETECH 225 RIVOLI AUTO 149 (WLTP) 44 000 € 450 €

 

(4644)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

97 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mojne te greske

DS7 nije konkurencija Q5,X3, Stelviu vec klasi ispod-q3, x1, Tonale …

Peki

Mojne da me ucis, molim te, DS7 je namerno smesten izmedu ova dva segmenta 😉 Uostalom danas je tesko definisati ko je konkurent kome i gde pripada…

E tu se slazem

Svakako, 3008 i Grandland su mu bratski modeli tako da maksimum medjusegment izmedju q3 i q5. Tesko direktno protiv q5, odmah se vidi razlika u velicini.

Izmenjeno 2 godine pre od strane E tu se slazem
Balkanboj

Sorry Peki, ali ovo je premijum koliko i Armani sat sa Miyota kvarcnim mehanizmom.

Sorry Citroën, no passaran

Peki

Balkanboj ne mogu da odolim a da te ne upitam jesi li seo i vozio bazicne modele nemackog „premijuma“? Ako jesi onda znas kakve agregate imaju, da su im dizeli slabiji od ovog u DS4, da se za sve doplacuje i da su ubedljivo skuplji. Tek nakon toga mozemo da pricamo o vrhunskim, sportskim verzijama istih, koji evidentno nadmasuju DS4 na mnogim poljima, ali po koju cenu???

Balkanboj

Nažalost, tu se prodaje ime. I to za prilične novce. Ime koje je zarađeno kvalitetom velikih limuzina.

Meni je Bavarian stvarno drag kao proizvođač, ali onaj nivo spartanske opreme u osnovnim modelima je stvarno uvreda za zdrav razum. Zato i smatram da je BMW najbolja kupovina kao polovni automobil. Što bolje opremljen. Do skora su nudili halogene farove u seriji 3, a Merc čak i na E kladi.

Pa opet, ono što sam vozio automobila Fr proizvođača mi ne leži. Najbolju ergonomiju imam kod dojče modela.

BB

Citroen je Citroen, a Mercedes je Renault 😂🤣😂

moron

Ko normalan bi dao 29.200 evra u FR za baznjak DS4 sa 130 ks i AT8 ( „iz BMW-a“ ), kad smo juče ovde na AR čitali vest da u FR može da se kupi škoda fobija TSI 95 sa petostepenim menjačem u vrhunskoj Monte Carlo opremi za samo 23.280 evra …

Meni tu dileme nema …

Peki

Moron druze pa kakve veze ima Fabija 1.0 TSi/95 s DS4 1.2/130?Pa to nije ni isti segment, ni motor ni menjac (obavezno automatski kod DS4), o kvalitetu izrade da ni ne govorim… Cak i osnovni model DS4 poseduje izuzetno bogatu opremu na kojoj mu jedan A3, kada vec pricamo o grupaciji VW, moze samo pozavideti! Pa ako tako gledamo na stvari za 18.000 evra imas super opremljen Jogger 1.0/110, DS4 ne kupuju ljudi koji ekonomisu, DS je ovde simbol prestiza, kakva bre Skoda…

moron

Peki, izvini, moja greška. Zaboravio sam da na kraj prethodnog posta stavim „smajli“ 😊
Tada bi bilo jasnije šta mislim o odnosu cena fabije i ovog DS4 😊

Peki

A ja zagrizo k’o saran…🤣

Matori

Ups!

moron

Izvini, nekada preteram sa sarkazmom 😊

Iznogud Časni

Ljudi, ja ne bih imao nista protiv kad bi mi neko ovo kupio. Jel valja?

moron

Sudeći po ovom dole što je Peki napisao, i DS4 pati od istih „bolesti“ kao i 308 mk3.
Doduše, u poslednjem GT Pack nivou opreme, čak i 308 mk3 dolazi na nivo baznog yarisa 🙂

“ …Kao i svi savremeni automobili i DS4 poseduje „pametni“ regulator brzine, koji efikasno održava distancu s vozilom ispred, te ga ujedno zadržava u svojoj traci. Ne baš u sredini, da bi se izvršila korekcija treba se „očepiti“ linija …“

moron

Znači, uskoro i test Joggera?
Bogu hvala, napokon nešto normalno. I ispod 25 hiljada evra…
Peki, ako mogu da sugerišem, nemoj baznjak ako već bude proleće …

Peki

Dadose mi Jogger 1.0 90/100, dakle ima ugreden i gas. Zavrsni nivo Confort, iznad njega su Extreme i Extreme +, verzija s 5 sedista… Ma uelna klima i jos stosta, cena 16.700 evra….

moron

Opet TNG verzija, sa 160/170 Nm? To će biti već treći test tog istog motora? Sem toga, slabo je za Jogger-a, nije to Sandero ili Logan.
Takvo vozilo „traži“ barem onih 200 Nm koje nudi 1,0 TCe 110.
Inače, čitam neki dan na Fiat forumu, kako su relativno skupocene te TNG dizne kod tih vozila sa fabričkim TNG-om. Kada to dospe za redovnu zamenu, neće tu ni najmanje biti osmeha na licu.

Peki

Cuj, nema tu mnogo izbora, mada kazu da ce Jogger biti ponuden i s dizel motorom… Dakle za prvo druzenje verzija s 5 sedista i TNG, za sledece obecajem s 7 mesta i uz snazniji 1.0/110 ks. Vazi? 😉

Iznogud Časni

Mogli ste samo to preko e-maila da ne trujete AR sa daciom, bitte! :-S

moron

Ako nemaš izbora, i nude ti samo ECO-G, onda nema razloga da tebe „pljujemo“ 🙂 Biće mi drago ako se pojavi ta DCI verzija, jer mislim da takvo vozilo, koje može da bude sedmosed ( a što znači i da napunjen može da prebaci dve tone ) , prosto vapi za dobrim obrtnim momentom, inače ćeš se uzbrdo osećati kao da voziš TAM-80. To ECO-G u tim uslovima nikako ne može da pruži, a čak je i 1,0 TCe 110 sa svojih 200 Nm tu u dobrom deficitu, mada je bez dileme zbog boljeg momenta i veće snage sigurno prijatniji… Pročitaj više »

da11

Samo njemacka dvojka mogu biti premium Mercedes i BMW, sve ostalo nije ni blizu.

moron

Nije mi jasno kako je benzinac sa 130 ks i 230 Nm samo hiljadu evra jeftiniji od dizela iste snage i 300 Nm, a sa cilindrom više.

Peki

Da bi pogurali prodaju dizela…

M M

Šta bi ovo bilo? Neki France glumac premijuma, na 3 klipa.
Auuuu

moron

Ovaj ima četiri
A i dizel.

M M

Čak 8 „verzija “ ima troklipnjaka. Pri tom neki koštaju i 40 000 a troklipnjak.
Za pohvalu je dizel. Ali najjači 130 ks….. „Premijum“ a šije ga jedna Oktavija koja još jezdi na 2,0 TDI, i cenom dalekooo ispod ovih 40 000 koliko košta troklipnjak.

TheStig

Šije oktavija sva vozila ako treba prevesti trulog zeljeza ili stocne hrane kao sto ti radis. Luzeru prestani da smaras i bavi se svojim otpadom.

Dragan Niš

Ja sa Oktavijom iz 2020, benzinac, 1.5tsi i 150ks, 250Nm na 1500 obrataja, vozim porodicu evo skoro 2 godine i 40k km.

Izvinite što nisam procenio da treba da potrošim više novca na nov auto od onoliko koliko sam potrošio.

TheStig

Nisi trebao da potrosis vise nego manje. Ta oktavija koju si kupio ne vrijedi tih para. Em si uzeo pogresan motor. Koji ce ti djavo benzinac iz vw? Defektni motori totalno. Da si uzeo dizela pa hajd. Polako druze. 40 000 je mala kilometraza. Da Bog da on tebe sluzi ali ti vw benzinci nisu sreca 🙂

Dragan Niš

Da, prihvatam da sam možda napravio grešku, a da ne želim da to ponovim.
Pa Vas molim za savet, preporuku, koji auto sam trebao da kupim za četvoročlanu porodicu (188, 186, 182 i 170cm), za skoro potpuno medjugradska putovanja od 100km do 500km na 2 do 7 dana, za preko 20 kkm godišnje. Da ne bude dizel, i da ne košta više od 18k eura (ovo je bilo sredinom 2020 god).
I naravno, molim Vas na šta treba da posebno obratim pažnju za pomenuti motor, s obzirom da ste napisali da sam „uzeo pogrešan motor“?

TheStig

Ja sam mlađi od tebe. Ovdje smo svi drugari na AR. Na „ti“ je mnogo ljepše. 😀 Obzirom da si napisao da ćeš prelaziti 20 k km godišnje dizel automatik bi bio idealan iz ekonomskih razloga. Benzinac ima smisla ako ne prelaziš mnogo jer je jeftiniji u samoj kupovini. Ja nemam porodicu još uvijek. Ja bih svakako gledao nekog karavana jer SUV vozila ne favorizujem. Mogu napisati svoje favorite ali ovdje ima mnogo iskusnijih i kompetentnijih ljudi za pitanje koje si postavio.

Morone pomozi čovjeku. Ti si ekspert za probleme sa visinom i porodične automobile 😀

M M

Idiote, kome si ti „drugar“ ovde?? Ti si običan bot, konj s Romanije, koji je uništio lep gušt ovoga mesta. Sram te bilo!
Zar ne vidiš da je čovek skoro kupio auto koji mu odgovara, a ti ga zajebavaš!?
Pa još kao „ti“ konj, uključuješ u priču morona!
Alooo, budaloooo!
Za tebe važi rec – DILEJA.
Edukuj se na Vukajliji šta bi tačno značila. Selenu moj

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
Renault Terminator

Ljubi te brat,ne vređaj konje,to su plemenite životinje.On je običan ćuslan.

moron

2020. godina je davno prošlo vreme.
I cene iz te godine ( i ponuda modela ) se nikada vratiti neće.
Danas za te pare možeš svakako da kupiš Daciu Jogger 1,0 TCe 110. Možda ne baš „u full-u“, ali svakako jako blizu tome, sve, naravno, posmatrano samo u svetlu ponude dačije

M M

Ne primaj se na ovu kljusinu s Romanije. Seljačina ne pere noge a vozi KIJU. I samo zna za KIJU, koja ima SELEN BLOKOVE. On bolje za života od KIJE nije ni video, pa došo ovde pun konjskog samopouzdanja da hebava normalan narod.

Renault Terminator

To ti je intelektualna seljačina-ćuslan😁

moron

Ako ne grešim, taj HDI 130 je jači od onoga u tvojoj oktaviji A7? Zašto je onda taj HDI nedovoljan ? Što se tiče 3-cilindraša, ima ih i prethodna i sadašnja octavia. Kao što i ona ima plug-in hibrid. PSA sa 1,6 benzincem, VW sa 1,4. U čemu je onda ta velika razlika u motorizaciji ? Ako ćemo da cepidlačimo, VW-ov plug-in je uvek samo 2WD (zato mnogi kritikuju i Tiguana), a PSA ima i 4WD u plug-in izdanju. Naravno, VW nudi i potentnije dizele. Drugu vrstu automatskih menjača. Ali, da je trenutna PSA motorizacija baš tako jadna, daleko od… Pročitaj više »

M M

Ovde se radi o „premijum“ izdanju. To bi značilo, da bi se DS trebao porediti s Audijem a ne sa VW (tek ne sa Skodom). A poenta je što Skoda ima 2,0 TDI (sadašnja nema manje), sa motorima od 150 ks. Znači, taj motor #otkida“ uzduž i popreko i ovi max benzinjaru u DS-u, a kamo dizel.

moron

Na žalost, dizelima su odavno dani odbrojani i njihova prodaja je sve manja i manja, tako da VW-u taj 2,0 dizel neće biti bilo kakva prednost. Imaju ga, primera radi, i Golf i Tiguan, pa im prodaja vrtloglavo pada. Sandero uopšte dizela u ponudi nema, a prodaja mu raste
Slažem se da bi DS-u trebala i neka dodatna motorizacija. Kao recimo onaj raniji 1,6 turbo sa bar 200 ks ili onaj jači plug in od 300 ks.

M M

Sad će porasti prodaja dizela. Vrlo brzo. Koliko vidim po pekijevij tabeli, ovde je malus 0 za dizela. Pa pitam ko bi bio lud da kupi benzinca u ovakvom autu?
Koliko znam Golf je i dalje najprodavaniji. Skoda otkida na tržištma za koja je namenjena. Audi već da ne pričam. I kod njih je dizel najveći deo prodaje. Da ga nema, pukla bi kompanija

moron

Prodaja dizela neće rasti, bez obzira na brend.

Što se tiče Golfa, „provak“ je u 2021. bio na „minus 50%“ sa prodajom u odnosu na 2019 …

M M

Ne računaš ovaj haos koji se dešava. Manjak elektronskih komponenti, manjak pameti, manjak ljudskosti, slobode…. NIje relevantno, jer je većina udara baš namenjeno Nemcima. Nisu se za džabe aktivirala gov***na iz Koreje i Japana i pojavila se Tesla niodkud. Nije se slučajno „zabranio“ dizel, nisu se slućajno pogasile nuklearke u Nemačkoj, ne stoji za dabe prazan „Severni tok 2“. Polako, ovo je samo prvo poluvreme…. A ako se sećaš, sve je počelo sa dizelgejtom….. Nešto poput Račka, Markala….. Sad ti kažem, sedeći nov auto koji kupim (ako ga i kupim) biće čist Kinez….. Videćeš. Do tada ako bude nužde, biće… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
Nikola

Vozim DS5 2017 2,od . Uvek kad sednem u kola na licu mi osmeh od uva do uva ! Pa vi vidite . .

Nikola

Kao nekad u Saba 9-3 . . naj auto ikad ✈✈✈

Iznogud Časni

Aaa sta ste napali na Sekija? Uostalom, ko mu kriv kad nije na vrijeme otišao u penziju i uživao u suncu južne turske jer si tamo može priuštiti novi stan na moru za 40k € i jeftinoj hrani. A ak ima vise može i u spaniji, i tamo je 2010 bila jeftina nekretnina, sad ne znam cijene.

TheStig

Dzabe jeftin stan j jeftina hrana kad su režije visoke moj Iznogude. Uvijek ima kvaka.

Iznogud Časni

Otkud ti to? Nisu visoke uopće.

M M

Računa prema cenama na Romaniji….. Za drugo ne zna.

TheStig

Jesu moj druze. Voda, struja, komunalije, odrzavanje, prilicno skupo. Imam prijatelje koju su razmisljali o kupovini stana u Turskoj pa odustali iz pomenutih razloga.

Iznogud Časni

Koliko?

Iznogud Časni

Mersin , 2 osobe u 85m2 530 lira režije. Za 4 osobe ti tamo treba oko 9800 lira na mjesec, mislim da je rentanje stana uključeno u tu cijenu što je oko 2000 lira. Recimo prosječna plata tamo oko 380€, inžinjere oko 900 a zubar 2100, doktor oko 1600 a sestra oko 800 eura dakako

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
TheStig

Mozda je sad situacija nesto bolja kako je lira otisla u helać. Prije ove inflacija je bila lirka otprilike sa konvertibilnom markom. Sad je bas potonula. Ako imas kesa ovdje pa da imas cisto stan za odmor tamo to je ok. Da se tamo zivi, onda stan nije opcija. Turska ima niska primanja. Prosjecna plata oko 450 eur. Da bi zarađivao u Turskoj 10 000 lira trebas biti visokoobrazovan i imati dobar bas posao.

Iznogud Časni

Pa šeki je u penziji, visok nije a ovo za obrazovan 🤭🤭🤪 njemu Vrancuska peMzija kaplje, drug moj, a to nije bilo kaj. Da uživa čovjek dok još ima ovo malo godina…pol tam pola vam …dok unučad ne dodju, pa se ćerka vrne njemu na grbacu.

Izgubio mi hajduk pa sam takav sad da bih pobio pola svijeta….rušio bih, palio bih, abam ti trenera, kraljevstvo za tramezzanija.😮🤧

Iznogud Časni

Uglavnom plata sestre i ing.stroj je ista.hahha lude zemlje..a zubar prejebe sve. Apotekar dobije 1300€.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
TheStig

Zubari kerebece sve i kod nas. Vise para nego u banci 😂Znam da mi je kolega jedan govorio da ima nekog prijatelja i da se godisnje u Turskoj placa porez na stambeni prostor, kod njega nekj stan 150 m² oko 200 eur godisnje. Ima tih nekakvih nameta. Nabere se.

Eto napravili smo racunicu Pekiju. Samo da se useli 😁

Iznogud Časni

Ovdje ako hoćeš imat kera, plaćaš godišnje porez na njega, tako da za srednjeg rasta dzukelu plaćaš 180€. Porez za stan imaš svugdje, meni u Zagrebu naplaćivali i prirez, a prelili su čašu sa porezom po m3, kad su zrak počeli naplaćivati. Mora sam da bježim. Šeki, najbolje u Izmiru kupi stan i eto nas na ljetovanju kod tebe (besplatnom).
Stig, Jesil ti šito Šekija?!🤪🤭😁 Bebe Reko da ga šitamo, pa ono pitam za prijatelja.

TheStig

Ma Morona cemo uvaliti u pregovore sa Pekijem. Peki samo njega priznaje na AR. Nek nam izganja neku dobru tarifu za ljetovanje kod Peksona 😆Bicemo Iznogud i ja dobri. Necemo mnogo jalijati po Antaliji.

Iznogud Časni

Znaš ti da sam ja preko godine gnjavio Hasana za test da bi me on poslušao o napisao najbolji tekst otkad je ARa. Godinu dana sam govorio šekiju da leti avionom, da bi na kraju kad je otkrio avion počeo da priča kako nema smisla više putovat autom, što nije tačno ali nećemo o tome. Morona odvikavam godinama od dilde jer nema teorije da ga pomiče u garaži. Samo nikako da ih nagovorima na utrku stipsa na Musinoj Gori u čast slavnog Muse. Vidiš, da je stari Izi bio u pravu…samo su oni krvopije pa na slamčicu mi piju krv.🤭… Pročitaj više »

TheStig

Vidim ja da u tebi ima potencijala 😆Kad si tako nadahnut de i mene nagovori na sta pametno. 🤑

Iznogud Časni

Jesam, na servis.

moron

Ne diraj mi Fruškać … 😊😊Danas sam tamo bez pauze pregazio preko 20 km, zajedno sa ovom lutalicom, koja me je pratila od prvog do poslednjeg koraka šumom. A da sa mnom nje hteo ni da podeli „bonžite“ koje sam imao.
Očito, on više ceni zdravu, prirodnu ishranu 😊
comment image

Iznogud Časni

En’, sliko psa dok ser.., 😒 plaćaš li porez na tog djavola?! (Sad vidjeh , lutalica ). Ti 20 km po brdu?! Znaš li ti šta je 20 km?! Sumnjam.
Hasane, on trenira, a ti? Kad će trka, to vi meni recite?! Nema nam ni majmuna dugo. Orangutana, moracemo nekog novog ubacit u trku. Ko se javlja?!

Gazda vas sve časti sa 10 ćevapčića!! Tako je Reko. I veli poruci Šekiju da ništa od ljetovanja, osim ako hoće u vlastitoj režiji( moraću da ga šitam🤭). stipsa jedan.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
moron

Nije problem „po brdu“ preći 20 km bez pauze ( trebalo mi je oko 4,5 sata), ali jeste problem posle toga sesti u kola i voziti kući preko sat vremena. To me uvek ubija. Bezbednosno.

Iznogud Časni

20km pa nije problem!? Marširanje! Marš na Fruškmanu!

J4ZZ3R

Drug orangutan planira CX60, mada mu oko ide ne Lexus NX… Čovek ima stila

J4ZZ3R

Potcenjuješ cenu i nutritivne vrednosti oraha 🙂

Iznogud Časni

Nešto kontam, ajmo se oparit sad u cvijetu mladosti🤪 pa unajmis 11 zubara, ionako su u bijelom i nek zarađuju za nas, ionako manje boli i patnje nanose od onih 11 ajduka….

Iznogud Časni

9800 lira, je 630€, 530 lira je 34€

BB

„Odgovorni su više puta ponovili da treba ići oprezno, postepeno, bez naprasnog ukidanja SUS agregata,“ pa gdje su ti odgovorni kad je u pitanju Berlingo, Rifter i Combo? 😠😠

Iznogud Časni

Ko su ti odgovorni? Daj imena.

BB

Šitaj Pekija…

Iznogud Časni

Šitam Šekija? Šeki,da te šitam!🤭🤪

moron

„Ludilo mozga“.
Ali, činjenica je i da je za putničku verziju dosta visok, što u onim bržim fazama dosta surovog WLTP testa generiše suviše CO2 …

BB

Oko 6,8 litara na 100 pri 130… Nema mnogo auta koji idu manje. A brže i ne idem (da me ne sretne negdje WLTP policija)…

moron

Za WLTP policiju te razumem, ali …
Vidi kako ta velika visina Berlinga kolje (pri većim brzinama), podaci sa Spritmonitor.de, za Rifter 1,2T od 130 ks vs CRV 1,5T od 173 ks, razlika prosečn prijavljene potrošnje je oko jedan litar ( 7,37 / 8,38 ):

https://www.spritmonitor.de/en/overview/18-Honda/174-CR-V.html?fueltype=2&constyear_s=2018&constyear_e=2022&power_s=170&power_e=180&gearing=1&powerunit=2

https://www.spritmonitor.de/en/overview/36-Peugeot/1713-Rifter.html?fueltype=2&constyear_s=2018&constyear_e=2022&power_s=125&power_e=135&powerunit=2

Naravno, u varijanti sa HDI 130 niko protiv dizela nema šanse ( bude oko 6,2-6,3, što je u granicama svega što i to pominješ):

https://www.spritmonitor.de/en/overview/36-Peugeot/1713-Rifter.html?fueltype=1&constyear_s=2018&constyear_e=2022&powerunit=2

BB

Pa zar nisu stavili 3 cilindra da manje troši? 😜
Hajd uporedi ovo sa nekim SUV troklipcem.
A kako čitam testove i prijavljene potrošnje i ono što gledam na instrument tabli, Berlingo ne mora da se stidi svoje visine i potrošnje, bolji je od većine. Ili ja uvijek vozim niz vjetar? 🤔 😉

moron

Mogu oni sa 1,2T da skinu i još dva cilindra, ali, on će i dalje biti za oko 20 cm viši od prosečnog krosovera ili SUV-a C segmenta. To će, naravno, doneti ogroman komfor putnicima, praktičnost i neke benefite o kojima drugi ne mogu ni da sanjaju, ali, po WLTP-u deo testa „veoma visok režim“ ide i malo iznad 130 km/h i tu Berlingo i braća u benzinskoj varijanti u tom režimu vožnje ima da pije više goriva nego bilo koji pomenuti SUV ili krosover. Prosto, to je fizika i tu nema pomoći, pri čemu veoma ekonomični dizel ne može… Pročitaj više »

Iznogud Časni

A sta se vas dva spiritmonitorišete? Ko će klikat, daj sažetak. Ja ni Sekija ne citam a da ću ovo.

BB

Hoće da mi dokažu kako Berlingo mnogo troši, a ja se ne dam…

moron

E, moj „Kalimero“ …
Nema tu leka. Na žalost.

Iznogud Časni

Pa ne tiskas ga u garaži pa da ti troši 7.2l na 100. Lako je njemu.

moron

Pa, mnogo je drugačije 😊
Jer, 3008 ima i plug-in verziju, a ona „kombinovano“ ima deklarisanu WLTP potrošnju od 1,3 litra (kao što Jurkovićev RAV Plug-In ima samo 1 litar ) i onda takav jedan plug-in 3008 u smislu flotne emisije može da „kompenzuje“ barem 5 običnih 😊
A Berlingo/Rifter nema tu (lažno) „ekonomično deklarisanu“ verziju.
Inače, kako videh na jednom sajtu ( https://www.ultimatespecs.com/ ) taj Plug-in 3008 na auto putu ( tj. „veoma visok režim“ po WLTP ) troši više nego Rifter običan benzinac u tom istom režimu …
Svet je pun nepravde … Seti se samo Kalimera …

BB

Ali Berlingo ima potpuno električni (vele da troši nula litara 😉) a 3008 nema. Šta ćemo sad? A druga stvar nek naprave Berlinga sa plugovima, baterije možeš rasporediti u duplom podu, neće se ni osjetiti manjak prtljažnika. Ako aerodinamika smeta SUS motoru, onom na struju smeta još više. Ako strujać ima ograničenje brzine, pa uvedi ga i na benz i dizel, meni 130 dosta. Dakle ima milion načina da se ima u ponudi auto po principu vuk sit i ovce na broju, a oni izabrali jedini način da ga izbace oz ponude. Da, nek naprave model za nas koji će… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Klada

Marko Bgd

Auto je prelep i hvala na clanku. Ja samo da podelim iskustva voznje C4 blueHDI 130 EAT 8 posle 4 meseca. Dakle ne zalim sto sam cekao na isporuku skoro 5,5 meseci, udoban i lak za voznju. Potrosnja u gradu 7,1 lit pri prosecnoj brzini 18km/h. Pre 7 dana prvi duzi put BGD-Kaprun i nazad sa krovnim koferom za skije i nas cetvoro (deca odrasla vec, ali vole da skijaju) i pri prosecnoj brzini 119 km/h ode potrosnja na skoro 8lit, Hajde da napomenem da sam tempomat drzao na 135km/h kroz SRB zbog one zezancije sa merenjem vremena, a 150km/h… Pročitaj više »

BB

A šta će WLTP sa krovnim koferima? Hoće li ih zabraniti, jer dižu potrišnju 😉.

moron

Pa, da vozi povišenog benzinca, ne da ne bi krovni kofer na njega stavljao, već bi gledao da ga snizi, Eibach opruge mu stavi ili barem krov da mu odseče 😀

moron

Pre svakog preticanja na auto putu ( kada si u fazi sustizanja ) obavezno gasi radarski tempomat – ako imaš želju da onome ispred „ulaziš u dupe“ …
Ili ako ti je radarski tempomat uključen pretiči na auto putu „kako Bog zapoveda“ – blagovremeno predji u levu traku.

Marko Bgd

Mislim da se to setovanje rastojanja adaptivnog tempomata moze podesavati (near – middle- far) , ali ne stigoh jos sve da probam 🙂

moron

Možeš ti, naravno, setovati „udaljenost“ kod radarskog tempomata, ali navike su navike i ti ćeš baš zbog navika iz ranijeg perioda, na auto putu pri preticanju značajno sporijeg vozila u toj fazi sustizanja ( osim ako veoma rano nisi prešao u levu traku ), uvek biti u riziku da ti ( u odnos na radar) drugačije proceniš kada je „poslednji voz“ za prebacivanje u levo. A ako ti proceniš drugačije, radarski tempomat će nepotrebno i neželjeno da te uspori. I baš zato ja ga na auto putu uvek gasim pre preticanja, osim ako je iza mene očigledno baš „prava pustinja“… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Ulaziš u dupe? Koji ste vi pederi :-))

moron

Da, sa Fiatom bih mogao bukvalno „ući u dupe“ onom ispred, jer Fiat nije tako „elektronski senzibilan“ 🙂
Kod njega, sve je samo do „rukovaoca radne mašine“ .

Rade

Ovo je najlepsi francuski auto jos od pezoa 504 kupe…..

Čmire

Kad su francuzi znali da naprave automobil da valja?

zikapn

DS7 NIJE KONKURENT q5, x3, glc..ne brkajmo babe i zabe..DS7 je direktan proizvod proizasao iz produzavanja C5 i 3008 karoserije, bukvalno luksuzna verzija 5008..a to nije klasa iznad, to je samo produzavanje medj.rastojanja a to ne cini klasu iznad, dakle DS7 je konkurent 5008, kodiaq, teraco koji su samo produzene varijante 3008, karoq, ateca itd..nikako kase iznad zbog svoje duzine!

Izmenjeno 2 godine pre od strane zikapn