1. Home
  2. Testovi
  3. Opel Corsa – Bliznakinja ili rođaka Peugeota 208?
Opel Corsa – Bliznakinja ili rođaka Peugeota 208?
47

Opel Corsa – Bliznakinja ili rođaka Peugeota 208?

3.69K
47
Podelite sa prijateljima:

Nakon 37 godina karijere i 13,6 miliona prodatih primeraka, šesta generacija Opel Corse rođena je zajedno s  Peugeotom 208, s kojim deli platformu, agregate, menjače, ogibljenje.., ukratko sve osim izgleda.

Sudbina nova Corse, kao uostalom i drugih modela Opela, odlučena je pre par godina, kada je na opšte iznenađenje grupacija PSA postala vlasnik ovog uslovno rečeno nemačkog brenda. Agonija koja traje još od ekonomske krize iz 2008. godine, rezultirala je konačno prodajom ove GM filijale, koja je iz godine u godinu konstantno beležila ogromne finansijske gubitke (ukupno oko 20 milijardi dolara). Upravo zbog toga „Jenkiji“ se nisu mnogo cenkali i pogađali prilikom prodaje, bez obzira što je Opel posedovao solidnu gamu modela, zavidne proizvodne kapacitete, pa ukoliko hoćete i tradiciju.

Paradoksalno u celoj priči je što je i Peugeot u istom periodu upao u velike dugove, te je za dlaku izbegao sličnu sudbinu. Zahvaljući takozvanom „planu za spas“ i izdašnoj finansijskoj pomoći francuske države, kao i kapitalu kineske korporacije DongFeng (strateški partner grupacije PSA i drugi po veličini kineski proizvođač automobila, autobusa i kamiona), vrlo brzo je stao na noge, vratio dug i postao profitabilan, do te mere da je Karlos Tavarez „‘ladno“ kupio Opel za bagatelne 1,3 milijarde evra. Samo dve godine kasnije, rezultat je spektakularan, po cenu smanjenja bezmalo jedne četvrtine efektiva, u ciframa izraženo oko 10.000 radnika. S druge strane, za sada nije zatvorena definitivno nijedna fabrika, iz kojih je u međuvremenu izašlo nekoliko veoma uspešnih modela, kao što su Crossland X i  Grandland X. Ujedno, samo godinu dana od prelaska pod skute PSA, Opel ostvaruje i prvi „benefis“, koji se nije očekivao pre 2023. godine…

Šest generacija Opel Corse

Najbolja aerodinamika u segmentu

No vratimo se našoj Corsi, koja, iako je bila u odmakloj fazi razvoja i praktično spremna za komercijalizaciju (u Kini je čak i lansirana pod imenom Buick Excelle), na kraju je bila potpuno odbačena. PSA je nametnula vlastitu polivalentnu platformu CMP, koja donosi neophodne uštede i ujedno je sposobna adaptirati se različitim agregatima s unutrašnjim sagorevanjem i električnoj varijanti, koja upošte nije bila predviđena dok je Opel bio u vlasništvu GM-a. Lakom računicom dolazimo do zaključka kako je ova generacija Corse stvorena u rekordno kratkom roku od samo dve godine, zahvaljući „banci organa“ grupacije PSA, ali i ogromnom naporu Opelovih inženjera i dizajnera (PSA se obavezala da će ih zadržati). Jer, nova Corsa nije samo „copy paste “ aktuelnog 208 (test benzinske verzije možete pročitati OVDE, a dizel OVDE), kao u slučaju nove Zafire i trojki Citroen Spacetourer, Peugeot Traveller i ToyotA Proace Verso. Naprotiv, spoljašnjim stilom i enterijerom toliko se razlikuje od 208 i DS3, da neupućeni nikada ne bi pogodili da se u suštini radi o istom vozilu.

Tim bolje, jer iako se mali „lav“ može pohvaliti retko uspešnim dizajnom, ni Corsa nema razloga da bude iskompleksirana. Štaviše, ima glasova koji kažu kako su forme Peugeota previše ‘izmaltretirane“, za razliku od fluidnih kod Corse. I to ne samo vizuelno, s koeficijentom otpora od samo 0,29 Cd, poseduje najbolju aerodinamiku u segmentu. Čeona površina je znatno manja nego kod 208, dok su same crte lica prepoznatljive. U njima pronalazimo mnogo toga od prethodne Corse, dakle svetlosnu grupu sličnog oblika, po ugledu na masku. Pogledajte samo fotografije bivše i sadašnje, zajednički geni su tu, za razliku od 208, koji je u potpunosti promenio fizionomiju.

Spoljašnje dimenzije su naravno identične kod oba modela, Corsa se u poređenju s prethodnom izdužila za 4 santimetra (4,06 metara) i ujedno smanjila za čitavih 5 santimetara. Samim tim deluje elegantnije od bivše, s reljefnim bravurama na bokovima, dok je pozadi zadržana visoko podignuta i diskretna svetlosna grupa. Kao i kod prethodne, brava za otvaranje smeštena je u velikom znaku Opela. Ponovimo još jednom da iako postoje izvesne sličnosti, nije zadržala ništa od prethodne, odnosno da je  u zavisnosti od verzije smršala i do 100 kilograma.Svako svojim putem

Već kao po običaju, ono što je skriveno ispod skuta, zajedničko je za sva tri modela, ali s druge strane, sve što se vidi ima pravo na personalizaciju. Corsa 6 sledi logiku spoljašnjosti, njen enterijer isto tako ima sličnosti s bivšom.

Poslednje druženje s Corsom pete generacije (TEST) samo potvrđuje da dizajneri Opela nisu krenuli od praznog papira, kao kod 208 i DS3 Crossback. Da li je u pitanju nemačka tradicija ili jednostavno želja da se sačuva barem nešto „opelovsko“, ne znam, ali i da nema izlomljene strele na upravljaču, jasno je da smo u jednoj Corsi. Izdaje je nekoliko elemenata kao što su upravljač i prekidači na njemu, forma centralne konzole s integrisanim ekranom od 7 ili 10 inča (blago zakošena ka vozaču), kao i klasična instrument tabla. Pažnja, ova može biti kao i kod 208 numerička (ekran), no iako se s njom nisam upoznao, sudeći po fotografijama nije ni blizu toliko atraktivna ni inovativna kao kod Peugeota.

Ovde predstavljena verzija GS Line akcenat stavlja na sportski momenat, nešto kao nekadašnji GSi, poznat nam iz prethodnih generacija. Čime se razlikuje od standardnih postavki? Spolja s nekoliko detalja (modifikovan prednji i zadnji branik, dvostruki završetak izduvne cevi, naplaci od 17 cola…), dok su u unutrašnjosti već poznati „rekviziti“, tipa „sportski“ upravljač i pedale, plus sedišta s jačim bočnim osloncima. U našem slučaju presvučena su kožom, dok je vozačevo grejano, s električnim podešavanjem i masažom (opa bato). Ne, nisu ERG kao kod bivše Corse GSi 1.4/150, ali su dobra, upravo kao i upravljač s velikim obručem. Ukoliko se ne varam isti ili veoma sličan bio je i u pretodnoj Corsi, nebitno, mnogo važnije je da ne zaklanja instrumente, čija je preglednost izvrsna. U poređenju s bivšom sada su za dva broja veći, po meni ubedljivo su privlačniji od digitalnih.

 

Isti prostor, različit osećaj

Kako su mi na parkingu u fabrici Poissy, nadomak Pariza (trenutno se u njoj proizvode 208, DS3 Crossback i Citroen C3) bila dostupna oba modela u isto vreme, iskoristio sam priliku da uporedim poziciju za upravljačem i unutrašnjost. Bez imalo okolišanja prirodnije se sedi u Corsi, osim toga dizajn kokpita pruža osećaj da je prostranija. Vozač nije „opkoljen“ komandnom tablom kao kod 208, koja je zauzvrat kod Peugeota atraktivnija i kvalitetnija, uz inflaciju mekane plastike (čak je i prošivena koncem). Kod malog „švabe“ ima je samo na gonjem delu armature (tanak sloj), ostalo je od sjajne lakirane ili standardno tvrde.

Sve deluje znatno „strože“ nego kod 208, kompletno crnu unutrašnjost, računajući i plafon, „razbija“ samo crvena plastična lajsna na komandnoj tabli. U Corsi se i lakše snađe, nekako sve je na svom mestu, uz znatno manje dugmića. Jeste da oni u „klavir stilu“ kod 208 deluju privlačnije, međutim u svakodnevnoj upotrebi kod Corse su pristupačniji.

Manje se mora koristiti i centralni ekran, komande za klima uređaj su recimo izdvojene (iako se može proći i kroz ekran), odnosno pristup im je direktan. Praktični apekt je više-manje identičan, police u vratima su velike, dok je pregradak za rukavice ispred suvozača dubok kao pećina. U dnu centralne konzole predviđeno je mesto za bežično punjenje smartfona, dok su u njenom produžetku, između sedišta, udubljenja za limenke.

Električna automatska ručna kočnica zauzima manje mesta od klasične, pored koje je selektor za izbor programa (Sport, Normal i Eco). Pozicija za upravljačem je kao što rekoh besprekorna, velika amplituda podešavanja i dozvoljava  korpulentnom vozaču da se oseća prijatno, sve dok se pored njega ne smesti putnik sličnih dimenzija. Usled skromne širine doći će do dodirivanja ramenima. Uzevši u obzir da deli platformu s 208, teško je očekivati da je na zadnjoj klupi situacija bolja, nije, osim što je pristup otežan malim vratima, prostor je sasvim prosečan. Dovoljno za decu i osobe do maksimalno 1,8 metara visine, pod uslovom da se na prednjim sedištima previše ne „razbaškare“.

Pade mi na pamet aktuelni Citroen C3, kojim smo pre par godina prekrstarili pola Evrope (četvoročlana familija sa stvarima za par nedelja odmora), te iako je postavljen na „staru“ platformu, na zadnjoj klupi putnici se osećaju znatno prijatnije… Što se tiče prtljažnika samo konstatacija da je kod Corse i 208 iste zapremine, s nešto više od 300 litara vidljivo je inferiorniji od recimo jednog Renaulta Clio ili VW Pola. Podrazumeva se da se obaraju zadnji nasloni, no dobijena površina ni ovde nije ravna, razlika u nivoima iznosi nekih 7-8 santimetara. U voženoj GS Line pronađoh rezervi točak „ćopavac“, no prostora ima dovoljno za standardni, istih dimenzija kao i ostali.

Mali ali tehničar

Glasno razmišljam i pitam se, može li trocilindarski agregat 1.2 Pure Tech od 130 ks, biti performantniji od četvorocilindarskog 1.4 T, koji razvija 150 ks? Nakon sedam dana provedenih s prvim odgovor je potvrdan, bez obzira što mnogi i dalje imaju rezervu prema motorčićima s tri cilindra. U prilog mu ide manja težina nove Corse i spomenuta aerodinamika, plus automatski menjač EAT8, koji odlično eksploatiše snagu agregata. Ukoliko je i slabiji za 20 ks, 1.2 Pure Tech ima veći obrtni moment (230 umesto 220 Nm kod 1.4T), uz to razvija ga pri samo 1.750 o/min (1.4 T pri 2.750 obrtaja).

Za rezultat imamo živahno i temperamentno vozilo, zabavno na vožnju, s veoma dobrim odzivom na gas u nižim obrtajima. Dobro, ne radi se nekakvom rasnom sportisti, tipa Corsa OPC, daleko od toga, ali u svakodnevnoj vožnji više vam i ne treba. Procenite i sami, 8,7 sekundi do 100 km/h i maksimalna brzina od preko 200 km/h, sasvim dovoljno da se iskompleksiraju pojedini veći i snažniji modeli.

Maločas spomenuh EAT8 (jedini raspoloživ uz ovaj agregat) bez sumnje je odlična menjačka kutija koja se dokazala u brojnim modelima grupacije PSA. Gotovo uvek reaguje pravovremeno, posebno kada se izabere program Sport (predviđen je još Normal i Eco), kada prenosi ostaju duže angažovani. Ukoliko ponekad i ne pročita vaše želje, uvek se možete poslužiti malim ručicama pored upravljača, bez obzira da li se prethodno izabrao automatski ili manuelni režim (dugme na samoj ručici). Ukoliko se angažuje  program Sport, agregat deluje punije, turbo „duva“ snažnije, što se manifestuje boljim odzivom na gas i nešto grlatijim zvukom.

Malo toga može mu se prebaciti, ukoliko to nije povišen apetit od 8,3 litra u proseku. Osetno manje troši na otvorenom putu, gde se zadovoljava s nekih 6,5-7 litara, pa i manje, pod uslovom da nemate sportskih afiniteta. No upravo ovakva vožnja leži ovoj Corsi, pravo je uživanje „jurcati“ krivudavim „departementale“ (sporedni putevi u Francuskoj), daleko izvan naseljenih sredina, gde su radari i dalje prava retkost.

Ukratko, dinamično i sigurno ponašanje, uz dovoljno precizno upravljanje i veoma malo podupravljanja. E tu dolazimo do izvesnih razlika u poređenju s 208, mada je i to u velikoj meri samo marketing. Naime, bez obzira što je platfoma zajednička, dozvoljena su specifična podešavanja, po nemačkom ukusu.

Opelovi inženjeri privileguju tako reglažu koja „smiruje“ Corsu, s veoma malo intervencije sistema ESP, stabilnu pri velikim brzinama na auto-putu. Izabrani su drugačiji amortizeri i robusniji stabilizatori, dok je upravljanje manje „živo“, za šta je zaslužan i znatno veći upravljač.

Znajući sve ovo pokušao sam obratiti pažnju na navedeno, no verujte mi na reč, razlike su na kraju ipak minimalne. U ekstremnim uslovima, 208 je za nijansu agilniji, stekao sam utisak da se njegova stražnjica pre odlepi i lakše postavi u kivinu, no i to treba relativizovati, jer na kraju sve zavisi od izbora guma i stanja asfalta…

Kod vožene Corse su dimenzija 205/45 R17, no ukoliko je verovati informacijama na Opelovom sajtu za Srbiju, serijske su za broj manje (195/55 R16). Tim bolje… Podrazumeva se da sam „odradio“ i deonicu auto-puta od stotinak kilometara, gde do izražaja dolazi pomalo „tanka“ izolacija kabinskog prostora. Corsa je ipak samo u B segmentu, bez obzira što osmi prenos obezbeđuje motoru nizak režim rada (2.300 o/min pri 130 km/h), kada u proseku „popije“ 7,2 litra. Znatno više u urbanoj sredini, nakon dobrih 400 kilometara isključivo gradske vožnje, putni računar pokazao je 9,9 litara (prosečna brzina 21 km/h). Opet zahvaljujući automatici, vožnja u ovakvim uslovima je prava šala, upravo kao i parkiranje.

Corsa ima odličan prečnik okretanja od 9,6 metara, dok uz više završne nivoe idu kamera za vožnju unazad i senzori, uz sve moguće elektronske sisteme. Jedan od najimpresivnijih svakako je sistem za održavanje u saobraćajnoj traci, uz integrisani radar, koji održava zadatu distancu u odnosu na vozilo ispred. Poseduje još jedan za urgentno zaustavljanje s detekcijom pešaka, čitač saobraćajnih znakova (nema šale s nebrojenim radarima u FR), no posebnu pažnju zaslužuju IntelliLux Matrix LED svetla.

Za neupućene radi se o auto-adaptivnim svetlima, koja po prvi put pronalazimo u jednom gradskom automobilu. Da pojasnim, ukoliko kamera prepozna vozilo koje dolazi u susret, smanjuje svetlosni snop ka njemu (efekat „crne rupe“ kako se vozač ne bi zaslepio), nastavljajući da snažno obasjava okolinu. Tako zbore u Opelu a ja kažem da ne pamtim kada sam poslednji put vozio automobil s toliko performantnim farovima.

Cene i rezime

Od opreme zadužene za komfor spomenimo automatski klima uređaj (previše bučan ventilator), ključ „slobodne ruke“ (vozilo se samostalno otključava i zaključava čim se udalji ili priblizi), odličan Hi-Fi sistem, Android Auto i Car Play funkcije… Šta od svega nabrojenog ulazi u serijsku opremu najbolje je proveriti kod dilera, biće da ova varira od tržišta do tržišta, kao i cena.

U Francuskoj za voženu treba 22.100 evra (26.300 evra za 208 GT Line, ali je oprema bogatija za više hiljada evra), dok se u Srbiji prodaje po ceni od 17.210 evra. Interesantno, iako se uz par atraktivnih opcija cena brzo popne na 20.000 evra. Dobro, izuzmemo li 100% električnu verziju (38.668 evra), radi se o najskupljoj Corsi, dok za najeftiniju 1.2 Pure Tech/82 ks (petostepeni ručni menjač), treba 13.373 evra. Pored najslabijeg i najsnažnijeg motora u ponudi je još jedan benzinac 1.2 Pure Tech/100 ks (uparen sa šestostepenim ručnim menjačem ili EAT8) i samo jedan dizel 1.5 BlueHDi/100 ks (šestostepeni ručni menjač).

Konkurenti – Peugeot 208 i Renault Clio

 

Eto to bi bilo to, ostaje mi još da se vratim pitanju iz naslova, dali su Corsa i 208 blizancima ili rođaci? Blizanci, barem jednojajčani, sigurno nisu, razlike u izgledu i stilu više su nego očigledne. Rođaci još manje, jer u osnovi radi se o identičnim vozilima, od istih roditelja, tako da bih na kraju zaključio da se radi o braći! Ukoliko je 208 markantniji i šarmantniji, Corsa je pragmatičnija. Njen cilj nije zavesti već zadržati kupce, posebno one koji podozrivo gledaju na prelazak u još do juče protivnički tabor. A DS3 Crossback pitate? Ne, nisam zaboravio da su u familiji tri brata, samo ovaj je u nekom svom SUV „fazonu“, nadmen, ekskluzivan i ekstravagantan, bez ikakve šanse da stekne veliku popularnost.

Tekst i fotografije: Perica Rajković   

Uredio: Pavle Barta

Opel Corsa GS Line 1.2 Pure Tech/130 EAT8

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4060/1770/1430 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.540 mm
Zapremina prtljažnika: 309-1.118 l
Masa praznog vozila: 1.233  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbobenzinski
Radna zapremina: 1.199 cm3
Snaga: 130 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 230 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 8/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/45 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,7 s
Maks. brzina: 208 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 44 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,5/8,3 l/100 km
Emisija CO2: 103 g/km

Cena

Cena u FR: od 15.500 evra

Dobre strane:

Pozicija za upravljačem, vozna dinamika, dinamičan agregat, automatski menjač,nivo raspoložive opreme

Loše strane:

Stil „deja vu“, manje atraktivna ali praktičnija komandna tabla od 208, pristup zadnjoj klupi i raspoloživ prostor, prtljažnik,potrošnja po gradu
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,75
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7,25
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,25
Pozadi: 6,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,5
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,5
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 8,5 Ukupno 7,75
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 7,5
Ocena: 7,86

 

(3694)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

47 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Saša

Opelovo opelo.

Don

Svaka čast za test.

Zvezdan Božinović

Eh kada bi mi mogli da naše izveštaje ne menjamo ništa, izuzev korica, i da ih kao takve prodajemo hiljadama kupaca po istoj ceni. I još se na kraju žale na visokle troškove i neprofitabilnost.

TNT

U pogrešnoj si branši – 90% „projektanata“ radi upravo tako, samo što mora da menja i podatke na tabelama projektnih crteža… A probaj i ti – možda niko i ne gleda sadržinu 🙂

Zoca

Ja gledam i vidim pise „benefiS“.

Bungi

Više je bliznakinja nego rođaka,sve i jedan najsitniji vijak je pežoov, samo je znak ostao opelov. Dali je Pežo mehanika bolja od GM-ove, tu već nebih mogao da budem pametan.???

Don

Stare dijelove koriste iz prošlih Opela (volan, prekidače, ručice, cajgere,točkice klime) to je , na sreću, sve što je ostalo od opela uz tvrdu plastiku kojom unutrašnjost obiluje. Još kad bi i to redizajnirali, ali u svakom slučaju dobar trojanac da svabama prodaju francuza, jer ipak je riječ o najvećem i najbogatijim tržištu automobila. Uostalom, ljudi su vrlo brzo zaboravili da je opel pod pezoom.

moron

Odličan test. „Desetka“ 🙂
Vozilo ? Pa, dobro je, ovo testirano. Čak i ja mogu sesti u njega (napred). Ali, cena testiranog … 20k u Srbiji? Sve je otišlo „u majčinu“ …

D_C

Moron druze, matrix farovi, automat sa 8 stepeni, enterijer presvucen mrtvim kravama i motorizovana sedista, ko zna sta jos od tehnologije, ne moze da ne kosta. Treba otplatiti ne samo cenu tih farova nego i 5 godina rada inzenjera na njihovom razvoju. Drugo pitanje je sta sve od toga realno ‘pripada’ B segmentu. Moj komentar bi bio da je sve otislo u majcinu kada auto ovog segmenta ima kozu i elektricno podesiva sedista. Sta ce mu? Nisam siguran da neko razmislja: ‘bas bih voleo da vozim nesto luksuzno – mora da uzmem u razmatranje Corsu’…

Don

Pa u hr zbog penala koja će plaćati bolje reći „plaćati“ proizvodjaci, nova auta su skuplja cca 3% ak se ne varam , imaš video o tome u onoj emisiji sa Jurom gdje lik iz vw objašnjava to, ja sam samo čuo i ugasio , tako da ti ne mogu prenijeti sta je tačno pjevao rodjo, ali ima „jubitu“.

moron

Sedeo sam u salonu opela u novoj corsi GS Line, 100 „konja“, 6MT, cena oko 17.800. Halogenke, nikakvo besnilo od opreme. Unutra, vozilo ne budi bilo kakvu emociju.
Nije to nomalna cena.
Pored nje, astra karavan FL. Takodje 3 cilindra. Dizel 122 ks. U odličnoj opremi (i za C segment). skuplja oko 3 hiljade.
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/15737027/opel-astra-k-15-cdti-big-deal

Don

pa i ja kod komsije kad sam sjedio u corsi, a davno je bilo, cijena za nista od opreme i auta je bila oko 21000 i kusur. onda sam nasao polovnog ioniqa da prodaje, sa malom kilomterazom, za 17000, pa tamo prodaje i arone FR, (lik pored opela prodaje hyundai i seat), tako da mi je i to auto bilo bolje od nove opel corse, a za manje para (mada je i seat bio oko 21000)

Bungi

Nov auto je uvijek zahvalniji nego polovan.Ko je probao i jedno i drugo zna o čemu pričam.

Don

Nego, ajd nek neko objasni razliku od 5000€ za isto (ako sam dobro shvatio Pekija) auto???? Zašto je u Srbiji 17000 a u Francuskoj 22000€????????

Peki

Prosto ko’ pasalju (mada uopste nije lako napraviti dopar pasalj…)! Osim sto se sami proizvodaci adaptiraju pojedinim trzistima, cesto uzimajuci u obzir zivotni standard i popularnost njihovog brenda, i uvoznici imaju pravo da smanje marzu. Ukoliko uporedis cene za odredene modele u okviru same EU videces da razlike mogu iznositi 20-25 %. U to ne racunam izvesne popuste, vec cisto katalosku cenu. U Francuskoj imas tkz „mandatere“, tj ovlascene prodavce automobila koji nemaju nikakve veze s proizvodacima, dakle privatnici koji otvore firmu i kupuju NOVE automobile po Evropi te i preprodaju. Njihova cena moze biti niza i do 40 %… Pročitaj više »

Don

i tako dobijes 5000? sta onda kupca sprjecava da sam naruci auto u srbiji i doslepa ga do francuske? po meni nista, platice par sto eura vise, ali ustedice bar 4000.

moron

Nije uvek tolika razlika izmedju DE i SRB. Primera radi, bazni CRV u DE ima samo 100 evra veću „napisanu cenu“ od „napisane cene“ u SRB ( za ostale pakete i verzije ima značajnijih razlika, od „malo“, pa do i 2-3.000 ).
Kolika je stvarna razlika „prosečnih ostvarenih prodajnih cena“ ( tj. popusta ), pojma nemam.

Don

mislis francuske? ocito se preko mobile.de nadje po par hiljada eura jeftinije auto nego kod hendlera sluzbenih, ali moras nekad proci i pola njemacke i otici par puta tamo. ali, treba ocito gledati razlike i na ostalim trzistima, jer 5000 e nije mala stvar. treba mi 5 godina da ustedim …

Peki

Jedno nagradno pitanje? Pogledajte fotografije i pronadite jednu „nelogicnu“. Ko pogodi ima besplatni transport od aeodroma do hotela kada dode u Pariz, plus druzenje i motorizovano razgledanje grada i okoline 🙂

moron

Poslednji red, treća slika sa leve strane ?
🙂

slk

da, ta je iz 208 definitivno:)

TNT

Ovako mator sam mnogo ćorav, ali baš sad ubijam vreme dok čekam hranu i blenem u ove slike. Nije sa 208 – štep na sedištima je kao u Korsi, ali ručni menjač jeste, što smo svi i zapazili.
Jel ponuda važi za sve koji pogode? A jel važi i za porodične posete 😉

Don

ajd vidi ovo: https://www.indimo.eu/baic-senova-x35-suv.html i ostane ti hrpa para u odnosu na corsu, hehe, nisam nikad cuo za ovo cudo.

Peki

Naravno, „full“ ponuda, vazi za sve koji pogode, ali, za sada, niko nije pogodio… Ajde da vam malo pomognem, kojom stranom se vozi u Francuskoj?

Don

Nista ja ne vidim ne logično, na ponekim slikama auta u pokretu nije na očekivanoj poziciji ali to ovisi o cesti, tako da je po meni sve cisto., Čak i onaj lanac ispod sjedala. Jedina fora je sa manualnim Mjenjačem a to smo već spomenuli, tako da – odustajem , moj konačan odgovor 🙂

Mile

Naslon za ruku je na suvozačkom sedištu.

Don

imas ovu sliku sa flasama i rucnim mjenjacem a testiras automatik, ako mislis na to. Inace nisam do sada bio u prilici da pogledam slike 🙂

Peki

Ne, nije to…

xtrimi

Ja bi rekao da je slika kod triumfalne kapije okrenuta u „ogledalu“

Mislim ovo je drugi tip 🙂
prvi mi je bio isto za manuelni menjač 😉

Dikh tu kava

Није, то је Тријумфална капија у Скопљу..

Peki

Bravo, sretni dobitnik je xtrimi! Vozila se oko Triumfalne kapije krecu s leva na desno i Corsa je kada sam je uslikao bila okrenuta u drugom pravcu, dakle prednjim delom na desnoj strani fotografije. Sta se desilo, nisam pametan, znam samo da sam prosle sedmice presao s Windows 7 na Windows 10, uz dosta problema. Nekako ih se resih, no kada sam obradio slike u pfotoshopu, ovaj mi pojedine okrenuo, od kojih sam jednu nesmotreno poslao u redakciju. To je ta s Triumfalnom kapijom, kako rece xtrimi u „ogledalu“. No pored glavne nagrade postoje i utesne, svi vi ste dobrodosli… Pročitaj više »

Don

Velikodušno! Ništa, moracemo jednom ako Bog da, iskoristit vaucer utješne nagrade…evo, čika moron prvi, kad dodje crv, ja ću jedan vikend (8 h nisi mi daleko) ako Bog da, kad zatopli, samo ćeš morati imati nešto na testu ( da mu nadjem nedostatke ).:-)

Peki

Dogovoreno. Uzecu nesto od grupacije Fiat, mozda neku Alfu, znam da je ne volis i da ces pronaci hiljadu mana … :-)))

moron

Hvala za nagradu, ali „Grad svetlosti“ je za mene nekako suviše daleko … „Mrak Balkana“ mi je ipak bliži 🙂
Mada, nije pošteno, fotografija na koju sam ukazao je (takodje) „uljez“, jer je na njoj manuelni menjač.

Don

dzaba ti, neces ti avionom neg crvom, tako da ti ta razlika izmedju glavne i utjesne nagrade (voznja od aerodroma do hotela) ne pije vode. i sta je par hiljada km za tebe i za crva, pa jednom se zivi. I onda do Ojena za potpuni ugodjaj…ima unucima da pricas o tome…evo, ja cu za utjehu razmisljati o tome u aprilu, pa do Pariza…

Don

e sad si me….:-) znaci, moracu u Pariz sto prije, jer vidim da mjesecima ovdje nece niko da testira redizajniranu djuliju / stelvija..docim se sve od bmw pa nadalje testira jer eto izbacilo novu boju, jer je sef bmw reko da se njima prozor gepeka otvara pa mora na test u novine, jer …:-)

xtrimi

Hvala Peki , imam nameru da iskoristim vaučer 🙂

Bitno je da mi i dalje čitamo i pratimo tvoje testove.

Rikošet

Samo malo zapažanje Opel koristi skraćenicu AGR za sjedišta (bar je do sada koristio), a ne ERG kako ste napisali… Što se mene tiče Opel/GM više ne postoji niti ove nove modele treba vezati za nekadašnji Opel/GM… Poimanje sadašnjeg Opela je sledeće. Francuzi su od Amerikanaca za male pare kupili njemačku foliju u koju će, kako to Don dobro primjeti pakovati „francuske trojance“, koje će patriotski orijentisani njemački kupci (čitajte uglavnom automobilski neosviješteni i neinformisani) lakše variti nego što vare automobile sa znakom Peugeota i Citroena… Opel je u čitavoj priči izgubio 10.000 radnika? O čemu dalje da pričamo,PSA magovi… Pročitaj više »

Don

ih,eno i Periki se kocoperi potrosnja od 9.9litara. pa da nisu bolji.. 🙂

moron

Rikošet, zar opel i pre nego je potpao pod kapu PSA, nije imao u ponudi 3-cilindrične motore? Ne mislim samo na aktuelnu astru U FL verziji, sa sva tri GM 3-cilindrična motora ( a sa 4 više i nema ), već i pre toga ih je bilo, zar ne? Bio je neki turbaš sa 3 cilindra i u astri, ali i u prethodnoj corsi, kao što je u ranijoj corsi bio i atmosferski 3-cilindraš. Nije im „zlo“ od 3 cilindra doneo baš PSA ( sećam se tvoje priče o konju sa 3 i sa 4 noge, ne brini, uvek se… Pročitaj više »

Peki

Bravo, to ni Pavle ni ja nismo primetili, naravno i dalje se za sedista koristi skracenica AGR, greskom sam otkucao slovo E… A da si subjektiva po pitanju Opela jesi, no nema nista tako lose u celoj prici. Auto brendovi se radaju i umiru, definitivno Opel koga smo ranije poznavali vise ne postoji. Sto se tice motora s tri cilindra pa danas ih svi imaju, odnosno moraju da ih imaju, takva je tura dosla… Ukoliko mi i njie logicno da ih ugraduju u velike limuzine i SUV, nista normalnije do pronaci ih u nekom malom gradskom autu. Kada kazes da… Pročitaj više »

Don

Dobar si ti Perika , osim što si nama bacio kost, još si uspio kod agr pretipkat više od samog E, agr Nix erg 🙂 dakle, kriv si!:-) i baš me živo zanima ta nelogičnost.

Rikošet

Don Tri cilindra mogu biti ekonomična, ali mogu i četiri u istom režimu vožnje. Ako pokušaš da iskoristiš potencijal turbine potrošnja mnogo brže i intezivnije raste nego što je to slučaj kod „lijenih“ četverocilindarskih atmosferaca. To je moje iskustvo iz prakse. I ako razlike u potrošnji ima ona nije tolika koliko je proizvođač uštedio zahvaljujući kastraciji motora… Moron Da budemo jasni priča o konju sa tri noge važi za sve trocilinadsrke motore pa i Opelove. Sve je to nužno zlo i niko od nas ih ne bi kupovao da ima četverocilindarske alternative. Ko god ima ulja pod noktima i para… Pročitaj više »

Peki

Priznajem od skracenica mi je puna glava, ima ih toliko da je lako izmesati slova… No ko pise taj i gresi, pa si tako i ti pogresio, 1.5 dizel (nastao od cuvenog 1.6 HDi od 120 ks), nema 3 vec 4 cilindra i spada u ubedljivo najbolje i najpouzdanije dizele u segmentu. Ni je ne gotivim previse agregate s tri cilindra ali 1.2 od 110 i 130 ks spada isto tako u najbolje izdanke u segment. Tek korekcije radi, nije limitovan na 130 vec na 155 ks… Iako nema veze s PSA i Opelom, ako ti se jednom pruzi prilika… Pročitaj više »

Rikošet

Pa nakon svega ovog što smo udrobili više ni sam nisam siguran ko je i gdje je pogriješio 🙂 Elem ja sam sebi zamjerio što se nisam sjetio još i 1.5 turbobenzinskog motora kojeg je Opel ugrađivao u novu Insigniju… do redizajna… Što se tiče 1.5 dizela tu smo se očigledno mimošili… Peugeot ima četverocilindarski 1.5 HDi koji je izveden iz 1.6 HDi, ali nova Astra i Insignija imaju novi 1.5D trocilindarski motor, kojeg je GM valjda razvio za svoje niskobudžetne modele koji se prodaju negdje širom svijeta… Naime, GM je ugovorom uslovio PSA da u Astru i Insigniju, dok… Pročitaj više »

Zoca

Corsa dobila titulu AUTOBEST.Zakleo bih se da je staklo petih vrata identicno sa 208-icom gledajuci fotografije oba vozila .

Japanautofan

Da li je slucajno onaj naslov (ili naglasena slova) iznad slika gore ?
Zajednicki geni i potpuno promenjena fizionomija….
Mislim da nova Corsa ima mnogo lepsu manekenku 😀