1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je nastao legendarni Dodge Viper
Zanimljivost dana: Kako je nastao legendarni Dodge Viper

Zanimljivost dana: Kako je nastao legendarni Dodge Viper

1.38K
28
Podelite sa prijateljima:

Jednog dana u februaru 1988. godine, tokom petominutne diskusije između Chryslerovog predsednika Roberta Luca i dizajnera Toma Gejla, rođen je jedan od najznačajnijih američkih automobila devedesetih godina – Dodge Viper. Gejl se priseća tog momenta kada ga je Luc pozvao u svoju kancelariju, pokazao mu sliku Shelby Cobre iz šezdesetih godina, i hitno naredio izradu crteža moderne verzije.

Predsednik firme je želeo automobil koji će odlikovati moderni dizajn i tehnologija, ali on nije smeo da bude kontrolisan elektronikom, već je vozač morao da ima potpunu kontrolu.

To je od samog starta izuzelo ovaj automobil od italijanske konkurencije kao što su Ferrari i Lamborghini, ali zbog planirane visoke cene, i od domaćih sportskih automobila kao što je Chevrolet Corvette. Dodge Viper je predstavljen krajem osamdesetih godina, ali njegova istorija vuče poreklo mnogo ranije.

Firmu je predvodio genije za marketing Li Ajakoka (najpoznatiji kao tvorac Forda Mustanga) i tokom godina je investirao novac u male i ekonomične automobile pod kodnom oznakom K-Cars i minivanove koji su se pokazali ogromnim uspehom i kao veoma profitabilni, što je otvorilo budžet i za sportski novitet koji bi predvodio firmu na račun imidža. Sredinom 1985. godine ideja je rođena i urađeni su prvi crteži automobila koji je danas poznat kao prototip Izod.

U istom periodu, Luc je bio predsednik Chryslerove divizije za komercijalna vozila i ona je radila na novom motoru. Ovaj agregat je trebalo da bude dostupan samo u najvećim vozilima kompanije, a posle dužeg razmišljanja odlučeno je da takav motor donese deset cilindara da bi se prestigla konkurencija.

Iako je navedeni V10 trebalo da odlikuje visok obrtni moment na niskim obrtajima kolenastog vratila, Luc je shvatio da uz minimalne modifikacije takav motor može da pokreće i sportski automobil. Chrysleru je išlo u korist što je u istom periodu sarađivao sa legendarnim Kerolom Šelbijem, koji je modifikovao vozila marki Plymouth, Dodge i Chrysler, kome je ideja predstavljenja.

Posle samo devedeset minuta diskusije, Šelbi i Luc su imali generalnu ideju o tome kakav je Viper trebalo da bude – moderna verzija čuvene Shelby Cobre. Zanimljivo je da je Kerol u navedenom periodu čekao na presađivanje srca i nije znao koliko dugo će da živi. Ideja o modernoj verziji njegove čuvene Cobre se činila kao poslednje veliko delo u karijeri jedne od ikona američke automobilske industrije.

Prvi prototip je bio spreman za samo tri sedmice nakon što su urađeni prvi crteži, ali je trebalo proći tri godine pre nego što je počeo rad i na konceptu. Luc ga je po prvi put video 1988. godine i bio je iznenađen što automobil izgleda dosta modernije nego što je očekivao, a dizajnerska sličnost sa Cobrom je bila minimalna.

Naime, iako su dva automobila delila određene karakteristike, kao što su dugačka hauba, kratak prtljažnik i par sedišta, Viper je u dosta većoj meri imao aerodinamične linije. Po uzoru na Cobru, Viper je takođe dobio ime po zmiji otrovnici, a zvanično predstavljanje je usledilo na Salonu automobila u Detroitu 1989. godine. Publika je odlično prihvatila ovaj model, a u roku od nekoliko sati, Chrysler je dobio veliki broj uplata za serijski automobil, iako u tom momentu nisu postojali neki konkretniji planovi s njim u vezi.

Pod pritiskom publike, Ajakoka je objavio da će Viper ipak ući u serijsku proizvodnju u seriji skromnog obima. Za razliku od perioda u kome se proizvodio, kada su čak i jeftini kompakti imali pogon na sva četiri točka i grejače u sedištima, Dodgeov velikan je nudio samo osnovnu opremu (rani modeli nisu imali čak ni klimu) i prenosio snagu na zadnje točkove preko šestostepenog manualnog menjača.

Serijski model je zadržao 8,0-litarski V10 motor koji je razvijao 400 „konja“ i maksimalnih 609 Nm obrtnog momenta, a blok je razvijen od aluminijuma i to od strane italijanskog proizvođača vozila Lamborghinija, koji je tada bio pod kontrolom Chryslera. Magazin Car & Driver je bio prvi koji je testirao Vipera i uspeo je da zabeleži ubrzanje od nule do 100 km/h za 4,4 sekunde, što su bili bolji brojevi od tada najboljeg američkog sportskog automobila – Chevroleta Corvette. Ono što je krasilo Viper i što ga je razlikovalo od italijanskih i nemačkih superautomobila je to što nije imao mnogo elektronike, i vozač se morao dosta namučiti da kontroliše automobil.

Zvanično predstavljanje je usledilo na Indianapolisu 500 davne 1991. godine, tada najvećoj američkoj trci, kada je Kerol provozao Viper kao takozvani „pace car“. Prva godina proizvodnje je bila 1992. kada je isporučeno samo 196 primeraka. Chrysler je odlučio da ih rasporedi među 2.800 salona, zavisno od brojeva prodaje najvećeg konkurenta s oznakama Corvette prethodnih godina.

Zahvaljujući ograničenim kontingentima proizvodnje, neki saloni su tražili čak dvostruko više novca u odnosu na fabričku cenu od 55.630 američkih dolara (oko 113.520 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), a nije bila retkost da kupci plate i po četiri do pet puta više za jedan od prvih primeraka.

Većih promena nije bilo sve do 1996. godine kada je u ponudu pored roudstera dodat i kupe sa oznakom GTS. Priča kaže da je GTS inspirisan legendarnim modelom Shelby Daytona Coupe iz šezdesetih godina, a snaga motora je povećana na 450 „konja“. I pored dodatne snage, GTS je bio sporiji od roudstera zahvaljujući većoj masi, a ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 4,8 sekundi.

Sledeća velika vest je usledila 1999. godine kada je predstavljen specijalni model ACR (American Club Racer), a namenjen je za vozače koji provode većinu vremena na stazi. Pored 460 „grla“, ACR je imao posebne pneumatike i felne, modifikovano ogibljenje i enterijer bez opreme, da bi se sačuvala minimalna težina.

Do tada je već početna cena je skočila na 86.860 dolara (današnjih 144.913 dolara), a prva generacija će trajati sve do 2003. godine. Viper će kasnije dobiti i moćnije agregate do maksimalnih 640 konjskih snaga, a proizvodnja će trajati do 2017. godine. Veruje se da je do današnjeg dana fabriku napustilo oko 25 hiljada jedinica, od čega jedan od njih još uvek spada među deset najbržih serijskih modela na čuvenoj nemačkoj stazi Nirburgring.

Mogli bismo reći da je Viper legenda automobilske industrije, ali smatramo da takve reči ne bi bile dovoljne da pokažemo njegovu važnost i sam uticaj. Pokazao je da Jenkiji nisu zaboravili kako da prave ono po čemu su najbolji, a to je realizacija ideje o tome kako da sa kamionskim motorom i bez grama električnih pomagala nadmaše značajno skuplju konkurenciju.

Takođe je vratio korporaciju Chrysler u centar pažnje posle dugog niza godina, pokušavajući da vrati svoj imidž iz šezdesetih godina do te mere da ga slobodno možemo staviti u isti rang sa Fordom iz 1932. godine, Chevroletom iz 1957. godine, Mustangom, Corvettom i ostalim velikanima.

Zoran Tomasović

(1375)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

28 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovo je pravi primer kako to funkcionise kada zajedno rade inteligentni, kreativni i iskusni ljudi, kao sto su to bili Robert Luc i Caroll Shelby. Ideje se slazu jedna za drugom a odluke se donose munjevito! Kompliment ovim ljudima ali, medju nama, nikada nisam voleo ovaj auto. Ni stilski ni tehnicki on nije predstavljao bas nista novo.

S mile

Imao je moćnu figuru, dizajn. Snažan motor. Jaku kubikažu. Ali kao i mnogi USA sportski automobili, u odnosu na EU, tešku kontrolu, malo elektronike. Jednostavno sirova snaga, bez kontrole.

Power is nothing without control.

Matija

Interesantno! Moji prvi automobili, 125, 132, Jugo, imali su i ABS, i kontrolu trakcije, i kontrolu stabilizacije, i senzore za parkiranje, itd. – sve to u mojoj glavi. 🙂 🙂 🙂

TheStig

Moraš prvo da ‘oladiš sa svojim komentarima. Koga briga što se tebi ne sviđa?!Još to govoriš na način kao da ti imaš kredibilitet da kažeš tako nešto. Da je Frank Stephenson došao pa rekao to pa hajd’. Dodge Viper je ikona. Ako je Corvetta američki Ferarri onda je Viper Američki Mercedes SLS. Dokazana sportska mašina koja je krunisana modelom ACR koji je pomeo konkurenciju po svjetskim trkačkim stazama.

Ps Viper moderni i ima veze sa Mercedesom sls jer je jedno vrijeme Daimler posjedovao udio u Chrysleru pa su Ameri malo virili preko bare.

BB

Prijatelju, pa šta ti je čovjek uradio dvaga ovako napadaš? Nije pomenuo ni Kiju jni Hjundai… 😂🤣
To što se meni nešto ne sviđa, nije razlikog za neprijateljstva. Svi bi trebali imati mogućnost slobodnog izbora… Ili ti misliš drugačije?

TheStig

Nije mi nista uradio vec govori krajnje nadimeno i bahato kao da je neko mjerilo nečega. Dodje i napise kilometarski komentar o istoriji necega kao da mi to vec ne znamo. Pa svi su ovdje ljubitelji automobila. A ako ne znaju vec istoriju necega ne interesuje ih. Zamisli neko napise ne svidja mu se E type Jag. To je najljepsi automobil ikada. Svi koji su trebali da daju misljenje su se slozili. Sto rekla moja baba „ono se našlo da nešto kaže“. Bebe ne zelim ja nikakvo neprijateljstvo ali je previse ljudi koji brbljaju tek da bi nesto rekli.

BB

Čovjek je dao pohvalu za rad vrhunskih konstruktora tj. kako su se brzo dogovorili oko posla. A inače im je kolega, konstruktor automobila. S druge strane dao je lično mišljenje za automobil koji je konstruisan spram američkih viđenja automobila i logično je da nekome u Evropi nije neka ikona kao amerima…

TheStig

Pravi ljubitelj automobila ne dijeli automobile na evropske, americke i azijske. To bi bilo kao da kazes ma ne sviđa se meni Gernika, evropska je slika. Dizajn ne poznaje nacionalnosti niti predrasude. Viper je ikona. A sto se tice konstruktora. Šasija prvih vajpera je bila bukvalno napravljena u šupi od cijevi. Ne znam šta se tu ima pohvaliti.

BB

Pa upravo to, od ničega napraviti nešto što i ti hvališ..😉

TheStig

Ja hvalim dizajn. Konstrukcijski viper gen 1 je los automobil. Mogao je ici samo pravo.

Yankee

Ja necu reci da je E-Type ruzan, ali je i meni daleko od najlepseg. Nije mi ni u top 5. Ovako napamet Alfa Romeo 6C SS Bertone, Mercedes 300SL Gullwing, Chevrolet Corvette C2, Lamborghini Countach, Aston Martin DB5, itd.

TheStig

Ma Viper je najljepši 😆Meni je recimo Lamborghini Miura nešto što nadražuje svako čulo u meni 😊

Matija

Nema potrebe da oladim svoje komentare jer vec govorim krajnje hladnokrvno. Osim toga, ovo je otvoren portal za razmenu misljenja, prema tome reci sta mislis o ovom autu a ne o meni i mojim komentarima, ja nisam predmet gornjeg clanka. Viper je izvan USA skoro nepoznat, u Evropi ljudi ga znaju samo iz medija a ne sa ulica.

TheStig

Nepoznat je onima koji su rasli na drvetu. U gornjem clanku je napisano sve sto treba laik da zna. Nece sigurno ici da procita nastavak clanka u komentare od nekog anonimusa.

BB

Koliko ih ima ma Palama?

TheStig

Isto koliko i u Banja Luci 🤣

BB

imam ja jednu viperu u kući…

TheStig

Ahahah još ako se čuje kao v10 😆

BB

ihh, da čuješ samo kako bronda…

Iznogud Časni

jel ti zena ova cita ili kao u Sekija?

BB

Samo slike gleda, kao i ti 😉

Matija

Potvrdjujes ono sto sam vec rekao: u EU je poznat samo iz medija, kao sto je to gornji clanak koji je sasvim OK! Bez obzira da li medije pratis na drvetu ili na livadi sa ovcama. 🙂

TheStig

Za prosjecnu osobu jednako je prepoznanje za vipera kao i za audi r8 bez obzira da li je iz evrope ili afrike. Moja djevojka npr kaze meni nema razlike izmedju golfa 5 i 8. Onaj ko je automobilsku entuzijasta naravno da ce znati sta je dodge viper taman da zivi u Gvineji Bisao.

Iznogud Časni

ma to je goli kuraC, rav 4 plug in dildo ga pojede za dorucak :))))

TheStig

🤣🤣🤣

Matija

Jos nesto o Viperu: kao sto je u gornjem tekstu vec receno, njegov motor bio je predvidjen za komercijalna vozila, tj. razne dostavne kombije i Pickup-ove i to za prestizna vozila iz ovih klasa. Za ugradnju u sportski auto ovaj motor je bio pretezak i suvise inertan. Za njegovu transformaciju od kamionskog u sportski motor bio je zaduzen – Lamborghini! Ukratko, glava i blok, koji su bili od sivog liva, uradjeni su sada od aluminijuma, zadrzani su samo dva ventila po cilindru. Potrosnja Vipera zavisi od stila voznje – od 12 do 47 lit./100km.

Yankee

Nije samo Dodge to uradio sa Viperom. I prethodni Ford GT je imao isti blok motora kao i Ford F-150. Cuveni 5,4-litarski Triton V8.

Matija

Sad se setih jos neceg: Viper lici na Mazdu MX5, samo je „malo“ veci! 🙂
comment image