1. Home
  2. Vesti
  3. Kakve veze ima naslednik Volvoa XC90 s prvom ženom nordijske mitologije?
Kakve veze ima naslednik Volvoa XC90 s prvom ženom nordijske mitologije?
0

Kakve veze ima naslednik Volvoa XC90 s prvom ženom nordijske mitologije?

351
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko dana smo se bavili najavom naslednika aktuelnog naraštaja krosovera s oznakom Volvo XC90 ističući da će novajlija koketirati sa stilom koji krasi karavane i da je razvojni proces već u dobrano poodmakloj fazi. Danas želimo da otkrijemo još jednu zanimljivost koja nam možda može malo skratiti vreme do iščekivane premijere koja je zakazana za neki trenutak tokom sledeće godine.

Iako je već poznato više pojedinosti u vezi sledećeg naraštaja Volvoa XC90, nekako nema puno priče o samom imenu vozila, pa se pretpostavljalo da će se nastaviti s tradicionalnim označavanjem. Međutim, uprava švedske marke nam ovde priprema svojevrsno iznenađenje, pa zahvaljujući pisaniju lista Automotive News, saznajemo da bi novajlija lako mogao da promeni i ime, nakon što je „promenio i veru“, pa postao mutant krosovera i karavana.

Dakle, izvršni direktor Volvoa, Hakan Samjuelson je nedavno dao intervju novinarima redakcije pomenutog automobilskog poslovnog magazina, i u tom razgovoru je izneo više najava nove krosoverske perjanice švedskog brenda. Upitan o imenu novajlije, čovek je odbio da se konkretno izjasni, ali je naveo da će ono „započinjati samoglasnikom”.

Iako je to sam po sebi isuviše širok nagoveštaj, zahtev podnet u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine tokom prošlog oktobra, kako je objavio australijski list The Drive, ukazuje na to da bi za ovu namenu mogao biti iskorišćen indeks Embla. To je praktično jedino zaštićeno ime Volvoa u protekle četiri godine, a koje započinje samoglasnikom, pa se spekuliše da bi ono i moglo biti upotrebljeno za imenovanje novog SUV-a. Uzgred budi rečeno, Google nas nauči da je Embla prvo žensko ime u nordijskoj mitologiji, odnosno da su Askr i Embla za Nordijce, ono što su za nas Adam i Eva.

 

Da pretpostavka nije bez osnova govori i činjenica da je naslednik Volvoa XC90, kao prvi model marke, od starta bio razvijan u želji da dobije čisto električnu modifikaciju, gde je onda lako povezati novajliju s Emblom, kao pionirom nečega.

“Biće rođen kao elektromobil, pa tako neće biti mesta kompromisima na koje ste prinuđeni kada izvorno konvencionalan automobil prilagođavati ideji elektrifikacije,” kazao je Samjuelson u intervjuu. “To praktično znači da nećemo morati da brinemo gde da stavimo motor, niti nas je briga za to kuda će proći cevi za odvod izduvnih gasova. Novajlija će posedovati ravan pod i prostran enterijer. Biće to savršen porodični automobil u Evropi i Americi gde je i aktuelni XC90 danas veoma cenjen. Krasiće ga povišena pozicija sedenja, dobra preglednost, a prijaće i ljudima koji posebno brinu o ekologiji jer će se oslanjati na električni pogon.”

Ranije najave noviteta iz Švedske nam govore i o tome da će junak ove priče moći da računa na sve napredne bezbednosne sisteme i da neće deliti pogonske sklopove s budućim Polestarom 3, koji će biti utemeljen na istoj arhitekturi.

Uostalom, sledeća godina je svakim danom sve bliža pa nećemo toliko dugo ni čekati da udovoljimo našoj radoznalosti.

AutoRepublika

(351)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments