1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Bezimeni automobil
Zanimljivost dana: Bezimeni automobil

Zanimljivost dana: Bezimeni automobil

580
0
Podelite sa prijateljima:

Automobilski proizvođači ulažu velike napore da svojim modelima daju imena koja će ih predstavljati u najboljem svetlu i biti prepoznata na prvi pogled. Međutim, početkom prošlog veka je postojala kompanija iz američke savezne savezne države Ilinois čiji proizvod uopšte nije imao ime, do te mere da je bio poznat kao “Automobil bez imena“.

Firma se predstavljala kao “Department C“ iz grada Čikaga, iako je zapravo bilo reč o lokaciji, a ne o imenu. Oni su preuzeli fabriku u kojoj se nekada proizvodio malo poznati Reliable-Daytona. Novi proizvod je reklamiran kao “dobro opremljen, brz i efikasan“, a nedostatak imena je objašnjen kao ideja da vlasnik može sam da izabere koje god ime želi.

Ovaj podatak zapravo nije bio redak u navedenom periodu, ali je većina proizvođača imala određenu barem neku oznaku po kojoj su poznati, dok su kupci određivali ime modela. “Automobil bez imena“ se pojavio u prodaji 1909. godine sa benzinskim agregatom od 30 konjskih snaga, trostepenim manuelnim menjačem i mogućnošću izbora za kupca u pogledu karoserijskog izvođenja.

Naime, kupac je mogao da bira između kupea, limuzine i roudstera. Početna cena je iznosila 1.700 američkih dolara, a prevedeno na današnju vrednost novca reč je o sumi od 48.000 zelenih novčanica. Kako automobil nije imao ime, tako je nepoznato koliko ih je tačno proizvedeno, ali rizik se verovatno nije isplatio pošto je proizvod već naredne godine uveo zvanično ime FAL i to prezimenima najvećih investitora (Fantleroj, Averil i Lov).

Međutim, prodaja je nastavila da bude problem i FAL je zvanično bankrotirao posle 1914. godine. Do današnjeg dana model iz 1909. godine je jedini u Americi koji nije imao ime ili zvaničnu oznaku.

Zoran Tomasović

(580)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments