1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. BMW 507 iz 1957. godine prodat za 2,4 miliona evra
BMW 507 iz 1957. godine prodat za 2,4 miliona evra

BMW 507 iz 1957. godine prodat za 2,4 miliona evra

449
7
Podelite sa prijateljima:

Retki BMW 507 koji je 43 godine čuvan ali i negovan u istoj porodici upravo je prodat na aukciji za 2,38 miliona evra. Proizvedeno je samo 254 primerka ovog sada istorijskog roadstera.

Roadster 507 je jedan od najpoželjnijih BMW-a danas, i vremenom je poprimio istorijski značaj za brend. Ali nekoliko zvezda koje su posedovale 507, uključujući Elvisa Prislija ili Alena Delona, ponekad nateraju ljude da zaborave da je model bio komercijalni neuspeh nemačkog proizvođača.

Mercedes 300 SL je bio glavni konkurent u Sjedinjenim Državama, ali je previsoka cena 507 bila sinonim za rani kraj njegove karijere. Proizvedeno je samo 254 primerka, između 1955. i 1959. godine. Jedan od njih, koji je u vlasništvu i čuvanju iste porodice više od četrdeset godina, nedavno je ponovo izašao na svetlo dana da bi bio prodat na aukciji.

Proizvodnja BMW-a 507 podeljena je u dve serije, od kojih je prva proizvedena do juna 1957. Primerak o kome je ovde reč je serija 2, prepoznatljiva posebno po poklopcu rezervoara za gorivo koji se nalazi na njegovom desnom zadnjem krilu.

Ovo je jedan od trinaest 507 koji su isporučeni novi u Venecuelu. Njegov prvi vlasnik bio je američki biznismen Lester Stebins, koji je živeo u Karakasu kada je naručio svoj kabriolet. Napuštajući fabriku sa svetloplavom karoserijom i opcionim odgovarajućim tvrdim krovom, Stebins je 507 prefarbao u belo.

Ventilator hladnjaka Jaguara veći od originalnog i otvor za usis vazduha na dnu vetrobranskog stakla su ugrađeni kako bi pomogli automobilu da izdrži vruću i vlažnu venecuelansku klimu. Stebins je „poneo“ svoj BMW sa sobom kada se preselio u Kanadu 1961. godine.

Osamnaest godina kasnije, prodao ga je izvesnom Džeku Kroku koji ga je dao prefarbati u metalik plavu boju iz kataloga Pontiaca, koju i danas nosi. Ubrzo nakon toga, u septembru 1979. godine, automobil je kupio Herman Bold, koji je gajio strast prema BMW-u 507 sa svojim bratom Gerhardom u Filadelfiji, u Sjedinjenim Državama.

Smatran rezervnim automobilom u slučaju da ostali primerci 507 braće Bold bude van stroja, plavi automobil je tada ostao u suvom skladištu, uz redovno održavanje i startovanje.

Ovaj BMW 507 sa brojem šasije 70059 se može voziti i još uvek ima svoj originalni 3,2-litarski V8 motor od 150 konjskih snaga, felne Rudge, tvrdi krov, kao i dodatnu opremu kao što je komplet alata i dokumentacija.

Bohams ga je prodao na aukciji 30. septembra u okviru konkursne prodaje Audrena na Roud Ajlendu, SAD. Uspeo je da izazove entuzijazam kolekcionara i pronašao je kupca za 2.315.000 dolara uključujući proviziju, ili približno 2,38 miliona evra, čime je postao jedan od najskupljih BMW-a u istoriji.

Rekord drži 507 pokojnog vozača Džona Surtisa koji je Bonhams prodao 2018. za 3.809.500 funti, što je ekvivalent od 5,04 miliona evra.

AutoRepublika

(449)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A kako Porsche nije smio nazvati svoj model 901, tj. sa nulom u sredini a BMW može?

Inače interesantan dizajn…

Zsphere

Mislim da je BMW predstavio 507 nekoliko godina prije nego je Pezo zastitio cifre sa nulom u sredini.

xtrimi

Mislim da je bio pravljen pre zaštite a namena je bila da se prodaje isključivo u USA. Ako se dobro sećam priče prilikom posete muzeju. Tako da možda i zato ima nulu u sredini.

Yankee

Citao sam negde da Peugeot zapravo nema nikakvo pravo sa 0 u sredini vec da je jednostavno bio prvi koji je nazivao automobile sa 3 broja sa 0 u sredini, pa zbog toga skoro niko drugi ne zeli da radi isto. Cak i u slucaju Porschea 911, Peugeot nije pretio tuzbom vec se samo pozalio da su 3 broja sa 0 u sredini nesto po cemu je najpoznatiji, a Porsche nije zeleo da se svadja pa je promenio. Cak je i Porsche kasnije imao gomilu trkackih auta sa 0 u sredini (904, 906, 907, 908, 909, itd).

Iznogud Časni

47? Imam juga, 40 godina star, lupan bar 5 puta, al ko nov, bil mogo dobit i ja 2 milje eura za njega?🤪😁💪

Bungi

Trebao bi Domagoj Đukec malo da pogleda ove stare BMW – e prije nego što totalno upropasti čuvenu marku iz Minhena. Možda nešto i nauči.?

Laki

Bravo za komentar junače.