1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla Model 3 uskoro i sa dizel motorom
Tesla Model 3 uskoro i sa dizel motorom
1

Tesla Model 3 uskoro i sa dizel motorom

2.27K
1
Podelite sa prijateljima:

Bez brige, nije reč o serijskom modelu već sa jednom amaterskom projektu veoma ambicioznog vlasnika. Njegovo ime je Rič Benva i na društvenoj mreži Youtube on poseduje veoma uspešni kanal nazvan „Rich Rebuilds“. Ukoliko vam njegovo ime zvuči poznato, to je iz veoma opravdanog razloga. Naime, o njemu smo pisali pre svega par sedmica kada je u Teslin Model S ugradio 6,2-litarski benzinac sa osam cilindara iz Chevroleta Camaro.

Benva se uglavnom bavi kupovinom slupanih električnih četvorotočkaša, koje zatim popravlja i preprodaje, ali mu je takva strategija očigledno dosadila, pošto je proveo godinu dana da se ispod haube Modela S nađe čuveni benzinac s indeksom LS3. Tu priču možete da pročitate ovde.

Benva je nedavno najavio svoj najnoviji projekat, a ovaj put je otišao još korak dalje. Kao što se može pretpostaviti po naslovu, kupio je slupani Model 3 i u njega planira da ugradi veliki dizel motor kompanije Cummins. Već ga je preimenovao u Model D, i pritom je nabavio dizel motor pod kodnom oznakom 4BT.

Reč je o veoma poznatom turbodizelu razvijenom od strane legendarnog proizvođača komercijalnih i industrijskih vozila Cummins zapremine 3,9 litre (sa samo četiri cilindra). U proizvodnji je još od 1983. godine, i iako ga ne odlikuje velika snaga, veoma je poznat po dostupnosti i visokom kvalitetu na duže vreme posmatrano. Nije nam poznato o kom konkretnom primerku motora 4BT se radi, pošto je postojalo mnogo verzija, ali čak i ona najmoćnija razvija svega 170 konjskih snaga i maksimalnih 569 Nm obrtnog momenta.

Benva ne spominje da li je motor nov ili ga je preuzeo iz nekog slupanog vozila, a šanse su mnogo veće da je ova druga verzija istinita, pošto uglavnom pokušava da radi sa malim budžetom.

Dok ovaj projekat možda ne bi bio previše komplikovan za neki američki klasični hot rod, u ovom slučaju izazov je više nego veliki. Ne samo što je motor težak čak 338 kilograma, već je naravno ogromnih dimenzija – dužina 77,7 centimetara, širina 62,5 cm i visina 95,8 cm. U prevodu na neki jednostavniji jezik, nema ni najmanje šanse da može da stane pod Teslinu haubu. Priložene fotografije nam nagoveštavaju kako bi konačan proizvod mogao da izgleda i ne sumnjamo da će privlačiti pažnju svojom pojavom.

Benva redovno postavlja nove video snimke na svom kanalu, pa tako svi zainteresovani mogu da prate napredak.

AutoRepublika

(2268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Možda je i naš ZMAJ kombajn koristio taj motor.
Šteta što smo uništili i tu fabriku.