1. Home
  2. Industrija
  3. Kako je Ypsilon spasio Lanciju od propasti…
Kako je Ypsilon spasio Lanciju od propasti…
10

Kako je Ypsilon spasio Lanciju od propasti…

2.32K
10
Podelite sa prijateljima:

Maleni hečbek je jedini razlog zašto italijanska marka uveliko nije otišla u istoriju.

Malo je brendova koji imaju tako bogatu i slavnu prošlost kao što je to slučaj sa Lancijom. Od nekadašnje reli ikone i sinonima za potentne automobile stiglo se do asocijacije na “žensko vozilo”.

Dobro ste pročitali, cilj nove uprave Lancije je da se otarasi slike “ženskog proizvođača”, koju je ta marka stekla u poslednjih desetak godina. Ovaj atribut zaradila je na osnovu ogromne popularnosti Ypsilona među ženskom populacijom na Apeninskom poluostrvu.

Od legendarne Delte Integrale do „ženske marke“, put je očito vrlo kratak…

No, kako bismo u potpunosti razumeli kako je ovaj as iz B segmenta spasio Lanciju, moramo se vratiti u ne tako davnu prošlost, u doba kada je tadašnjom FCA alijansom komandovao Serđo Markione. Markione i njegova neinventivna i nesposobna družina, kumovali su gotovo potpunom uništavanju Lancije.

Sve je počelo 2011. godine kada je Lancia počela da prodaje prepakovane automobile američkog Chryslera. Potonja marka nikada nije imala neku finu reputaciju u Evropi, pa je ovaj potez loše dočekan od strane kupaca.

Da budemo potpuno iskreni, kriza Lancije bila je višedecenijska i prema italijanskim izvorima, koreni su počeli još početkom devedesetih godina prošlog veka. Ilustracije radi, 1990. godine ova marka je imala više od 300.000 prodatih automobila, a 2010. samo 100.000…

Dakle, Markione je mnogo obećavao, ali nije ispunio većinu svojih pompeznih najava. Već 2015. godine Lancia obustavlja isporuke prepakovanih Chryslerovih modela, a od 2017. godine dostupna je samo na matičnom tržištu.

Ovde na scenu stupa glavni heroj naše priče – Ypsilon. Apetit Italijana za malim, gradskim automobilima poznat je decenijama unazad, stoga nije bilo čudno da je upravo ovaj model o(p)stao kao noseći stub Lancije.

Od pomenute 2017. godine prodaja Lancije bazirana je samo na jednom vozilu – navedenom hečbeku. Podsetimo, ovaj model je na tržištu od 2011. godine, što ga prema modernim merilima automobilske industrije slobodno može svrstati u kategoriju dinosaurusa.

Vrlo je zanimljivo kako je Lancia uspela da održi sebe u životu upravo zahvaljujući Ypsilonu. Aktuelni model je suštinski blizanac Fiatove Pande, ali je smešten u sferu subkompaktnih vozila, naspram Pande koja je u A segmentu.

Lancia je više puta pribegavala restilizaciji treće iteracije Ypsilona, poslednji put je ažuriran u februaru prošle godine, kada je izmenjen anfas, dodat novi ekran na centralnoj konzoli, a revidirana je i paleta motora.

Uz to, italijanski proizvođač je u prethodnih desetak godina plasirao zaista ogromnu količinu specijalnih edicija Ypsilona. Svake godine pojavi se bar neko vanredno izdanje koje se razlikuje od standardnog modela pre svega u vizuelnom smislu. Primera radi, 2019. godine pojavile su se dve posebne edicije pod nazivom Black Noir i Monogram. Sve to je omogućilo Ypsilonu da bude vrlo ubedljiv sa druge strane Jadranskog mora.

Lancijin subkompakt je godinama unazad jedan od najprodavanijih modela u Italiji. Šta više, prethodne godine je sa 43.375 registracija bio treći najpopularniji automobila u ovoj mediteranskoj zemlji, a ispred njega bio je Fiatov dvojac Panda/500.

Već sada, Ypsilon je ubedljivi bestseler u istoriji Lancije sa više od 1,7 miliona isporučenih jedinica. Ta brojka će samo nastaviti da raste, jer pre svega, aktuelni model ostaje na tržištu još dve godine. A onda će dobiti i naslednika.

Šta nosi budućnost?!

Stellantis je, za razliku od FCA, uvideo potencijal Lancije i rešio da joj da mogućnost da ponovo “raširi krila”. Obnova je već počela i u planu su tri nova modela za ovaj brend. Jedan od njih je i naredna generacija Ypsilona koja bi trebalo da se pojavi 2024. godine.

Taj model trebalo bi da se proizvodi u Španiji u fabrici u Saragosi. Tamo se već montira Opel Corsa, a nakon restilizacije veruje se da će i Peugeot 208 preći u taj pogon. Ovakav razvoj događaja potpuno je logičan, jer bi sledeći Ypsilon trebalo da koristi CMP platformu, odnosno njen evolutivni iskorak, i samim tim vrlo sličan sa ostalim gradskim asovima iz Stellantisa. U prevodu, to znači da će i naredni Ypsilon imati pravo na EV izdanje, kao i druga braća iz Opela, Peugeota…

Šanse za uspeh narednog Ypsilona na evropskom tlu su ogromne. Pre svega, B segment su premijum brendovi gotovo potpuno napustili, trenutno je tu uz Mini samo Audi, ali će nemačka marka uskoro penzionisati A1 i napustiti tu klasu.

Dakle, ostaje više prostora za Lanciju i Ypsilon koji bi mogli da naprave veliki rezultat na Starom kontinentu. Nakon Ypsilona, italijanski brend plasiraće 2026. godine električni kupeoliki krosover, da bi 2028. godina obeležila grandiozni povratak legendarne Delte.

Đorđe Platiša

(2324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Da se ne zavaravamo nikad više Lancia neće, niti može biti ono šta je bila. Njena samostalnost polako je počela da se gubi od 1969. kada ju je preuzeo Fiat… E sad svaki njen budući automobil biće kopija nekog PSA modela (DS linije najverovatnije), a jedino originalno što će moći u tom okviru da ponudi biće dizajn… Da stvari budu još gore ti novi modeli vjerovatno se neće ni proizvoditi u Italiji (kao što je bio slučaj dok je bila pod Fiatom)… Nema tu više nikakve simbolike, a ni tradicije, samo industrijski celofan. Naravno to ne znači da se brend… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Iznogud Časni

Oni će prodavati onima koji se ne sjećaju/ne znaju šta je Lancia, njima nije bitno što je klon Pežoa. Nove generacije, šta smo mi to izrodili?!🤮

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Bungi

Pravi naslov bi trebalo da glasi „Kako je Fiat uništio italijanski Mercedes“.

DUDE

Srecno!
Sto se mene tice – samo Delta Integrale, rodjaci…Uzmu AlfaRomeo Giulia Q4 2.0 280ks, prepakuju u hatchback…ihaaaajjj!

BB

Da ne bude „dildonale“? 😉

Iznogud Časni

Za anale:)

Miki

Trebalo bi napraviti clanak o Markioneu i njegovim godinama u fiatu. Mnogo obecanja ali…

Iznogud Časni

Ako budu koristili prodajne salone psa, i tamo budu jednako tretirani, ima šanse da se dobro prodaju, dildo će ionako slabo ići.

Zsphere

Moguće i da bude na platformi od Giulie i to bi uz dobar dizajn bilo sasvim dovoljno da je izdvoji od PSA i pozicionira bas tamo gdje treba. Uh kako bi se mogla napraviti dobra Lancia na platformi od Giulie. I Jos za AR nedostaje model za broj veći od Giulie da zaokruži gamu, a odlično bi došla i nova Thema na takvoj platformi.

Dovoljno

Mogli su i na platformi Alfe 4c da naprave novi Stratos. I još svašta nešto a ne da spadnu na jedan maleni hečbek. Kada kažem mogli su mislim na rukovodstvo FCA.