1. Home
  2. Vesti
  3. Makron savetovao francuskim kompanijama da ne napuštaju Rusiju
Makron savetovao francuskim kompanijama da ne napuštaju Rusiju
3

Makron savetovao francuskim kompanijama da ne napuštaju Rusiju

1.04K
3
Podelite sa prijateljima:

Poznati francuski dnevnik Le Figaro je objavio priču koja govori o tome da su predstavnici najviših organa upravljanja istaknutih galskih privrednih divova koji neguju svoje poslovanje i na teritoriji najveće zemlje na svetu, imali prijem poslednjeg radnog dana prethodne nedelje na Jelisejskim poljima, i to ni manje – ni više, nego kod predsednika Republike Emanuela Makrona.

Makron je tu priliku iskoristio, između ostalog i da uputi savet privrednicima koji bi se mogao sažeti u par rečenica: „Ne napuštajte tržište Ruske Federacije. Francuska nije u ratu s tom zemljom, vežu nas dugotrajni ekonomski, politički i kulturni odnosi.“

U gostima kod predsednika su se našli predstavnici petnaest najvećih francuskih kompanija koje su vezane za rusko tržište, pa se tu ističu gigant u proizvodnji aviona Airbus, banka Societe Generale, energetski div Engie, svemirski program Arianespace, maloprodajni lanac Auchan, proizvođač hrane Danone, i „parfem-majstor“ L’Oreal.

Sam susret privrednika s Makronom nije bio javan događaj, i nije jasno kako je Le Figaro došao do poverljivih informacija prema kojima je predsednik insistirao da se entiteti uzdrže od donošenja ishitrenih odluka.

Iako se u štampi, to jest u izveštaju s ovog sastanka, ne pominju predstavnici iz nama najdraže industrijske grane, jasno je da se epilog itekako tiče i automobilske industrije, posebno znajući da je ranije bilo objavljeno da će se pitanje dalje kooperacije Avtovaza s Renaultom rešavati na najvišim političkim nivoima. Izveštaj Le Figaroa svakako daje nadu ruskoj strani u pozitivan ishod, pa u njihovoj štampi provejava blagi optimizam ovim povodom.

Ipak, ne bi bilo mudro ni precenjivati važnost poruke Makrona. Isti taj Le Figaro je preneo i mišljenje francuskog ministra privrede gde on kaže da veruje da bi bilo bolje pauzirati ekonomske odnose s Ruskom Federacijom, što je strategija kojoj je pribegla većina proizvođača iz Amerike i Evrope.

AutoRepublika

(1041)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Selektivne sankcije koje je Zapad uveo Rusiji će dugoročno biti veoma, veoma bolne i za sam Zapad ( a on nama da i ne govorim ).

BB

Skontao šta rade ameri, uvedu sankcije, nagovore druge, a onda nađu način da oni trguju gdje misle da treba. Evo sad i Makron pravi sebi odstupnicu ili je cilj Njemačku uništiti (nesposobni pilitičari, zeleni, pogašeni izvori energije, visoka cijena gasa…) pa ima neki dogovor sa amerima…

Renault Terminator

Mene ovde u Austriji zanima ko je kome uveo sankcije,Rusi zapadu ili zapad Rusima…gorivo ode u tri lijepe,sad samo čekam da sve ostalo ode u nebesa.
Evropa ne može ovo da izdrži,gas danas 3500e..sutra kada ustanem biće 4500e…Iće cijela Evropa u Moskvu da kleči pred Putinom.Neće Putin sa tenkovima na Brisel i Berlin,doće oni njemu na koljenima da ga mole da se sve zaboravi i da se vrati na staro.Volio bi da ih Putin napuši ku.cem sve od reda,mada bi to koštalo i moju egzistenciju ovde ali to je ništa samo da ih vidim kako kukaju,mole,kmeče…