1. Home
  2. Istorija
  3. Danas je Golfodan na AutoRepublici – najveća privatna kolekcija
Danas je Golfodan na AutoRepublici – najveća privatna kolekcija

Danas je Golfodan na AutoRepublici – najveća privatna kolekcija

587
0
Podelite sa prijateljima:

I pre nego što pitate – ne, vlasnik nije sa Balkana. Mada, nije ni tako udaljen od nas…

Jozef Juza iz Austrije u svojoj kolekciji ima čak 114 Volkswagen Golfova, od čega su neki primerci poprilično retki i čudni. Ovaj dimničar je kupio svoj prvi Golf za posao još tokom 1970-ih godina, a reč je o Caddy pikapu.

Od tada kolekcija je počela da raste pa je Juza dodao i standardan hedžbek za svakodnevnu vožnju, Cabrio za leto, GTI za zabavu vikendom i Country za zimu, ili kako on kaže – po jedan Golf za svaku priliku. On dodaje da je prvi put kada je seo u Golfa, zaključio da je reč o automobilu upravo za njega, od pozicije sedišta, zabavne vožnje pa do praktičnosti.

Sredinom 1990-ih godina u kolekciju je stigao i Golf prve generacije sa povećim spojlerom proizvedenim od strane samostalne kuće za modifikovanje automobila, a od tada cilj je bio skupiti ređe primerke koje publika ne viđa svakodnevno.

Juza kaže da još jedan od razloga njegove velike kolekcije leži i u podatku da je ovaj nemački automobil jako pristupačan i da ga je često prevoz koštao više od samog Golfa. U njegovoj kolekciji se danas nalazi i jedan od retkih koncepta iz 1974. godine sa horizontalnim vratima na šine, zatim dva rana koncepta električnog Golfa, i G60 Limited Edition koji je proizveden u samo 71 jedinici.

Ovaj specijalni automobil je razvijen od strane Volkswagen Motorsporta za profesionalne trke i razvijao je 207 konjskih snaga. Tu je i jednako impresivni Golf Rallye iz 1989. godine sa 181 konjskom snagom.

Najveći deo Juzine kolekcije su ipak GTI modeli iz prve dve generacije. Među njima su i Oettinger GTI sa 150 “grla” i jedini proizvedeni GTI, sa skupocenom „Nappa“ kožom, drvenim enterijerom i telefonom.

Juza želi da zadrži automobile u originalnom stanju, a njegov omiljeni automobil je onaj koji pokazuje 999.992 kilometara na satu.

On je zatim „isključio“ sat da bi prešao dodatnih 150.000 km pre nego što je automobil parkiran.

Tokom 2019. godine publika će moći da lično vidi njegovu kolekciju kada Juza planira da u Beču otvori muzej. Kada se to bude dogodilo, sasvim smo sigurni da ćete imati priliku da čitate priču iz ovog muzeja.

Ako je neko ostao željan priče o Golfu, preporučujemo da pročitate kompletnu istoriju prvih šest generacija legende, koja se nalazi u odgovarajućoj rubrici na našim stranicama.

Zoran Tomasović

(587)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments