1. Home
  2. Vesti
  3. Hibridi marke BMW neće koristiti SUS motor u gradovima počev od 2020.
Hibridi marke BMW neće koristiti SUS motor u gradovima počev od 2020.

Hibridi marke BMW neće koristiti SUS motor u gradovima počev od 2020.

269
1
Podelite sa prijateljima:

BMW se svojski trudi da optimizuje način funkcionisanja hibridnih modela koji silaze sa kompanijskih proizvodnih traka, kako bi se uticaj njihovog korišćenja na prirodno okruženje što više smanjio. Namera proizvođača je da tokom vožnje kroz gradske sredine sa izuzetno zagađenim vazduhom, motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji se koristi u plug-in hibridnim vozilima marke, stavi potpuno van funkcije.

Dakle, novi modeli BMW-a koji budu koristili hibridnu tehnologiju, automatski će obustavljati upotrebu SUS motora u teško zagađenim gradskim jezgrima velikih centara, a za pogon će se koristiti isključivo električni motor, na koji način će se štetne emisije u zoni kretanja automobila, svesti na nulu, saopštio je čuveni proizvođač iz Minhena u utorak.

Ukoliko bi i ostale kompanije iz automobilskog sektora krenule u istom smeru, u priličnoj meri bi se relativizovala činjenica da u ukupnom prošlogodišnjem prodajnom miksu, elektromobili učestvuju sa svega 1,5%, i to na svetskom nivou.

Poznati su problemi koji se odražavaju na sporo prihvatanje elektromobilnosti od strane kupaca, a odnose se prevashodno na nerazvijenu infrastrukturu, nedostatak stanica za punjenje, skromnu autonomiju, kao i značajno vreme neophodno za dopunu baterijskih jedinica.

Obim nužnih investicija kako bi se stvari promenile je ogroman, a poslednji je primer Riselshajma, doma Opela, koji je aplicirao za pomoć savezne države, kako bi se realizovala izgradnja 1.300 stanica za dopunu baterija električnih automobila.

Hibridna vozila su u ovom smislu veoma zahvalna. Radi se o njihovoj mogućnosti dopune baterija tokom same vožnje, kako korišćenjem motora sa unutrašnjim sagorevanjem, tako i putem konverzije energije inercije u električnu. Pritom, moguće ih je koristiti za duga putovanja, ali i za urbane rute, tokom kojih nema potrebe za korišćenjem bilo kog drugog motora izuzev onog koji koristi struju za pogonsko gorivo.

Još da dodamo da će novi hibridi BMW-a dobiti funkciju obustave korišćenja SUS motora u gradovima, počev od 2020. godine, a nakon što je uspešno protekao testni period u holandskom gradu Roterdamu, gde se sistem pokazao efikasnim u borbi protiv zagađenja vazduha.

AutoRepublika

(269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
126P

Teško da ce i ovo odobrovoljiti eko frik zakonodavce.