1. Home
  2. Vesti
  3. Električni Ram 1500 će se zvati Revolution
Električni Ram 1500 će se zvati Revolution
0

Električni Ram 1500 će se zvati Revolution

158
0
Podelite sa prijateljima:

Chryslerova komercijalna divizija za američko tržište Ram je imala fantastičnu godinu iza sebe. Model pomalo konfuznog imena Pickup, u koji spadaju konfiguracije 1500 i HeavyDuty (2500 i 3500), je privukao čak 569.388 kupaca, što je bilo dovoljno za drugo mesto na listi najpopularnijih vozila na američkom tlu. To nam govori da je Ram zaostajao samo za neprikoslovenim liderom Fordom F-Serije, ali i da je bio ispred drugih rivala, kao što su Chevrolet Silverado, GMC Sierra, Toyota Tundra i Nissan Frontier.

Većina proizvođača bi sigurno bila presrećna takvim prodajim rezultatima, ali naravno Ramu đavo ne da mira, pošto do sada gotovo da nije bio voljan ni da priča o električnoj konfiguraciji.

Štaviše, dok je pokojni Serđio Markione još bio među živima, je pričao kako ne vidi vozila na struju u masovnoj proizvodnji i da ne želi da uči na svojim greškama umesto na tuđim. Prvi čovek tadašnje korporacije Fiat-Chrysler je smatrao da je tržište električnih pikap kamioneta još uvek nepostojeće i da ne želi da se reši profitabilnijih modela sa SUS motorima.

Naravno, od tada je prošlo nekoliko godina i situacija se značajno izmenila. Modeli Rivian R1T i GMC Hummer su već na ulicama, Ford F-150 Lightning će isto uraditi za nekoliko meseci, a novi Chevrolet Silverado EV ne može da se brani od narudžbi.


A gde je Ram u celoj priči? Prvi čovek brenda Majk Koval je konačno priznao da i Ram sprema svog predstavnika i da će debitovati 2024. godine. U razgovoru sa kolegama sa sajta „EV Pulse“, Koval kaže da mu je jasno da kompanija u velikoj meri zaostaje za rivalima u ovoj kategoriji, ali da se za takav potez odlučila s razlogom, i da od konkurencije nauči kakve zamerke kupci imaju.

Primera radi, spomenuti Rivian R1T je potpuno razočarao kada je otkriveno da kada vuče prikolicu tešku svega 2,3 tone (ili dvostruko lakšu nego što je reklamirano) može da prevali svega 176 kilometara s jednim punjenjem baterije.

Zbog takvih razloga, Ram planira da ponudi dve konfiguracije električnog Pickupa za koji se nagađa da će se zvati Revolution, pošto je firma nedavno zaštitila baš takvu oznaku. Naime, Ram će se prodavati sa benzincima i dizelima sa šest i osam cilindara, kao i s „čistokrvnim“ električnim sa sličnom formulom koju smo videli kod rivala.

Ali, najviše pažnje privlači nešto što se zove REx (Range Extender ili „proširivač dometa“), a oznaka je predstavljena kroz pomodnu reč za dodavanje još jednog motora čiji bi posao bio da puni baterije. Na taj način, tokom velikih napora ili duže vožnje, mali benzinski agregat bi punio baterije i omogućio maksimalnu autonomiju od oko 800 kilometara.

Naravno, ovakav princip je dosta efikasniji pa ako vozilo već mora da ima benzinski motor, onda se više isplati da puni baterije nego da pokreće kamionet težak 2,5 tone. Iako Ram smatra da će doneti veliku revoluciju među komercijalnim vozilima takvim potezom, ideja zapravo nije nova i mnoge firme je već uveliko planiraju.

Bilo kako bilo, 2024. godina je i dalje daleko od nas, a čak i onda je pitanje koliko još dodatnih godina ćemo morati sačekati da Ram 1500 Revolution stigne u izložbeno-prodajne salone.

AutoRepublika

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments